Recent Posts

marți, 17 martie 2009

17 martie – Aceasta zi in Istorie

Reperele zilei :

„Rebeliunea tibetana”


1703_Dalai-Lama_evadare


1959 - Dalai Lama, liderul spiritual al Tibetului s-a autoexilat in India, dupa o rascoala armata nereusita a populatiei tibetane. Dupa inrautatirea situatiei din capitala tibetana, Lhasa, Dalai Lama a fost nevoit sa isi paraseasca tara.

Problemele care au reaprins revolta au fost provocate de invitatia adresata de Guvernul chinez liderului spiritual tibetan de a participa la un spectacol.


Populatia s-a temut insa ca in spatele acestei invitatii sta intentia de arestare a lui Dalai Lama, astfel incat multimea s-a adunat in fata resedintei acestuia, palatul Norbulinka, organizand un protest in care au cerut din nou independenta tarii. Pentru a linisti spiritele, chinezii au ripostat in forta, iar timp de o saptamana au bombardat Lhasa.


„Rebeliunea tibetana”, care s-a soldat cu mii de victime in randul populatiei, a determinat liderii tibetani sa plece din oras. Astfel, in noaptea de 17 martie, Dalai Lama a iesit din palat deghizat, insotit de cativa apropiati, printre care 6 membri ai cabinetului si 20 de garzi (luptatori Khampas). Potrivit documentelor, acesta a beneficiat de sprijinul CIA care i-a asigurat protectia pe intreg traseul. Dupa 15 zile de mers prin tinuturile aride ale muntilor Himalaya, cu militarii chinezi pe urmele sale, Dalai Lama a ajuns in India.

Ziua Sfantului Patrick, patronul spiritual al Irlandei.sf_patrick


Sfantul Patrick, patronul Irlandei, este una din figurile cele mai cunoscute din istoria religioasa crestina.

Numit si Iluminătorul Irlandei s-a născut în jurul anului 385, fiul lui Calpurnius, un colector de taxe roman. El a trăit în satul Bannavem Taberniae din Wales. Când Patrick avea 16 ani, ţinutul a fost atacat de piraţi şi el a fost unul din captivi. A fost dus în Irlanda unde a fost vândut ca sclav şi pus să lucreze ca îngrijitor de porci pe un munte, numit Slemish în Antrim County. În perioada cât a fost sclav Patrick a învăţat limba irlandeză care i-a fost de folos mai târziu în misiunea lui viitoare.


El a trăit în rugăciune şi singurătate pe munte timp de 6 ani. Sf. Patrick a avut două viziuni: în prima i se arăta că se va întoarce acasă, iar în a doua vedenie i se spunea că vaporul lui este gata. Pornind pe jos, Patrick a parcurs două sute de mile de-a lungul coastei. Acolo a reuşit să se îmbarce pe vapor şi s-a întors în Marea Britanie la părinţii săi.


Patrick a avut un vis în care un înger a venit la el ţinând în mână mai multe scrisori. Alegând una pe care scria Vocea Irlandezilor, i-a auzit pe irlandezi cum îl chemau înapoi la ei.


Marele sau merit a fost ca nu a incercat sa ii faca pe irlandezi sa se lepede de credintele lor pagane pentru a trece la crestinism, ci a ales sa le incorporeze traditiile in religia ce o propavaduia. Astfel a luat nastere celebra Cruce Celta, care a fost mai usor de acceptat de irlandezi, prin suprapunerea unui cerc (simbolul soarelui, puternic simbol irlandez) cu crucea crestina. Misiunea Sfantului Patrick in Irlanda a durat 30 de ani.


Sf. Patrick este deseori înfăţişat ţinând în mână un trifoi, sau cu şerpi care fug de la el. El a folosit simbolul trifoiului pentru a ilustra doctrina Sfintei Treimi. Cele trei frunze care cresc dintr-o tulpină l-a ajutat să explice conceptul unui singur Dumnezeu în trei persoane. Mulţi cred acum că povestea alungării şerpilor din Irlanda nu are nici un fond istoric.


Sf.Patrick s-a stins din viaţă în 17 martie 461 (unii spun că în 492). Sunt mai multe variante despre ultimele sale zile, dar mai mult legende. O lespede de granit a fost amplasată pe locul tradiţional al mormântului său din Downpatrick în 1899.


Prima parada in cinstea zilei Sfantului Patrick nu a avut loc in Irlanda, ci in SUA, organizata de soldatii irlandezi ce serveau in armata britanica, in 17 martie 1762.


Evenimente :

45 BC - În ultima sa victorie, Julius Caesar învinge forţele conduse de Pompei cel tanar si de Titus Labienus, în batalia de la Munda.

180 - Marcus Aurelius moare. Commodus este acum singurul împărat al Imperiului Roman.

493 - Conform tradiţiei, St Patrick, devenit ulterior Sfantul patron (ocrotitor) al Irlandei, a murit în Saul. Unele surse dau ca an 493, altii spun 461.

455 - senatorul roman Petronius Maximus devine Împărat.

1521 - Ferdinand Magellan descoperă Filipine.

1672 - Anglia declară război Olandei.

1753 – ziua oficiala a Sf. Patrick.

1782 - Matematicianul german Daniel Bermoulli a decedat la 81 de ani.
1861 - A fost proclamat Regatul Italiei.

1921 - Lenin proclama Noua Politică Economică.

1921 - A murit Nikolai Jukovsky, savant rus, unul dintre fondatorii hidro si aerodinamicii moderne; considerat a fi "parintele" aviatiei ruse.

1934 - Dollfuss, Mussolini & Gombos semnau Pactul Donau (protocoale de la Roma).

1941 - A incetat din viata, la Cannes in Franta, marele diplomat roman Nicolae Titulescu. In testament, acesta a cerut sa fie inmormantat in Romania, insa abia pe 19 martie 1992 dorinta i-a fost indeplinita. Ramasitele sale pamantesti au fost aduse in tara si depuse in cimitirul Sfanta Ecaterina din Scheii Brasovului.

1950 - Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Berkeley din California, au anunţat că au creat un nou element radioactiv, pe care l-au numit "californium."

1957 - Ramon Magsaysay, presedinte al Filipinelor moare într-un accident de avion.

1959 - Dalai Lama a fugit din Tibet în India, în urma

eşecului unei revolte tibetane împotriva statului chinez.

1961 - Africa de Sud părăseşte Commonwealth.

1969 - Golda Meir a devenit prim ministru al Israelului.

1973 - A murit Demostene Botez, scriitor, publicist si traducator; membru corespondent al Academiei Romane
1976 - A murit regizorul italian Luchino Visconti, reprezentant de seama al neorealismului in cinematografie.

1992 – atentat intr-un camion cu bombe revendicat de Jihadul Islamic, sunt ucise 29 de persoane la ambasada Israelului din Buenos Aires (Argentina).

1993 – atentat cu bombe in Calcutta (India), 86 de victime.

1994 – un avion Iranian de transport se prabuseste in Azerbaidjan, 39 de morti.

2000 – moartea a mai mult de 800 de persoane, membre ale cultului Ugandez intitulat “Mişcarea pentru restaurarea Cele Zece Porunci ale lui Dumnezeu”, liderii cultului sunt considerati raspunzatori de sinucidere in masa si crima.

2003 – ultimatumul lui George.W.Bush acordat liderului de la Bagdad, Saddam Hussein (48 de ore sa paraseasca tara), este respins de liderul Irakian.


Zile de nastere :

1231 - Împăratul Shijo din Japonia (d. 1242).
1473 - James IV, rege al Scoţiei (1488-1513).

1819 - Alecu Russo, scriitor roman, autorul volumului “Cantarea Romaniei”.
1834 - Gottlieb Daimler, inginer si inventator german.

1881 - Walter Rudolf Hess, fiziolog elveţian, laureat al Premiului Nobel (m. 1973).

1883 - Urmuz, scriitor român (m. 1923).

1894 - Paul Green, SUA, romancier / dramaturg (In sanul lui Abraham).

1919 – cantaretul Nat "King" Cole, pe numele real Montgomery Ala (Unforgettable, Mona Lisa).

1941 - Clarence Collins, cântăreaţă americană (Imperials-Lacrimi pe perna mea).

1951 - Kurt Russell, actor american.

1962 – bateristul Rock, Roxy Dora Petrucci.

1977 - Iveta Jankularova, Miss Univers-Republica Slovacă (1996)

1979 - Nicole "Coco" Austin, fermecătorul model american.

0 comments:

Trimiteți un comentariu

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More