Recent Posts

joi, 16 aprilie 2009

16 aprilie – Aceasta zi in Istorie

Reperele zilei :


1850 - A murit Madam Tussaud


16_04_madam-tussaud


A murit Madam Tussaud, fondatoarea renumitului "Muzeu al figurilor de ceara" din Londra, ce-i poarta numele. Marie Tussaud, pe numele de fata Grosholtz, s-a nascut in Franta, la Strasbourg, in 1 decembrie 1761. A invatat sa prelucreze ceara si arta modelarii de la medicul Philippe Curtius, in casa caruia mama ei a lucrat ca menajera.


A fost profesoara de arta a surorii regelui Ludovic al XVI-lea, dar Revolutia Franceza din 1789 i-a schimbat viata, pentru ca a fost intemnitata pentru legaturile avute cu familia regala. Dupa eliberare a fost obligata sa faca masti mortuare pentru prizonierii ghilotinati, pentru a-si dovedi supunerea fata de noii guvernanti.


In 1802, a pleacat in Anglia impreuna cu cei doi fii si a inceput sa isi prezinte public figurinele din ceara confectionate. Timp de peste 30 de ani, a strabatut tara expunandu-si colectia sa, care cuprindea personalitati ale vremii.


Muzeul figurilor de ceara care ii poarta numele s-a infiintat in 1835, la Londra, pe Baker Street. Expozitia a fost mutata ulterior in sediul actual din Marylebone Road, in 1884, muzeul adapostind cateva dintre figurile de ceara create chiar de Madame Tussaud, in anii tineretii sale. Printre ele se numara cele ale lui Voltaire si Benjamin Franklin. De asemenea, in incinta se afla chiar copia ei, pe care si-a facut-o personal chiar inainte de sfarsitul vietii.


Statuile din Muzeul figurilor de ceara sunt ordonate in salile muzeului pe zone tematice: "Lumea filmului", "Legendele muzicii", "Petrecerea celebritatilor", "Camera ororilor", unde se afla expus si Vlad Tepes. De-a lungul anilor, muzeul a fost afectat de un incendiu, bombardat in timpul celui de-al doilea razboi mondial, dar a ramas in picioare. In prezent, colectia numara peste 16.000 de exponate.


Personajele muzeului sunt lucrate in marime naturala, fiind nevoie de o multime de masuratori (chiar si cateva sute) si fotografii ale fetei, capului si intregului corp, pentru reusita. Pentru realizarea unei copii din ceara este nevoie de un proces care poate dura si peste sase luni.


Mai intai, se modeleaza, pe un cadru metalic, mulajele din lut, in marime naturala, ale capului si corpului, acordandu-se o atentie deosebita detaliilor fizionomiei. Apoi, se realizeaza, tot pe baza masuratorilor, matritele din ipsos ale corpului si capului, din mai multe parti care se vor imbina ulterior intre ele. In interiorul matritelor se toarna ceara fierbinte si se lasa sa se raceasca. Dupa aceea, se scurge ceara fluida ramasa in interior, astfel incat se obtine un mulaj gros de circa 2,5 cm, gol pe dinauntru.


La confectionarea mainilor se adauga si material plastic sau cauciuc, pentru o rezistenta sporita, iar pentru corp, tot pentru a conferi rezistenta, se foloseste fibra de sticla. Urmeaza retusurile, atasarea parului (se foloseste numai par uman), suvita cu suvita, realizarea ochilor si dintilor si aplicarea atenta a culorilor, pentru ca tonurile sa coincida exact cu cele ale pielii personajului real. Dupa imbinarea partilor componente (cap, corp, maini), personajul este imbracat cu o vestimentatie care il caracterizeaza. De multe ori, chiar cu haine care au apartinut personalitatilor in cauza. Costul unei statutete este de circa 75.000 de dolari.

1889 – Charlie Chaplin, actor si regizor, geniu al filmului mut.


CharlieChaplin_000 CharlieChaplinDictator2

Charles (Charlie) Spencer Chaplin, actor şi regizor englez, s-a născut la Londra, în Marea Britanie la data de 16 aprilie 1889. Este considerat a fi unul dintre cele mai mari staruri de cinema din secolul XX. Cele mai renumite filme ale sale sunt City Lights (Luminile oraşului), Modern Times (Timpuri noi) şi The Great Dictator (Dictatorul). S-a stins din viaţă la 25 decembrie 1977 în localitatea Vevey din Elveţia.


Evenimente :

73 - Masada, o fortareata evreiasca cade in mainile Romanilor, după mai multe luni de asediu, astfel se încheie revolta evreilor.

556 - Pelagius I incepe domnia sa ca Papa catolic.

1346 - Regele Stefanus al IX-lea din Serbia se proclamă ţar al Greciei. Se proclama la Skopje imperiul Sarb care ocupa o mare parte a Balcanilor.

1509 – armata franceza sub Louis al XII –lea intra in Alpi.

1632 - Albrecht von Wallenstein numit comandant suprem.

1788 – moare Georges-Louis Leclerc, Comte de Buffon, naturalist francez (n. 1707).

1799 - războaiele napoleoniene: Bătălia de pe muntele Tabor - Napoleon ii obliga pe otomani sa se retraga pe râul Iordan in apropiere de Acre.

1828 - A murit pictorul spaniol Francisco (Jose) de Goya (y Lucientes).

1850 - A murit Madam Tussaud, fondatoarea renumitului "Muzeu al figurilor de ceara" din Londra, ce-i poarta numele.

1859 – se stinge Alexis de Tocqueville, istoric francez (n. 1805).

1866 - Karakozov încearcă să asasineze pe Tarul Alexandru al II-lea din Rusia.

1917 - Lenin se întoarce din exil în Rusia (Petrograd) pentru a începe Revolutia bolsevica.

1922 – Germania si Rusia au semnat un tratat în Italia, prin care este recunoscuta Uniunea Sovietică.

1927 - Incepe razboiul civil din China, care va dura pana in 1948, intre nationalistii condusi de Chiang Kai-shek si comunistii lui Mao Zedon.

1935 - A murit Panait Istrati, scriitor roman afirmat in Franta.

1938 - Marea Britanie recunoaste anexarea Abisiniei de catre Italia.

1943 - Chimistul elvetian Albert Hofmann a descoperit efectele halucinogene ale LSD-ului.

1945 - Armata Roşie începe Batalia pentru Berlin, trupele SUA intră in Nürnberg.

1954 - A fost executat in inchisoarea Jilava, dupa un simulacru de proces, Lucretiu Patrascanu, unul din liderii PCR, participant de seama la infaptuirea actului de la 23 august 1944, jurist, sociolog si publicist, profesor la Universitatea Bucuresti, ministru al Justitiei romane intre 1944–1948.

1975 - Khmerii Rosii din Cambodgia ocupa Phnom Penh.

1997 - S-a stins din viaţă Petru Creţia, poet, eseist şi traducător (n. 1927).

2003 - Tratatul de aderare este semnat la Atena, sunt admise 10 noi state membre la Uniunea Europeană.

2007 - Masacrul din campusul Universitatii Virginia Tech, Blackburg, Virginia, SUA. A fost cel mai sangeros incident petrecut intr-o institutie de invatamant din istoria Statelor Unite, cu un numar de 33 de persoane decedate.


Zile de nastere :

1495 - Petrus Apianus, matematician german (m. 1557).

1652 – Papa Clement al XII-lea, [Lorenzo Corsini], Italia, Papa intre (1730-40).

1823 - Ferdinand Eisenstein, matematician german (m. 1852).

1844 - Anatole France, scriitor francez (Poemele aurite, Nobel 1921).

1879 - Gala Galaction (Grigore Pisculescu), preot-scriitor, membru al Academiei Romane, profesor de teologie, traducator impreuna cu Vasile Radu al Bibliei in romaneste (1938), autor al volumelor «Bisericuta din Razoare» ; «Clopotele din manastirea Neantu» ; «La tarmul marii» ; «De la noi la Cladova» ; «Roxana» ; «Doctorul Taifun» ; «Papucii lui Mahmud» sau «La raspantie de veacuri».

1889 - Charlie Chaplin, actor si regizor, geniu al filmului mut.

1896 - Tristan Tzara (Samuel Rosenstock), scriitor francez de origine romana; unul dintre fondatorii miscarii dadaiste (in februarie 1916 lanseaza, la Zurich, la cabaretul "Voltaire", miscarea "Dada", alaturi de Hugo Ball, Hans Arp, Marcel Iancu si altii).

1921 - Sir Peter Ustinov, actor, regizor si producator britanic de film.

1947 - Salman Rushdie, scriitor britanic, autor al “Versetelor satanice”. Pentru aceasta lucrare, vazuta ca o insulta la adresa religiei islamice, a fost condamnat la moarte de catre ayatollahul Khomeiny, liderul spiritual al iranienilor.

0 comments:

Trimiteți un comentariu

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More