Recent Posts

vineri, 17 aprilie 2009

17 aprilie – Aceasta zi in Istorie

Reperele zilei:


1790 – moartea lui Benjamin Franklin :


250px-Benjamin_Franklin_by_Jean-Baptiste_Greuze

Benjamin Franklin (n. 17 ianuarie 1706, Boston - d. 17 aprilie 1790) este una dintre cele mai cunoscute personalităţi din istoria Statelor Unite, fiind diplomat, om de stiinţa, inventator, filozof, profesor şi om politic.


Oricare dintre acestea l–ar fi facut faimos: a organizat prima bibliotecă din America, a inventat multe lucruri, printre care şi paratrăsnetul, şi i-a uimit pe oamenii de ştiinţă din toată lumea cu experienţele sale cu electricitatea.


În acea vreme era cunoscut şi în Europa, el fiind cel care i-a convins pe englezi să retragă "Legea timbrului", şi de asemenea i-a convins pe francezi să intervină în Războiul de Independenţă. În Statele Unite, el a ajutat la Declaraţia de Independenţă şi la Constituţia SUA.


Benjamin_Franklin_Coloured_Drawing


Când s-a întors în Philadelphia, pe 14 septembrie 1785, a descoperit că era aşteptat de o ceremonie de primire. Deşi era bătrân, avea 79 de ani, Franklin a fost preşedintele Consiliului Local din Pennsylvania, timp de 3 ani, post egal cu acela de guvernator. În acest timp a fost membru al convenţiei constituţiei, care uneori nu se înţelegeau, iar Franklin îi calma. Planul său de guvernământ cu o singură cameră a Parlamentului a fost respins, dar a fost unul dintre semnatarii Constituţiei.


Franklin şi-a petrecut ultimii cinci ani din viaţă în Philadelphia. A inventat un dispozitiv prin care să ia cărţi de pe rafturile de sus ale bibliotecii, a trimis scrisori prietenilor şi liderilor politici : George Washington, Thomas Jefferson, John Adams, James Madison. A scris articole şi o autobiografie. Ultimul său act politic a fost de a scrie un memoriu pentru abolirea sclaviei negrilor.


Benjamin Franklin a murit la vârsta de 84 de ani, pe 17 aprilie 1790, fiind înmormântat alături de soţia sa în cimitirul Bisericii Creştine din Philadelphia.


1916 - Sirimavo Bandaranaike, prima femeie Prim ministru din lume


sirimavo


Nascuta Sirimavo Ratwatte, la data de 17 aprilie 1916, intr-o familie aristocrata,fiind cea mai mare dintre cei sase copii ai familiei unui avocat de succes si propietar de terenuri.

Desi budista prin nastere, ea a fost educata la o manastire de maici romano-catolica din Colombo.


In 1940, pe cand avea 24 de ani, se marita cu Solomon Bandaranaike, cel care avea sa formeze Partidul Nationalist pentru Eliberare, deoarece Sri Lanka apartinea atunci coroanei britanice.

Partid pe care il va conduce spre victorie in 1956, cu toate acestea Bandaranaike va fi impuscat de catre un calugar buddhist, in anul 1959.


D-na Bandaranaike a preluat preşedinţia partidului, iar la data de 20 iulie 1960 a devenit prima femeie din lume premier. Dar dupa un an de la istorica victorie din alegeri, ea a fost obligata sa declare starea de urgenta, dupa o prelungita campanie de nesupunere civila datorata minoritatii tamil. Inlocuieste limba engleza cu singaleza, care devine limba oficiala nationala.


In 1964, cabinetul sau este invins in alegeri, dar in 1970 redevine prim ministru, dupa intrarea intr-o coalitie de stanga.

De altfel politica sa, a fost considerata de analisti de stanga, datorita puternicilor sale legaturi personale cu China, si mai apoi cu prim ministrul indian, Indira Gandhi.

In 1972 ea declara tara o republica si schimba denumirea din Ceylon in Sri Lanka.

Sirimavo Bandaranaike moare la varsta de 84 de ani.


1964 - Geraldine Mock a devenit prima femeie din lume care a zburat singură în jurul lumii.


mock


In 1964, Geraldine "Jerri" Mock a devenit prima femeie ce a zburat solo in jurul lumii. Avionul ei monomotor Cessna 180 a fost numit Spiritul lui Columb. Geraldine Mock a continuat astfel traditia altor femei pilot, care au trecut demult in eternitate.


Blanche Scott a devenit prima femeie pilot in 1910 cand avionul pe care i s-a permis sa se joace a decolat brusc. In 1911, Harriet Quimby a devenit prima femeie pilot cu licenta. In 1912, Quimby devine prima femeie ce zboara deasupra Canalului Manecii.


Evenimente :

69 - Vitellius a devenit împărat al Imperiului Roman.

1492 - Christopher Columb semneaza contractul cu Spania pentru a găsi Indiile.

1521 - Martin Luther este excomunicat de catre Biserica Romano-Catolica.

1647 - A murit cronicarul Grigore Ureche, autorul lucrării “Letopiseţul Ţării Moldovei" (n. 1590).

1711 - Charles a VI-lea de Habsburg devine regele Austriei.

1747 - trupele franceze ocupa Zeeuws-Flandra, Olanda.

1790 - A murit Benjamin Franklin, inventator şi om politic american. (n.1706).

1793 - Bătălia de la Varşovia.

1839 – se infiinteaza Republica Guatemala.

1880 - S–a infiintat Banca Nationala a Romaniei.

1896 - A murit, la Craiova, Traian Rafael Radu Demetrescu, poet, prozator si publicist.

1918 - S-a infiintat, la Paris, Comitetul National al Romanilor din Transilvania si Bucovina, sub presedintia lui Traian Vuia, apoi a dr. Ioan Cantacuzino; a militat pentru independenta Transilvaniei si unirea acesteia cu Romania.

1924 - A luat fiinta studioul Metro Goldwyn Mayer.

1941 - Yugoslavia s-a predat, in timpul luptelor din cel de-al doilea

razboi mondial.

1942 – incep operatiunile de distrugere a lagarului de concentrare de la Sobibor.

1945 - Moare Ion Pillat, poet si eseist roman.

1964 - Geraldine Mock a devenit prima femeie din lume care a zburat singură în jurul lumii.

1969 - Alexander Dubček, parintele "Primaverii de la Praga", a fost inlocuit in functia de prim–secretar al CC al PC din Cehoslovacia de catre Gustav Husak.

1975 - Khmerii rosii au preluat puterea la Pnom Penh, instituind cel mai cumplit regim de teroare din sec. XX, care a plasat Cambodgia in umbra istoriei contemporane.

1993 - A murit Turgut Ozal, preşedinte al Turciei între 1989-1993.


Zile de nastere :

1573 - Maximilian I, elector de Bavaria (m. 1651).

1676 - Frederik I, van Hessen Kassel, rege al Suediei (1720/51).

1818 - Tarul Alexandru al II-lea al Rusiei.

1894 - Nikita Hrusciov, conducatorul Partidului Comunist al Uniunii Sovietice.

1911 - Mihail Botvinnik, din URSS, campion mondial la şah (1948-63).

1916 - Magda Isanos, poeta.

1916 - Sirimavo Bandaranaike, prima femeie Prim ministru din lume (Sri Lanka, 1960 .. 77).

0 comments:

Trimiteți un comentariu

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More