Ca filosof, s-a specializat in ontologia Vedica si epistemologia Vedanta, si a devenit un foarte bun interpret al Scripturilor esoteric-devotionale Sri Catanya-caritamrta, asistat de gurul sau, a editat prima traducere in engleza a scripturilor. De asemenea, el a studiat diferitele forme de Yoga, inclusiv Hatha-Yoga, Raja-Yoga, Tantra-Yoga, Mantra-Yoga si multe altele. Calatorind de patru ori in jurul lumii, in turnee de predare a invataturilor esoterice Indiene, el a primit pe parcurs mai multe initieri si tehnici avansate, in filosofiile esoterice si practicile Yoga, de la importanti invatatori spirituali ai Vedelor.

Dupa ce David si-a terminat studiile preliminarii in Yoga, sanscrita, filosofia Sankhya, cultul templelor, muzica si dansul devotional, si mantrele vedice, maestrul sau l-a hirotonit oficial pe David, drept Brahman sau Preot Vedic. David este unul dintre putinii vestici, care au primit vreodata aceasta eminenta distinctie vedica.

Datorita acestei neobisnuite initieri, intelegand cunostiintele sale penetrante despre intelepciunea spirituala a Vedelor, - o calificare nepretuita pentru un vestic – si tinand cont de recomandarile personale ale maestrului sau, David a fost invitat pentru a studia la o scoala esoterica de Tantra din Nainital, in India in 1979. Aceasta scoala situata in apropierea Gangelui, nu este doar o comunitate traditionala Tantrica complet functionala, este de asemenea un rezervor de cunostiinte Vedice si literare Tantrice. David a avut astfel privilegiul de a studia ambele teorii si practici ezoterice, atit Yoga cat si Tantra, direct de la sursa.