Baird Spalding

Baird T. Spalding s-a nascut in Anglia intr-o familie de negustori care, timp de trei secole, a facut comert cu India. A fost dus acolo la varsta de patru ani. Inca din tinerete a fost atras de probleme religioase.


Dupa efectuarea studiilor, a devenit specialist in mine. La o varsta tarzie s-a hotarat sa publice Vietile Maestrilor, opera sa de capatai. A trecut in lumea umbrelor in 1953, la Tempe, Arizona, la varsta de nouazeci si cinci de ani.


Douglas K. Vorss, editorul sau, il cunostea probabil pe Spalding mai bine ca oricine datorita prieteniei lor care dura de ani de zile. Iata un extras din alocutiunea rostita de acesta la 22 martie 1953, la Tempe, la slujba celebrata in memoria lui Spalding:


"Spalding era un rabdator si umil slujitor al tuturor celor pe care-i intalnea. Oricare ar fi fost imprejurarile, el nu ingaduia sa fie prezentat auditoriului ca o personalitate ce a realizat lucruri deosebite. Din 1935, am avut sansa unica de a calatori cu el prin mai mult de doua sute de orase ale Americii de Nord.


Cu toate ca am trait in stransa comuniune cu el douazeci si patru de ore pe zi in toti acesti ani, va pot spune cu toata sinceritatea ca, dupa parerea mea, nimeni nu a inteles cu adevarat acest mare spirit, deoarece avea activitati foarte diverse, pe diferite planuri... In timpul ultimului sfert de secol, traia cu te miri ce, ca o pasare. Atinsese un nivel de la care viata materiala nu mai avea nici un fel de insemnatate. Nici eu, nici tovarasii mei, nu stiam cat castiga. Poseda putine bunuri materiale.


Marea mostenire ce ne a lasat o a fost descoperirea unica a invataturii lui Iisus. Spalding n-a scris nici un rand si nici n-a rostit conferinte in vederea vreunui profit banesc. Era ca un canal deschis pentru toate sumele ce i parveneau, caci le impartea imediat celor aflati in nevoie. Habar nu aveam cat de intinsa a fost reteaua lui filantropica, caci toti cei lipsiti, apeland la el, primeau pe loc tot ce avea asupra lui.


In consecinta, a fost intotdeauna un om prosper; intr-adevar, in aceasta privinta, nu cunosc pe altcineva care sa fi fost mai bogat ca Spalding. Multi dintre noi il invidiam pentru realizarea exceptionala la care ajunsese printr-o intelegere atinsa de timpuriu. Sunt saizeci si cinci de ani de cand, spre sfarsitul secolului XIX, Spalding a dezvaluit pe Iisus si viata Marilor Maestri.



mare_Vietile_Maestrilor_Baird_T_Spalding_Editura_Herald

Baird T. Spalding – Vietile Maestrilor

Oamenii vor afla ca Duhul Sfânt, sau Spiritul Divin, le vorbeste acum ca în timpurile stravechi. Daca îi vor auzi glasul si nu li se vor împietri inimile, vor descoperi ca ei sunt lumina lumii si ca oricine urmeaza aceasta lumina nu umbla prin întuneric. Ei vor fi poarta prin care toti vor intra în lumina vietii; vor afla pacea eterna si marea bucurie.



Ei vor descoperi ca timpul potrivit pentru a porni pe aceasta cale este acum. Maestrii nu au facut decât sa deschida poarta marilor suflete. Alchimia interioara este cea care transfarma si distruge toate bolile. Ea purifica viata muritoare de efectele pacatelor si o absolva de orice vinovatie. Ea ilumineaza sufletul cu lumina desavârsita a Întelepciunii. Ea face sa dispara toate partile întunecate ale vietii umane, le elibereaza, le transforma în lumina de viata.


“Vietile Maestrilor” nu este altceva decât transcrierea unei calatorii întreprinsa în Tibet de Baird Spalding, în fruntea unei expeditii americane. Datorita extraordinarelor întâmplari relatate, autorul era întrebat adesea daca aceasta carte este o fictiune sau rezultatul unei calatorii reale.
Spalding raspundea întotdeauna: “Fiecare sa ia din cartea mea ceea ce este bun pentru el, si sa creada ceea ce convine gradului sau dee volutie”.


Drumuri ce strabat tinuturi mirifice suspendate între cer si pamânt; întâlniri cu Maestri detinatori ai unor puteri ce depasesc cu mult capacitatile omului obisnuit; prezentarea unor doctrine iluminatoare apartinând unui tezaur de întelepciune necunoscut oamenilor din Occident; fapte extraordinare ce pot fi socotite adevarate miracole – iata doar câteva aspecte prezentate în aceasta carte memorabila.



Lucrarea a aparut în nenumarate editii în America, si, dupa o prima traducere în franceza, a fost primita cu entuziasm de cititori din peste 40 de tari.


Ebook