combustia
Acest fenomen se află în topul celor mai neplăcute fenomene paranormale. Pentru cel la care se manifestă produce moartea, iar pentru cei din jur o puternică stare de şoc. El se manifestă prin aprinderea interioară a corpului omenesc, având ca efect arderea aproape completă a acestuia şi implicit moartea subiectului.

În dicţionarul Oxford scrie: "Combustia spontană este fenomenul în urma căruia materia organică ia foc fără o cauză aparentă, în special prin intermediul căldurii generate de oxidarea rapidă, din interiorul organismului". O definitie mai pe intelesul tuturor ar fi: Combustia umană spontană reprezintă aprinderea sau fumegarea corpului în absenţa unor surse externe de ardere. În combustia spontană clasică, arderea corpului este mai completă decît ar putea fi obţinută chiar şi în interiorul unui crematoriu.

Scurt istoric:
În ultimii 300 ani s‑au înregistrat peste 200 cazuri. Prima relatare demnă de încredere pare să dateze din 1673, cînd francezul Jonas Dupont a publicat o colecţie de astfel de cazuri. El a fost motivat de cazul Nicole Millet, în care un bărbat a fost acuzat de uciderea soţiei sale, dar a fost declarat nevinovat, după ce judecătorii s‑au lăsat convinşi că femeia a murit în urma unei combustii spontane. Cenuşa numitei Millet, o beţivă recunoscută din Paris, a fost găsită în patul ei de paie, împreună doar cu craniul şi cîteva din oasele degetelor. Rogojina pe care a adormit victima era aproape intactă!

Pe 9 aprilie 1744, Grace Pett, o alcoolică de 60 ani, din Ipswich, Anglia, a fost găsită de fiica ei pe podea "precum un buştean consumat de foc, fără vreo flacără aparentă". Hainele din apropiere erau intacte. În dimineaţa zilei de 2 iulie 1951, văduva Mary Hardy Reeser, 67 ani, din St. Petersburg, Florida, a fost găsită în apartamentul ei, redusă doar la o grămadă de cenuşă, craniul şi piciorul stîng fiind intacte. În raportul poliţiei s‑a înregistrat că văduva ar fi fumat, iar ţigara a provocat aprinderea cămăşii sale din materiale sintetice, deci uşor inflamabilă. Medicii legişti au observat însă că temperatura necesară pentru o asemenea ardere a corpului – peste 3000 grade Celsius – ar fi trebuit să provoace distrugeri grave apartamentului. În realitate, pagubele au fost minime: doar tavanul şi partea de sus a pereţilor erau acoperite cu funingine. Cazul a devenit unul de referinţă în cărţile pe tema combustiei umane spontane.

comb1

Pe 18 mai 1957, Anna Martin, 68 ani, din Philadelphia, Pennsylvania, a fost găsită incinerată, rămînînd doar papucii şi o porţiune din bust. Medicii legişti au estimat că temperatura a atins între 1700 şi 2000 grade Celsius. Cu toate acestea, cîteva ziare aflate la mai puţin de un metru de victimă au rămas intacte.

În 1944, Peter Jones a supravieţuit şi a povestit ulterior că nu a simţit nici un fel de căldură şi nici nu a observat vreo flacără. Nu a putut observa decît fum. În plus, nu a simţit nici un fel de durere.

Pe 5 decembrie 1966, cenuşa doctorului Irving Bentley, 92 ani, din Coudersport, Pennsylvania, a fost găsită în baie, doar o porţiune din picior fiind neatinsă. Vopseaua din apropiere nu a fost afectată.

Teorii despre combustia umană spontană:
1. Alcoolismul – multe dintre victime erau alcoolice. Dar, experimentele au demonstrat, încă din secolul al XIX‑lea, că, deşi îmbibată cu alcool, carnea nu arde la temperatura extrem de ridicată asociată cu fenomenul combustiei umane spontane.
2. Depuneri de grăsimi inflamabile în interiorul corpului – multe victime erau supraponderale. Dar, la fel de multe erau normale sau chiar slabe!
3. Acumularea de electricitate statică – nici o formă cunoscută de descărcare electrică nu poate face un corp să se dezintegreze în flăcări.
4. Acumularea unei combinaţii de substanţe chimice explozibile în sistemul digestiv, datorită unei alimentaţii greşite.
5. Cîmpuri electrice existente în interiorul corpului ar fi în stare să producă un soi de "scurt‑circuit", astfel încît o reacţie atomică în lanţ ar putea genera o temperatură internă colosală. Totuşi, nici o explicaţie satisfăcătoare nu a fost găsită pînă acum. Combustia umană spontană rămîne un mister pentru oamenii de ştiinţă. Elemente comune surprinzătoare Toate cazurile semnalate s‑au petrecut în interior – nici un caz nu a avut loc în aer liber! Victimele erau singure pentru perioade lungi de timp. Martorii aflaţi în apropiere (camere alăturate) nu au auzit niciodată nici un fel de sunete, precum strigăte de durere sau de ajutor.

S-a mai lansat ipoteza că acumularea de vitamina B10 în surplus poate declanşa combustia spontană, dar nu se poate argumenta cum s-arputea aduna o aşa mare cantitate de B10 în corp.Se mai presupune că ar fi vorba şi despre o acumulare de electricitate statică, deşi ştiinţific nu se justifică sau se crede că fenomenul se produce din cauza acumulării unor combinaţii de substanţe chimice explozibile în aparatul digestiv, din cauza unei alimentaţii greşite.

O altă teorie lansată în legătură cu combustia spontană este existenţa unor câmpuri electrice în corp, producătoare ale unui fel de scurtcircuit care ar putea declanşa o reacţie atomică în lanţ, generând o temperatură internă foarte mare.

comb3

A existat şi un supravieţuitor al unei combustii umane spontane. Jack Angel din Atlanta, Georgia, este, se pare, singurul supravieţuitor care a trecut printr-un asemenea fenomen. Iată pe scurt povestea lui: "O durere cumplită l-a trezit din somn: luase foc!". A fost chemat în ajutor medicul David Stern, care a rămas mut în faţa lui Jack. Acesta "prezenta o gaură în piept. Vertebrele sale se topiseră şi unul din braţele sale, aproape în întregime carbonizat, era pierdut...". Absolut nimic din jurul său nu părea să fi fost în contact cu focul. Ulterior, Jack a rămas invalid, fără posibilitatea de a se deplasa.
Prin sistemul yoghin, practicat şi de pustnicii "Respa" din Tibet, fenomenul de combustie umană spontană este cunoscut sub numele de tummo. Se vorbeşte prin prisma acestei filosofii orientale despre un fenomen de acumare a căldurii până în faza apariţiei unei flăcări în zona ombilicului, stare la care se ajunge aplicând tehnici caracteristice yoghine în timp îndelungat. Se organizează chiar concursuri între iniţiaţii acestei filosofii, în care aceştia, dezbrăcaţi complet, se aşază pe gheaţă şi usucă până la zece cearşafuri ude şi îngheţate numai cu ajutorul acestei călduri degajate de corp.



RELIGIOS ŞI PARANORMAL

Şi pe tărâm religios, Sfânta Ecaterina de Siera şi Sfânta Maria Magdalena de Pazzi, două călugăriţe catolice, stăteau cu trupurile aproape goale în bătaia vântului şi viscolului hibernal pentru a elimina, spun ele, căldura mistuitoare care era emanată prin puterea credinţei în Divinitate. Catolicii numeau această practică "incendium amoris".

Pe domeniul paranormalului, rusoaica Nina Kulaghina, prin concentrarea privirii asupra unei zone de pe corpul altei persoane putea să-i provoace acesteia arsuri de gradul II sau III pe o suprafaţă de până la 10 cm2, arsuri făcute fără să crească temperatura locală în timpul experimentului.
Brazilianul Antonio Ferreira, prin concentrare, topea cu privirea rama metalică a ochelarilor de vedere. Deşi, în mod normal, topirea metalului se produce la aproximativ 1.500şC, în acest caz, faţa pe care stau ochelarii nu este afectată cu nimic.
Aşadar, să ne pună pe gânduri încă o dată faptul că nu cunoaştem nici pe departe coordonatele existenţei noastre.


O ardere completă a unui corp omenesc are nevoie de un timp de două ore şi de o temperatură de 2.000 grade C, pentru că un corp omenesc are 80% apă. Ce fenomen misterios are loc atunci? Unii l-au numit „combustie spontană”, iar pustnicii „Respa” din Tibet, îl numesc „tumo”.

O cercetătoare, Alexandra David Neel, arată în cartea sa „Mistici şi magi din Tibet”, că adepţii „rumef pot trăi aproape goi, cu hrană săracă, la temperaturi scăzute, iar un „Respa”, complet gol, putea să-şi ridice într-atât temperatura încât topea gheaţa şi zăpada de sub el”.

De acest ciudat fenomen, s-au ocupat si cei de la prestigiosul post de televiziune Discovery Channel, care in colaborare cu BBC Supernatural Science au realizat un documentar :
Spontaneous Human Combustion
Can the human body just burst into flame? Bizarre deaths caused by spontaneous human combustion have been reported for more than a century. Recently, forensic scientists have begun to develop a compelling explanation for this phenomenon.


Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Download -gif
http://rapidshare.com/files/30264613/BBC.Supernatural.Science_Spontaneus.Human.Combustion.avi.001
http://rapidshare.com/files/30264768/BBC.Supernatural.Science_Spontaneus.Human.Combustion.avi.002
http://rapidshare.com/files/30264910/BBC.Supernatural.Science_Spontaneus.Human.Combustion.avi.003
http://rapidshare.com/files/30265058/BBC.Supernatural.Science_Spontaneus.Human.Combustion.avi.004
http://rapidshare.com/files/30265181/BBC.Supernatural.Science_Spontaneus.Human.Combustion.avi.005
http://rapidshare.com/files/30265315/BBC.Supernatural.Science_Spontaneus.Human.Combustion.avi.006
http://rapidshare.com/files/30265441/BBC.Supernatural.Science_Spontaneus.Human.Combustion.avi.007
http://rapidshare.com/files/30265457/BBC.Supernatural.Science_Spontaneus.Human.Combustion.avi.008














Surse alternative:


Jurnalul


Evenimentul


Descopera


Secretele lui Lovendal





Technorati Tags: