Recent Posts

joi, 10 decembrie 2009

Experimente în timp II

experiment_kirlian

Teoretic, paradoxul călătoriei în timp a fost rezolvat!
Ideea călătoriei în timp aduce cu sine o serie de dificultăţi conceptuale. Următorul paradox este de pildă binecunoscut: Cum ar fi să te duci în trecut şi să-ţi omori tatăl înainte ca el să se întîlnească cu mama ta? Atunci, tu nu ai mai fi născut. Însă dacă tu ai ieşit din calcule, cine l-a omorît pe potenţialul tău tată?

Asemenea scenarii ipotetice par să sugereze ca nu este posibilă călătoria în timp. Cu toate acestea, teoria generală a relativităţii permite diferite deformări ale spaţiu-timpului, iar Kurt Godel, celebrul matematician, a reuşit să demonstreze că, în conformitate cu această teorie, călătoria în timp ar putea în principiu să existe. Nici mecanica cuantică nu spune în mod explicit că nu ar fi posibilă călătoria în timp. Dimpotrivă, simţul cauzalităţii este mai degrabă bulversat de ea.

Unii scriitori de ştiinţifico-fantastic au încercat să ocolească paradoxurile călătoriei în timp folosind ideea de universuri paralele. Atunci cînd cineva ar merge în trecut şi ar schimba ceva, universul ar continua pe o cale diferită. Însă universul original din care a provenit călătorul va continua să existe neafectat, în paralel. Prin urmare, acel Oedip care călătoreşte în timp vine dintr-un univers şi îşi omoară tatăl în alt univers. Studiind această idee ştiinţifico-fantastică cu ajutorul mecanicii cuantice, trei fizicieni, Daniel M. Greenberger şi Karl Svozil pe de o parte şi David T. Pegg pe de alta parte, au ajuns, în 2006, la aceeaşi concluzie în mod independent.

Ideea în mecanica cuantică este că toate posibilităţile există în mod simultan într-un anumit fel abstract, însă nu în paralel, ci influenţîndu-se unele pe celelalte. Ceea ce se observa în realitate este rezultatul unui anumit proces de mediere peste toate aceste posibilităţi - toate universurile posibile interferează unul cu altul, iar universul real este rezultatul care apare. În acest fel, pot fi luate în considerare inclusiv universuri în care timpul curge dinspre viitor spre trecut - de aceea mecanica cuantică nu este în mod explicit împotriva ideii de călătorie în timp. Cu toate acestea, Greenberger, Svozil şi Pegg au constatat că, pe măsură ce timpul curge, universurile alternative care ar fi putut să se întîmple însă nu s-au întîmplat, se şterg - aceste universuri alternative se anulează unul pe celalalt. Prin urmare, dacă cineva ar reuşi, cine ştie cum, să călătorească înapoi în trecut, el nu ar regăsi universul aşa cum a fost, ci va găsi un univers simplificat, în care nu se mai poate întîmpla decît ceea ce chiar s-a întîmplat.

timpul_88_timpul

Călătoria în timp e posibilă, dar numai în viitor
Oamenii de ştiinţă cred în vizitele în alte epoci, dar avertizează că Antichitatea şi Evul Mediu vor rămîne inaccesibile: deplasările temporale se limitează doar la erele dotate tehnologic.
Un nou concept pentru o maşină a timpului ar permite generaţiilor viitoare să călătorească în trecut. Spre deosebire de vechile idei de sisteme de deplasare în erele anterioare, acesta din urmă nu ar avea nevoie de vreo materie exotică sau inexistentă încă. Ideea va necesita însă o tehnologie mult mai avansată decît orice există astăzi, iar întrebarea dacă o maşină a timpului se va dovedi suficient de stabilă pentru a călători cu adevărat în trecut stă încă în picioare.

Oamenii de ştiinţă care au studiat fenomenul se concentrează mai ales asupra gravitaţiei, fenomen aflat în directă legătură cu momentul în care materia curbează timpul şi spaţiul, explică publicaţia "LiveScience". Cercetarea se bazează pe o curbare suficient de puternică a timpului şi a spaţiului, astfel încît liniile timpului să se întoarcă atît de tare pentru a forma o buclă, denumită "curba închisă a timpului". "Stim că această curbare se întîmplă mereu, dar trebuie ca fenomenul să fie suficient de puternic şi să ia o formă specială, astfel încît liniile timpului să formeze bucle închise", spune Amos Ori, fizician la Institutul Israelian pentru Tehnologie Technion din Haifa.

Acesta a conceput o gaură în forma de gogoaşă, învelită într-o sferă alcătuită din materie normală. "Atunci cînd vine vorba despre bucle închise de timp, cel mai la îndemina exemplu sînt cercurile. Tocmai de aceea am conceput o gaură în forma de inel", explică Ori. În interiorul vidului în formă de gogoaşă, spaţiul şi timpul s-ar putea curba cu ajutorul cîmpurilor gravitaţionale pentru a forma o curbă a timpului închisă. Ca să se întoarcă în timp, o persoană ar trebui să se învîrtă în interiorul gogoaşei, ajungînd tot mai departe cu fiecare buclă pe care o încheie. "Această maşină reprezintă spaţiul şi timpul. Dacă reuşim să concepem o suprafaţă cu o deformare a spaţiului atît de evidentă, generaţiile viitoare vor putea să întreprindă vizite în vremurile noastre", se entuziasmează israelianul.

Cercetătorul avertizează totuşi că există limite pentru frenezia deplasării în alte vremuri istorice: "Maşina nu va putea fi folosită pentru a călători decît în perioadele în care această invenţie ar fi deja funcţională". Alte obstacole sînt la fel de importante. Cîmpurile gravitaţionale necesare pentru a realiza o curbă a timpului închisă trebuie să fie foarte puternice, asemănătoare celor aflate în interiorul găurilor negre. "Nu avem cum să realizăm în ziua de azi cîmpuri gravitaţionale atît de solide şi nici modalităţi de a le controla", constată Ori.

Technorati Tags:

0 comments:

Trimiteți un comentariu

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More