- Odata cu punerea in functiune a acceleratorului de particule din Geneva, Elvetia, vizitatori din viitor ar putea sa ne bata la usa


Gata cu visele despre existenta de dincolo de stele. Ceea ce vedeam pana acum doar la televizor, in serialul "Capcana timpului", i se poata intampla orcaruia dintre noi. Cercetatorii anunta ca in primavara acestui an se da startul calatoriilor in timp. Si asta daca proiectul de 10 miliarde de dolari, pus la cale de doi rusi, Irina Arefieva si Igor Volovich, in cadrul Centrului European de Cercetare Nucleara (CERN) de langa Geneva, se dovedeste viabil. Punerea in functiune a celui mai mare accelerator de particule construit vreodata, LHC (Large Hadron Collider), ar face posible calatoriile in timp -atat in trecut, cat si in viitor. Aparatul ar putea crea gauri minuscule in spatiu, care sa permita o forta limitata de calatorie in spatiu. In cazul in care testarea se incheie cu succes, aceasta ar fi prima "masina a timpului" creata vreodata.

Din epoca Renasterii si pana astazi, oamenii de stiinta s-au aratat extrem de preocupati sa geseasca acea metoda care sa permita omenirii sa atinga alte dimensiuni temporale. Fie ca este vorba de trecut sau de viitor, teoria relativitatii a suscitat interesul fizicienilor vreme de sute de ani. De data aceasta, doi rusi sustin ca in cateva luni vor testa, la Geneva, un accelerator de particule revolutionar, care ar putea deschide o "bucla spatio-temporala", care sa permita trasnbordarea.

In cazul in care intoarcerea in timp ar fi posibila, calatorii ar putea avea acces la trecut nu mai devreme de anul in care a fost creata prima masina de calatorie in timp. Asta ar insemna, spun cercetatorii, ca am putea primi, la randul nostru vizita unor calatori din viitor. Ceea ce face ca 2008 sa fie "Anul Zero" al calatoriilor in timp. Arefieva si Volovici considera ca LHC ar putea crea "gauri de vierme" in spatiu-timp care vor permite o forma de calatorie temporala. LHC este un tunel subteran de 27 km in care particulele sub-atomice sunt accelerate pana la viteze apropiate de cele ale luminii si facute sa se ciocneasca, pentru a studia rezultatul acestor ciocniri, cu speranta dezvaluirii de informatii esentiale pentru functionarea Universului.

"Ne-am dat seama ca gaurile de vierme si curbele temporale inchise pot fi de asemenea rezultatul ciocnirii particulelor", sustine Arefieva. Cei doi subliniaza ca scara la care se pot produce aceste fenomene este una subatomica. Daca LHC va deschide poarta si pentru calatoria in timp a oamenilor "ramane o intrebare profunda si interesanta", care necesita mai multe investigatii. Calatoria in timp este o idee "speculativa pana la extrem, dar nu nebuneasca", afirma prof. David Deutsch, de la Universitatea Oxford. "Din mai multe motive, nu cred ca mecanismul propus de ei va functiona, in sensul de a deschide calea mesajelor din viitor, chiar daca speculatiile lor sunt adevarate", a adaugat el. Sansa ca acest lucru sa se intample este totusi foarte mica, avand in vedere ca astfel de gauri de vierme care s-ar putea forma in prima instanta la LHC vor avea dimensiuni de ordinul atomilor, insuficienta pentru a permite trecerea unei persoane.

Se asteapta ca acceleratorul LHC sa dezvaluie cateva dintre misterele particulelor si fortelor care au condus la nasterea Universului. Arefieva si Volovici sunt de parere ca giganticul experiment care se va desfasura la CERN, centrul european de fizica a particulelor de langa Geneva, s-ar putea dovedi ca este prima "masina a timpului", scrie "New Scientist". Cei doi teoreticieni rusi afirma ca, in momentul in care energiile LHC vor fi concentrate intr-o particula subatomica - de mii de miliarde de ori mai mica decat o furnica - in structura Universului numita de oamenii de stiinta "spatiu-timp" s-ar putea intampla "lucruri ciudate".


In ciuda optimismului aratat de cei doi oameni de stiinta rusi, exista si voci care contesta posibilitatea ca aceste calatorii in trecut sa fie posibile. "Sa afirmi ca legile fizicii, asa cum ne sunt accesibile noua, permit calatoria in trecut e casi cum ai spune, parafrazandu-l pe Bertrand Russell, i s-ar permite ceainicului sa ajunga pe orbita in jurul planetei Venus", spune dr. Brian Cox, cercetator in cadrul Universitatii din Manchester. "Este posibil , dar greu de crezut", mai adauga acesta.

"Calatoria in viitor este foarte posibila, de fapt timpul trece in cu totul altfel in spatiu decat trece pe pamant, iar acest aspect trebuie avut in vedere in asa fel incat sistemele de navigare sa functioneze. Dar calatoria in trecut, desi, permisa tehnic de teoriile lui Einstein, va fi exclusa, in opinia celor mai multi fizicieni, chiar atunci cand, daca acest lucru se va intampla, se va ajunge la o intelegere mai clara a legilor fundamentale ale fizicii - iar acceleratorul LHC vrea sa faca tocmai asta", afirma fizicienii citati de "The Independent".

Ideea calatoriei in timp s-a nascut in fizica teoretica dupa ce un fost coleg al lui celebrului Albert Einstein, Kurt Godel, a folosit teoria relativitatii pentru a avansa ideea ca intoarcerea in timp este posibila. Dupa publicarea acestei teorii, in 1949, cele mai mari nume din fizica au incercat sa materializeze teoria, insa pana in prezent cele mai luminate minti tot nu au reusit sa gaseasca un motiv fundamental pentru imposibilitatea calatoriei temporale. Potrivit cotidianului rus, "Pravda", posibilitatea calatoriei in timp a fost demonstrata de profesorul rus Nikolai Koziryov, din cadrul Observatorului din Pulkovo (Saint - Petersburg).

Acesta a descoperit ca astronautii observa lumina de la o singura stea din nu mai putin de trei puncte: din trecut, prezent si viitor. In anii 70, academicianul Albert Veinik din Bellarus propunea o ipoteza de lucru care presupunea ca timpul are un material purtator, numit "zona Cronomica". Albert presupunea ca planeta noastra are o "cronosfera" si, in momentul in care vom afla cum sa o controlam, vom putea sa facem calatorii in trecut.

Material preluat de pe site-ul ziarului ZIUA.