Recent Posts

vineri, 8 ianuarie 2010

Aniversare: Stephen Hawking împlineşte astăzi 68 de ani


Vă este cunoscut drept cercetătorul genial care este în scaun cu rotile şi vorbeşte cu ajutorul unui sintetizator de voce, dar cu toate acestea are rezultate ştiinţifice importante despre cosmologie. Sau poate vă este cunoscut prin cărţile sale "O scurtă istorie a timpului" sau "Universul într-o coajă de nucă". Mai multe despre el mai jos. La Mulţi Ani lui Stephen Hawking!

William Stephen Hawking, una dintre cele mai strălucitoare minţi,  s-a născut pe 8 ianuarie 1942 (la 300 de ani de la moartea lui Galileo Galilei) în Oxford, Anglia. Studiile le-a efectuat la St Albans School şi apoi la University College, Oxford. Dorind să studieze în continuare matematica şi fiindcă la Oxford nu exista disciplina, a ales fizica.

Apoi s-a mutat la Cambridge pentru a face cercetare în cosmologie. Din 1979, a deţinut funcţia de profesor Lucasian al catedrei de matematică tot la Cambridge, funcţie deţinută prima dată de Sir Isaac Newton.

În ciuda afecţiunii sale (scleroză laterală amiotrofică), care nu este din naştere, ci pe care a dobândit-o în timpul doctoratului, a efectuat cercetări în cosmologie, relativitatea generală şi mecanică cuantică.

Între anii 1965-1970 elaborează un model matematic asupra originii şi evoluţiei universului în expansiune, din momentul "marii explozii" iniţiale ("The Big Bang") şi întreprinde studii asupra relaţiei dintre găurile negre din univers şi termodinamică.

Cele mai cunoscute lucrări ale sale de popularizare a ştiinţei sunt: A Brief History of Time, 1988 (publicată în limba română sub titlul „Scurtă istorie a timpului”, 2004), Einstein's dream, 1993 („Visul lui Einstein şi alte eseuri”), The Universe in a Nutshell, 2001 („Universul într-o coajă de nucă”, 2004).

Profesorul Stephen Hawking beneficiarul a numeroase medalii şi premii, este membru al Royal Society şi membru al US National Academy of Sciences.

Mai multe puteţi afla vizitând site-ul oficial Stephen Hawking şi pe Wikipedia. Cele mai faimoase citate ale sale pot fi găsite în limba română aici.

Articol scris pentru www.StiintaAzi.ro de Răzvan Moldoveanu despre Stephen Hawking, a cărui aniversare este astăzi.

0 comments:

Trimiteți un comentariu

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More