Recent Posts

luni, 1 februarie 2010

Românul care face invizibilul vizibil (partea II-a)

ÎNCEPUTUL
Născut în 1967, Daniel Tătaru a fost un elev şi apoi un student genial. "A terminat ca şef de promoţie, cu 10 pe linie, şi s-a implicat în cercetare încă din anii studenţiei", îşi aminteşte academicianul Viorel Barbu. După terminarea facultăţii, a plecat imediat peste hotare şi a făcut un doctorat "rapid" în doi ani, faţă de patru-cinci, cît durează în mod obişnuit. "Rezultatele cercetărilor sale încă din perioada studenţiei au fost prezentate drept o revelaţie de cunoscutul profesor american Michael Crandall", precizează prof. univ. dr Ovidiu Cîrjă, decanul Facultăţii de Matematică din Iaşi, instituţie unde Tătaru a fost un student eminent.
Datorită lui, la un moment dat România era reprezentată indirect de doi cercetători la congresul matematicienilor de la Beijing, lucru cu totul şi cu totul ieşit din comun pentru americanii proveniţi din Europa de Est. "A prezentat timp de 45 de minute o lucrare foarte bine primită, celălalt român fiind Eleny Ionel. De altfel, el a luat şi în ţară Premiul Ţiţeica, iar teza lui de licenţă era de nivelul uneia de doctorat", îşi aminteşte profesorul Cîrjă, şi el un cercetător de marcă la Universitatea "Al.I. Cuza".

NU-ŞI LUA NOTIŢE
Daniel Tătaru a făcut parte din una dintre cele mai bune promoţii pe care le-a avut Facultatea de Matematică din Iaşi. Unul dintre colegii săi, astăzi conferenţiar la universitate, îşi aminteşte de perioada cînd Tătaru era student. "Era foarte prietenos, jucam împreună bridge destul de des", spune conf. dr Mihai Gontineac. De altfel, Tătaru participă şi în SUA la concursuri de bridge, Open Pairs fiind unul dintre acestea – un campionat mondial, de altfel. Daniel nu lua niciodată notiţe la curs, lucru pe care nu îl mai făcea nimeni la acea vreme.
"Era un foarte bun coleg, genial la matematică, avea o bază extrem de solidă, şi totul era de la sine pentru el. Era un tip modest, colabora cu noi, venea la petrecerile pe care le organizam în cămin." Tătaru nu se sustrăgea nici de la obligaţiile pe care le avea un student la acea vreme, aşa că făcea de serviciu la cantină, curăţa cartofi, spăla vase, făcea "şmotru" pe jos, cot la cot cu colegii săi. Cadrele didactice nu îl protejau în nici un fel. "Uneori era un dezavantaj să fii cu el în an, pentru că profesorii încercau să meargă în ritmul lui Daniel de înţelegere. A terminat cu 10 şi a fost singurul dintre noi care nu a luat repartiţie, pentru că ştia că o să plece în străinătate", completează Gontineac.

SALVATORUL
La seminarii nu scria decît atunci cînd credea de cuviinţă că este prezentat ceva care îl interesează: "În schimb, camera sa de cămin era tapetată cu cărţi". Tînărul student era foarte atent şi prindea totul din mers. Asta dacă nu le ştia pe toate dinainte. Cînd la seminar o problemă nu putea fi rezolvată de ceilalţi colegi, în ultimă instanţă trebuia să "facă un efort": ieşea la tablă şi găsea imediat soluţia. Pentru că îşi prezenta foarte repede noţiunile ce trebuiau expuse la examene, şi ca să nu piardă vremea aşteptîndu-i pe ceilalţi, îi ruga pe colegi să îi dea voie să intre primul la examinare.
De regulă, la proba orală se intra în ordine alfabetică, dar el voia să se ducă primul, de altfel nici nu consuma foarte mult din timpul celorlalţi, întrucît prezenta noţiunile în viteză. "La cursuri venea regulat, îşi făcuse şi o prietenă. La matematică se aşeza în rîndurile din faţă pentru a vedea bine. La cele de socialism stăteam în spate şi jucam riţi-piţi."
Dar se descurca la fel de bine şi la astfel de obiecte, pentru că, pe lîngă o inteligenţă ieşită din comun, avea o memorie vizuală excepţională. "Ştia să fotografieze o pagină, ca după aia să ţi-o reproducă repede şi fără greşeală, lucru care îl ajuta să înmagazineze informaţii", mai spune Gontineac.


FĂRĂ EFORT
Prof. univ. dr Ovidiu Cîrjă a fost în vizită la Tătaru în Statele Unite. "În 1992, am mers la o conferinţă internaţională în Belgia, şi profesorul Crandall a prezentat rezultatele lui care au făcut carieră. L-am vizitat în ’93-’94, cînd eram bursier Fullbright la Los Angeles, am participat la o conferinţă pe care a prezentat-o. Am mers la el, la universitate şi acasă… are simţul umorului, este un om deosebit, primitor. Iar ca student nu era îngîmfat, ci un băiat la locul lui, modest. Era chiar iubit de colegi, un student briliant, asta este cert. La el neîndoielnic e vorba despre talent, avea ceva deosebit. Nu aveai impresia că depune un efort, o muncă extraordinară ca să se ridice deasupra celorlalţi. Să nu ne imaginăm că stătea cu pixul în mînă şi cărţile în faţă, nu!, asta înseamnă ceva înnăscut: talent pentru matematică", spune Cîrjă.

tataru2
I "FIELDS" GOOD
Ajuns profesor la Berkeley, nu şi-a pierdut modestia. "Se purta în mod obişnuit, cînd am ajuns la el acasă s-a dus la un moment dat şi a închiriat o casetă cu un film. Era un om normal, sociabil, şi ăsta este un lucru extraordinar pentru cei care au ajuns la un asemenea nivel. Cei care stau toată ziua cu creionul în mînă mie nu prea îmi inspiră încredere. Trebuie să ai ceva pentru matematică, în afara muncii asidue. A ajuns deja departe. Dintre români, el e cel mai aproape de Premiul Fields. România a ieşit cu sportul şi cu matematica în lume, matematicienii au împînzit lumea, ca nişte buni ambasadori ai ţării. Nu este un departament al unei universităţi străine să nu fie unul-doi români acolo", mai spune Cîrjă.

RAPID
Încă din timpul facultăţii a uimit profesorii cu rezultatele senzaţionale ale cercetărilor sale în domeniul ecuaţiilor diferenţiale. A plecat în străinătate şi, după un doctorat rapid, a obţinut o bursă postdoctorală la faimosul Princeton Institute. "Unii întind doctoratul pînă la cinci ani. Lui întotdeauna lucrurile i-au ieşit mult mai repede", spune acad. Barbu. Şi i-au fost de ajuns doar doi ani, deja după cîte o lună, două venea cu rezultatele de se minunau profesorii. "Îndrumătorul, colaboratorii, profesorul Trigiani au fost şi ei impresionaţi de calitatea lui. Este unul dintre tinerii matematicieni americani cei mai cunoscuţi în lume. Este în boardul mai multor reviste de specialitate, chiar şi la American National Society.

CLASICUL TĂTARU
Acad. Barbu spune că Tătaru, încă de cînd era student, a făcut o lucrare care şi acum este citată foarte mult, a devenit aproape clasică: "Chipurile, a fost lucrarea lui de diplomă aici, dar foarte puţini pot realiza aşa ceva chiar şi pentru doctorat. A obţinut rezultate care au intrat în patrimoniul mondial. Era excepţional, foarte activ, îi propuneai o problemă complicată, şi el o rezolva imediat. Era genial, cu toate că trebuie să ne ferim de o astfel de titulatură. Relaţiile noastre au fost profesionale, dar sîntem apropiaţi, vorbim des, îmi trimite felicitări cu diferite ocazii, a mai fost pe la facultate de cîteva ori cînd a venit în ţară. Este o imagine a ceea ce producea şcoala românească". Gabriel Turinici, Eleny Ionel şi Liviu Nicolaescu sînt alte trei nume care fac cinste Facultăţii de Matematică de la Iaşi.

Alţi premiaţi Bocher (teoria haosului)
Norbert Wiener era un copil-minune al epocii sale. La 10 ani scria un eseu filozofic despre Teoria Ignoranţei, în care îşi exprima convingerea că un mecanism atît de imprevizibil precum mintea umană nu ar putea formula o teorie perfectă şi imuabilă. La 18 ani obţinea titlul de doctor, cu o teză privitoare la legătura dintre matematică şi filozofie. Eforturile sale ulterioare au fost îndreptate spre descoperirea legăturilor dintre incertitudine şi probabilitate şi, mai ales, spre ceea ce el numea "cel mai înalt scop al matematicii, descoperirea ordinii în mijlocul dezordinii".
Teoria haosului. Astfel, pune bazele ciberneticii – ştiinţă care menţine ordinea într-un sistem, natural sau artificial. El dă ca exemplu un sistem viu: biologicul. Spune că boala este entropică, este o eroare în sistemul viu, iar vindecarea e cibernetică, prin încercările organismului de restaurare a stării sale originale. Selecţia naturală e şi ea cibernetică, nepermiţînd mutaţiile genetice care deviază de la normă în feluri nedorite. Wiener considera societatea un sistem autoreglator, menţinut în ordine de mecanismul cibernetic al legilor sociale. Promotoare a coerenţei, cibernetica permite schimbarea, dar aceasta trebuie să fie ordonată şi să se supună regulilor interne. Nu contează dacă sistemul este electric, chimic, mecanic, biologic sau economic. Este, deci, un principiu universal al controlului şi poate fi aplicat la toate felurile de organizare, tot aşa cum teoremele lui Shannon se aplică la comunicarea de orice fel.

Pagina personala de la Departamentul de Matematica a Universitatii Berkeley din California:
 Daniel Tataru, mathematics

Sursa articol: Jurnalul.ro
Surse paralele: Teologie pentru Azi

6 comments:

Eu am scris acest comentariu si ma numesc Vasiliu Lucilius si am siteul meu matematic www.number-theory.eu.Aceste familii Daniel Tataru si Terry Tao sunt implicate in Romania unde stiu eu in 5 crime in regiunea Lic.Al.I.Cuza din Tatarasi,Iasi combinate cu colosale fraude materiale de peste 100.000.000 de dolari.

Am vazut site-ul si nu pot decat sa va felicit pentru activitatea dvs.. Din pacate, nu sunt expert matematic sa-mi dau cu parerea asupra unor probleme strict legate de matematica. In ce priveste situatia celor doua persoane amintite, domnul Daniel Tataru si domnul Terence Tao, nu sunt in masura sa-mi exprim pozitia, deoarece nu sunt detectiv particular. Totusi, imi vine greu sa cred ca ei sunt implicati in asemenea jocuri murdare, atita timp cat sunt foarte apreciati pe plan mondial de catre asociatii respectabile, nu uitati ca domnul Tao a fost nominalizat la Nobelul matematic impreuna cu alti doi matematicieni de elita. Acuzatiile dvs. sunt foarte grave, oricum eu nu am nici o legatura cu fenomenul sau persoanele in cauza, datoria mea a fost sa fac cunoscute lumii realizarile domnului Tataru, in rest nu e problema mea si nu ma intereseaza viata particulara a cuiva ci doar realizarile profesionale. De asemenea, nu pot fi socotit un judecator in nici o problema, nu am de unde sa stiu daca anumite persoane sunt sau nu de buna credinta, daca teoriile unora sunt demonstrabile sau nu, ori alte lucruri de asemenea gen.

Dragul meu imi pare bine ca mi-ai raspuns.Eu sunt fiu de profesor de matematica si nepot de profesor universitar de matematica de la Bucuresti,dar mai presus de toate sunt nepotul de frate drept al inginerului sef Vasiliu Emil,de la Retele Electrice Iasi,capitala Moldovei.Aici a fost o mare tragedie pregatita din anii 1980 de cand liceul era primul pe regiune la concursurile scolare de matematica,eu insumi fiind olimpic national.Profesorul meu Tanasa Mihai a fost asasinat{otravit} la 44 de ani in 1984.O alta profesoara doamna Paduraru a fost si ea otravita la 48 de ani,fosta sefa de promotie la,, Cuza,,.Familia acestui Terry Tao a fost in legatura in permanenta din 1980 cu numeroase persoane din Romania,Iasi,cu totul impropriu pentru un Australian sa aiba conexiuni cu o tara asa decorupta si inpoiata ca Romania.Tataru nu este olimpic International,ci doar un elev foarte bun la matematica propulsat in mod fals in ierarhia mondiala a matematici.Mama mea a fost cancerizata premeditat la servici in anii 1977-1983 fiind si infectata premeditat cu hepatita C de colegele ei criminale Marga Vlad,Vetuta Secure si Rela Pantaru,in prezent fiind moarta ,alta crima.Eu am fost batut de patru oti in fata blocului in stilul bandelor de asiatici care terorizeaza anumite orase din occident si acum si din Romania.In prezent din 2002 am sistemul neuroendocrin prabusit in creier,si mai am si alte rude foarte barosane in Romania din timpul comunismului.Eu am vrut personal sa vorbesc cu acesti oameni,versus Terry Tao,Daniel Tataru,si Enrico Bombieri,toti mi-au inchis telefonul ,nu au raspuns la e-mail.Sunt niste elemente criminale la cel mai inalt nivel.Toate rezultatele din carte sunt bune iar cartea a fost indosariata si copiata de foarte multa lume.Eu zic sa se angajeze mai multi ziaristi valorosi de investigatie si sa nacheteza cazul,pot sa vorbeasca direct cu mine la telefon,sau e-mail.

Ai sa spui domnul da de unde atatea crime si tragedii.Pentru ca aceste persoane sunt complet deraiate mental.Ei credeau ca conducerea de atunci a Retele Electrice Iasi,Vlad Vasiliu,Petru Vasiliu si Emil Vasiliu cei care au condus electrificarea Moldovei in 1960-1990,porecliti Vasilii legendari,au mari sume de bani si conexiuni internationale si pot fi terorizati.Ei si acuma sunt ingroziti de acest site cre se bazeaza intr-adevar pe vechi secrete tehnologice matematico-mecanice naziste,aici la Iasi fiind o mare baza nazista in cel de al doilea razboi mondial.Eu am un implant de celule stem si pot inca merge foarte greu dar mai traiesc inca.

Professor Vasiliu Lucilius put on Internet the Antiterrorist United Nations Resolution with the link http://petitiononline.com/abecedar/petition.html

Very,very dangerous familiyes involved in the premeditated cancerization and C hepatitization of Vasiliu Lucretia and in his murder,Vlad Vasiliu,Emil Vasiliu,Petru Vasiliu,together with Ioan Ciutea,and Catalin Dragoi,Dumitru Mazilu,involved in the uninformatization of Moldavia region,unmakeing of a good connection between Hidroelectrica and Electric Net Moldavia,in traffic of human beings,in massive and inoportune personal disponibilization.All this merits are false the electrification of Moldavia was put in the Treaty of Pace of Paris.

Trimiteți un comentariu

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More