"Nu suntem pregatiti pentru astfel de secrete".
Afirmatia apartine celebrului savant peruan Javier Cabrera, cel care a amenajat Muzeul pietrelor de la Ica, cu sprijinul unui mecena brazilian. Peste 11 mii de obiecte datând din secolele VII-XIII au fost descoperite si catalogate de Cabrera timp de trei decenii; în anii 70 ai veacului trecut, secarea râului Ica a permist scoaterea la lumina a unei civilizatii necunoscute si greu de încadrat istoriceste, ale carei artefacte depasesc orice imaginatie a arheologilor.

Înainte de a muri (2001), Javier Cabrera a marturisit unor savanti europeni ca a adapostit într-o camera secreta, la subsolul muzeului, "obiecte cu totul speciale, a caror semnificatie imposibil de deslusit cu cunostintele actuale". Foarte putini cercetatori s-au încumetat sa scrie despre secretele de la Ica, afirmând ca sunt mai întâi necesare analize severe asupra provenientei lor. De ce atâtea retineri? Pentru ca e imposibil de imaginat ca un popor precolumbian avea acum 7-14 secole cunostinte medicale atât de avansate, care sa permita operatia pe cord deschis si eliminarea unei tumori cerebrale. De asemenea, corectarea vederii cu ajutorul lentilelor de sticla este inacceptabila pentru acea epoca.


          Poate ca cea mai impresionanta dovada a cunostintelor civilizatiei Ica o reprezinta vasul de lut pe care figureaza un om calare pe un dinozaur ierbivor (scena pare sa sugereze ca omul îi ofera o planta!) si desenul extrem de bine executat al lui arheopterix, pasarea-dinozaur. De unde ar fi putut afla icauanii despre existenta acestor specii disparute ale faunei Terrei? Nu exista inscriptii care sa ne lamureasca daca este vorba despre "relatari ale zeilor" intrate în legenda, iar pe de alta parte e greu de conceput faptul ca imaginatia acestui popor prea putin cunoscut a mers atât de departe. Si mai tulburator este desenul în care apare un om cu un toiag terminat cu o stea si aflat într-o pozitie de adoratie fata de un zeu ascuns într-o incinta sferica din care iese o frunza... Debordanta fantezia acestor artizani si pare oarecum de înteles de ce interpretarile stiintifice sunt foarte discrete, preferându-se cel mai adesea tacerea. Ce-ar putea ascunde, de fapt, pietrele de la Ica?



Ica

Pietrele din desertul ICA - Mesaje ale unei alte civilizatii

autor Cornelia Petratu, Bernard Roidinger | editura Saeculum | 1996 | 222 pagini
E vorba de simboluri, care extrag esenta vietii din haosul de netrecut al creatiei si astfel actioneaza asupra constiintei umane. Mircea Eliade a recunoscut ca "acela care intelege un simbol, se deschide nu numai lumii obiective, ci reuseste totodata sa se ridice deasupra situatiei sale individuale si sa ajunga la o intelegere cuprinzatoare a universalului... Cu ajutorul simbolului experienta individuala se trezeste si se transforma intr-un act spiritual."

Surse:
Revista Magazin
Enigme.ro
Descopera.ro
razboiul nevazut