Peste 2 milioane de vizitatori sunt asteptati sa viziteze celebrul Giulgiu din Torino, care ar infatisa chipul Mantuitorului imprimat pe panza in care a fost infasurat trupul lui Hristos dupa rastignire. Evenimentul va avea loc in perioada 10 aprilie – 23 mai anul acesta intr-o mica capela din nordul Italiei. Este pentru a sasea oara in ultimii 100 de ani cand Giulgiul din Torino va fi expus publicului.

Ultima expunere în public a Giulgiului din Torino a avut loc cu 10 de ani în urmă, când mai mult de un milion de oameni au stat la rand să-l vadă în catedrala din Torino, în nordul Italiei.  Relicva sfanta, despre care unii cred ca poarta chipul lui Hristos dupa crucificarea lui, va fi vazuta pentru prima data în public de la restaurarea din 2002.

Testele cu carbon 14 din 1988, datează pânza ca fiind din Evul Mediu, şi par să confirme teoria că giulgiul a fost o fraudă pioasă. Dar încă de atunci, unii experţi au acuzat metodologia de testare şi au declarat că probele utilizate au fost probabil luate din zonele de pânză care au fost reparate în timpurile medievale.

Giulgiu1

Giulgiul a fost de asemenea analizat chimic, electronic şi cu ajutorul imagisticii computerizate. Până în prezent, nimeni nu a fost în măsură să explice în totalitate modul în care imaginea a fost impresionată (imprimata) pe stofa de in, cu toate că experţii au prezentat teorii care variază de la reactii enzimale la imaginea impresionata foto cu ajutorul luminii solare.

Arhivarul Barbara Frale, a declarat într-o nouă carte faptul că fotografii mai vechi ale giulgiului dezvăluie indicaţii a ceea ce ar fi fost, în esenţă, o notificare scrisă despre moartea unui anume "Iisus Nazarineanul". Textul, a spus ea, implică trei limbi folosite în Ierusalimul secolului I.

Cartea a iscat imediat un “război” al site-urilor web din Italia. Mai multe site-uri dedicate giulgiului au ridiculizat ipoteza Barbarei Frale, spunând că este mărginită la stilul fanteziilor lui Dan Brown. Radio Vatican, cu toate acestea, a prezentat un interviu cu Frale în legătură cu descoperirea ei "importantă". Fără îndoială, lumea va auzi mai multe despre această dezbatere ştiinţifică în cazul în care giulgiul va fi expus.

Surse:
MailOnline
Lacasuri ortodoxe