Editura Herald prezinta lucrarea lui Wilhelm Bousset: “Antihristul. Marturii ale Bibliei si Traditiei”, care aduce in prim plan acest personaj extrem de controversat din traditia eshatologica. Daca in prima parte autorul urmareste sa situeze subiectul in raport cu literatura apocaliptica referindu-se deopotriva la vechiul mit babilonian al dragonului, in partea a doua sunt redate pasaje concludente din scrierile dedicate acestui subiect. Exhaustiv si clarificator, studiul de fata tine cont de toate elementele care au putut contribui la constituirea imaginii despre Antihrist, fie ele populare sau eshatologice.

Cea mai veche mentiune a Antihristului in literatura crestina eshatologica apare in Epistolele I,2 si II,7 ale Sfantului Ioan (niciodata, insa, in Cartea Apocalipsei, cum se crede indeobste). Conceptia potrivit careia Antihrist este cel ce va ajunge sa stapaneasca lumea, prin pacat si faradelege, cu putin inainte de a doua Venire a Domnului, poate fi identificata si in eshatologia iudaica, indeosebi in profetia lui Daniel ce dateaza din epoca macabeeana. Unii cercetatori socotesc ca legenda Antihristului este o prelungire, modificata si antropomorfizata, a vechiului mit babilonian al Dragonului.


Subiectul acesta este atat de complex incat putem spune ca avem de-a face cu o naratie ce reuneste cele mai vechi marturii ale unei umanitati care este tulburata de apropierea Judecatii de Apoi si spera deopotriva intr-un viitor mai bun.

Catalina Gaidau
PR Executive
------------------------
Aurelian Scrima
Director Editura Herald
Tel: 021.319 40 60, 021.319 40 61
Mob: 0743.050.507, 0744.888.388
E-mail:
office@edituraherald.ro
Website: www.edituraherald.ro