Despre comorile si vestigiile arheologice de la Piscul Crasani, am scris doua articole, Piscul Crasani, Blestemul zeilor si Piscul Crasani, comori si povesti uitate, dar acum vreau sa va povestesc despre alt loc aflat in apropiere, dar mai putin cunoscut sau mediatizat.

Undeva la 2 km de Piscul Crasani este o padure careia i se spune Padurea Calugarului, inainte facea parte din codrul Vlasiei, in aceasta padure au fost 7 manastiri, insa toate au fost distruse, pe locul celei mai importante manastiri existente, a mai ramas o impunatoare cruce, numita Crucea Preotilor Daci.

P1040649

Se spune ca aceasta cruce se afla exact pe locul fostului altar al manastirii, inaintea acestor 7 manastiri aici era locul unde traiau "un fel de calugari daci care erau foarte aspri postitori". Poate tocmai de aceea crucea le-a pastrat vie memoria acestor strasihastrii.

P1040650

Nimeni nu vrea sa ofere date despre ce este in acest loc, se presupune ca ar fi niste documente la manastirea Caldarusani, cert e ca pe cruce sunt inscriptionate diferite simboluri care se spune ca nu au fost niciodata descifrate. La manastirea Caldarusani exista o cruce asemanatoare cu aceasta, numita Crucea Alba, dar fara inscriptiile prezente pe “Crucea Preotilor Daci”.


P1040657