Recent Posts

miercuri, 2 iunie 2010

Lansare Humanitas la ICR: „Asteptand ceasul de apoi“ de Dinu PillatEditura Humanitas si Institutul Cultural Roman lanseaza joi, 20 mai, ora 18.00, la sediul ICR (Aleea Alexandru nr. 38), romanul Asteptand ceasul de apoi, de Dinu Pillat. Evenimentul de lansare va fi urmat de o dezbatere la care vor participa Monica Pillat, Ion Vianu, Mircea Cartarescu, Ion Podasca, Virgil Tarau, Dan C. Mihailescu, Gabriel Liiceanu. Dezbaterea va fi moderata de Horia-Roman Patapievici.

Confiscat de Securitate in 1959 si devenit corp delict in procesul lotului Noica, romanul Asteptand ceasul de apoi parea definitiv pierdut. Dupa o jumatate de secol, in 2010, dactilograma a fost descoperita in Fondul Bibliotecii CNSAS din sediul Arhivelor de la Popesti-Leordeni. „Speram sa se schimbe regimul si sa-l pot publica“, ar fi spus Dinu Pillat despre roman la interogatoriul din 24 februarie 1960. „M-am inspirat din psihoza mistica a miscarii legionare, nu l-am scris cu intentie subversiva.“ Mai mult, cititorul va vedea ca, prin atitudinea critica a autorului fata de aceasta miscare, cartea pentru care a fost invinuit este dovada insasi a nevinovatiei sale.

De ce ”Aşteptând ceasul de apoi”? Pentru că lumea prezentului este atât de coruptă, încât, înaintea Apocalipsei, când timpul căzut al Istoriei va ajunge la sfârşitul lui, trebuie făcut un ultim efort de redresare morală a acestei lumi. «Vestitorii», anunţând sfârşitul timpului, parusia ca revenire a Domnului, pregătesc totodată judecata finală prin supresiunea «timpului lui Mitică». Lucrul scandalos, «greşeala de neiertat», cum spune Cioran, nu este că ei «concep un viitor pentru o ţară ce nu avea nici unul», ci că imaginează mântuiri colective. Că amestecă istoria cu mistica şi judecata morală şi religioasă cu crima. Drumul către paradis nu poate trece prin infernul sângelui vărsat. Lumea de «aici» şi cea a Împărăţiei Cerului nu pot trăi decât în disjuncţie.

Dacă vrem cu orice preţ să urcăm spre «ideologia» autorului, aş înţelege cartea lui Dinu Pillat ca «ceartă» a acestuia cu mişcarea celor care voiseră să amestece crima în problema mântuirii. (Gabriel LIICEANU)

Sursa: Romania libera, Hotnews, ifilosofie

0 comments:

Trimiteți un comentariu

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More