Rezultatele ultimelor cercetari sugereaza ca primii oameni au inceput sa mearga in pozitie verticala pentru ca era atat de cald acolo unde locuiau.

Bazinul Turkana din Kenya, cunoscut drept leagan al evolutiei umane era cu mult mai fierbinte acum cateva milioane de ani.
Descoperirea aduce greutate asa-numitei “ipoteze termice” a evolutiei umane conform careia oamenii au dezvoltat tipul de locomotive verticala din cauza caldurii intense.

Conform acestei teorii, stramosii nostri au castigat un avantaj prin acest nou tip de deplasare, indepartandu-se de scoarta infierbantata..
De asemenea, reuseau sa expuna razelor solare arii mult mai restranse ale trupurilor lor prin pozitia verticala.

Aceeasi teorie afirma ca pierderea parului de pe trup a reprezentat o dovada de adaptare la mediul fierbinte.

Benjamin Passey, om de stiinta al Universitatii Johns Hopkins spune: “ mesajul studiului nostru este ca aceasta regiune, una dintre locurile cheie unde au fost descoperite fosile care revela evolutia umana, a fost un loc tare fierbinte pentru mult timp, chiar si in perioada dintre acum 3 milioane de ani si momentul de fata, cu erele glaciare”.

Pentru a afla daca ipoteza mentionata este adevarata sau nu, trebuie sa descoperim daca la momentul evolutiei acestor finte umane era intr-adevar cald sau nu.
“Pana acum a fost destul de dificil sa ne dam seama care era temperature cu milioane de ani un urma”, afirma oamenii de stiinta.

Teoria termica sta in picioare doar daca se poate demonstra cat de cald a fost in trecut, insa analiza fosilelor, polenului, lemnului si mamiferelor nu face decat sa ofere informatii mai multe despre plante, animale si precipitatii.

Echipa a gasit totusi metoda de afla temperatura de acum 4 milioane de ani, studiind izotopii care formau solul. Ei au concluzionat ca a fost nevoie de temperaturi intre 29 si 35 grade C pentru ca in sol sa se formeze carbonati si de aici idea ca la suprafata, temperatura era mult mai mare.

Astfel, se poate afrima ca teoria termica este credibila. Profesorul Steve Jones de la Universitatea din Londra considera ca studiul a facut teoria termica mult mai credibila.

Dsigur, studiul a ridicat nenumarate controverse in randul oamenilor de stiinta, unii dintre ei sustinand ca omul a inceput sa mearga in doua picioare mai intai in anumite regiuni impadurite si nu sub soarele dogoritor al deserturilor Kenyei.

Material tradus de Zeineb

Sursa: DailyMail