Limitarile creierului uman ar putea insemna, ca unele dintre cele mai mari mistere ale universului nu vor fi niciodata rezolvate, afirma un cercetator de top din Anglia.

Conform presedintelui Lord Rees de la Royal Society, intrebarile legate de big bang sau de existenta unor universuri paralele ar putea ramane fara raspuns, din cauza limitarilor native ale finite umane.
In interviul din ziarul “The Sunaday Times”, Lord Rees afirma: “O teorie cu adevarat fundamentala a universului ar putea exista, dar se poate sa fie prea greu pentru ca creierul uman sa o prinda”.

“Asa cum un peste este prea putin constient de mediul in care traieste si inoata, la fel si microstructura spatiilor goale ar putea fi mult prea complexa pentru neajutoaratele creiere umane”.
Prezicerea Lordului Rees a fost imboldita de esecul oamenilor de stiinta de a reconcilia fortele care guverneaza comportamentul universului cu acelea care conduc “microuniversul” de atomi si particule.

Folosind calculate matematice, Einstein a pus in functiune teoria relativitatii in 1915. Cerecetatorii din secol XX au descoperit teoria cuantica, insa niciun om de stiinta nu e reusit pana in ziua de astazi sa le unifice pe cele 2.

Lord Rees adauga:” Unele aspecte ale realitatii – o teorie unificata de fizica sau o intelegere profunda a constiente i- ne-ar putea evita doar pentru ca se afla undeva dincolo de creierele umane, la fel de sigur cum teoriile lu Einestein ar zapaci un cimpanzeu. Exista argumente solide pentru a crede ca spatial are o structura granulata, dar de miliarde de ori mai mica decat a atomilor.”

“Afland cum ar functiona asta este de o importanta cruciala pentru stiinta de secol XXI”, afirma astrologul.
El a adaugat chiar ca ar putea exista universuri paralele sadite in jurul celui in care traim. “In teorie, ar putea exista un intreg univers la o distanta mai mica de 1 mm, dar nu putem avea acces la el din cauza ca acel mm este masurat in dimensiunea a IV-a, in timp ce noi suntem blocati in dimensiunea a III-a.

Totusi, unii cercetatori sunt mai optimisti in legatura cu probabilitatea ca umanitatea sa fi atins limitele intelegerii. Dr. Brian Cox afirma:” Ideea ca anumite lucruri ar putea fi dincolo de noi este una mohorata, dar istoria ne arata ca putem depasi chiar si cele mai dificile probleme”.

Material tradus de Zeineb

Sursa: DailyMail