Noile fotografii ale lunii, au infatisat cele mai detaliate imagini ale unei gauri neobisnuite aflate pe suprafata astrului - mai degraba un fel de groapa sufiecient de cuprinzatoare incat sa inghita un intreg stadion.

“Abisul” cu forma sa neregulata, a fost surprins pentru prima data de catre camerele performante japoneze, care l-au localizat in emisfera sudica a lunii. Ulterior, NASA a facut o poza mai clara a gropii lunare (vezi poza).

Mare Ingenii, cunoscuta si sub denumirea de “marea inteligentei” este cunoscuta pentru vartejurile sale, asociate cu anomaliile magnetice. Noile imagini ale regiunii arata groapa gigantica, cu diametrul de aproximativ 130 m.

Se considera ca groapa este rezultatul unei prabusiri partiale a unui grup de lava. Bolovanii si ramasitele de pe peretii cavitatii sunt partial iluminati si provin, probabil de la suprafata, desi au cazut in interiorul gropii in timpu prabusirii.

O groapa similara, despre care s-a crezut initial ca este un luminator dintr-un tub de lava a fost decoperita in misiunea Kaguya in regiunea Marius Hills. Noua groapa descoperita in Mare Ingenii nu prezinta numeroase trasaturi vulcanice, desi acestea erau prezente la groapa din Marius Hills.

“Existenta tuburilor de lava si a luminatoarelor este de mult timp postulata”, spune cercetatorul Robinson. Totusi, este o surpriza pentru mine sa constat cat de mari si bine pastrate sunt cele trei pe care le-am descoperit pana acum”.

Examinarea mai amanuntita a regiunii Mare Ingeii, i-ar putea ajuta pe oamenii de stiinta sa inteleaga diferentele dintre cele doua zone, iar descoperirile ar putea stimpula cercetarile ulterioare.
Imaginati-va cat de grozav trebuie sa fie sa aterizezi intr-unul din acei luminatori si sa explorezi subteranul…pe luna.