Un videoclip exceptional, prin natura mesajului transmis, despre vanzatorii de iluzii moderni, despre puterea mass media si pericolul pe care il reprezinta televiziunea, cea mai puternica arma a manipularii mintilor si constintelor noastre.


The “Mad Prophet of the Airwaves”, aparut in 1976, pare astazi mai actual ca niciodata, intre timp a aparut o forta si mai grozava, internetul, problema consta in cei care se afla in spatele cortinei, cei care doresc sa manipuleze multimile in folosul lor personal.
Atat televiziunea cat si internetul, pot deveni unelte periculoase, in mainile vanzatorilor de iluzii, ele insele nu au nimic diabolic, dimpotriva, folosite cu grija si intelepciune, ar putea conduce in sensul opus, inspre eliberare, punte spre comunicare si unificare.


Problematica este de fapt natura celor care urmaresc fenomenul, cei care-si doresc din rasputeri sa fie mintiti, cei care vor sa uite in primul rand de ei insisi, si mai apoi de ceilalti din jurul lor, dispusi sa guste din cupa cu venin a iluziilor, renuntand de bunavoie la realitate.


Mesajul final este “Turn it off”, inchideti TV, inchideti internetul, mergeti in natura, in biblioteci, in voi insiva veti gasi adevarul. In mare parte e adevarat, exista insa o solutie mai buna, decat sa opresti uneltele care manipuleaza, depinde insa de fiecare dintre noi, sa stim sa alegem, nu fuga de noi insine, fuga de cruda realitate e solutia, salvarea tine intotdeauna de alegere.


Nu vreau sa dau sfaturi, pentru ca as putea deveni la randul meu manipulator, singurul lucru pe care il cer, este sa va orpiti din fuga cotidiana, nu mai inghititi cu repezeala orice galusca, ganditi-va si la voi macar 5 minute pe zi, opriti dezordinea, priviti in oglinda, iar mai apoi lasati balta toate grijile zilei, mergeti in parc cu copilul la o plimbare, priviti cu atentie natura din jur, admirati seninatatea, gingasia, zambetele, energia si frumusetea din ochii copiilor vostri.


Priviti la fel ca si-atunci, cand va uitati pierduti la lumina searbada a monitoarelor, priviti prin ochii de copil si veti descoperi o alta lume, alungati monotonia dar nu pentru show-ul de la TV ci pentru minunile din jurul vostru care abia asteapta sa fie observate.


Minunile sunt la tot pasul, splendoarea e peste tot, nu calcati peste suflete din graba si comoditate, alegeti sa pasiti cu grija, cu calm si rabdare, nu trebuie sa opriti nimic, sa inchideti fluxul de nimicuri servite pe tava de un sistem diabolic, trebuie doar sa apasati pedala de frana, luati piciorul de pe acceleratie, nu aveti unde si de ce sa fugiti.


Aveti o clipa de liniste, alungati zgomotele infernale create pentru a va conturba ‘vederea’, ascultati sunetul interior al sinelui si veti gasi acolo, tot ceea ce manipulatorii incearca sa ascunda, va veti afla pe voi insiva si veti regasi bucuria copilariei - fericirea de a trai.
Robert TRIF