Recent Posts

vineri, 22 octombrie 2010

Daniel Lacatus – un Prometeu modern

Poate ca titlul pare oarecum fortat, dar nu sunt dipus sa arunc cu epitete de pomana, sau margaritarele la porci, tinand cont de zona din care provine domnul Daniel Lacatus, si anume, Calan (o zona asemanatoare cu regiunea Kosovo dupa bombardamente), cine nu stie poate vizita ruinele din orasul pierdut undeva pe harta jafurilor din judetul Hunedoara.


In curand, intreaga tara va putea fi vizitata de strainii curiosi, sa vada un muzeu viu in inima Europei, cu placute de atentionare : aici a fost candva mina Dalja, aici a fost candva combinatul siderurgic Hunedoara, aici odihnesc atelierele X, nu calcati pe fosta Uzina de reparatii utilaj minier, si lista poate continua la nesfarsit.


Asta inseamna ca avea dreptate ministrul Roman, cu mormanul de fier vechi care era industria romaneasca, doar ca a uitat sa precizeze, si pretul platit ca viziunea sa fie dusa la implinire cu abnegatie de toate guvernarile post-decembriste, si numarul de zerouri din conturile tovarasilor (a se citi cozi de topor), pricopsite sub forma de comisioane.


Ei si dragii mei, in muzeul asta de ruine si balarii, domnul Daniel Lacatus indrazneste, nu neaparat sa se revolte impotriva sistemului, ci mai degraba impotriva destinului potrivnic, si aduce o bruma de speranta in cadrul peisajului delirant de crud.
Nu l-am cunoscut decat de doua zile, si nici macar in realitatea asta iluzorica, ci doar in spatiul virtual, dar mi-a fost de-ajuns sa-I sorb cuvintele din paginile, pe care cu truda le asterne in revistele pe care le conduce.

Si uite asa descopar cu mirare, exista reviste de cultura in judetul Hunedoara, exista creatori de valori si iubitori de frumos, asadar in mijlocul urgiei rasare iar lumina, dincolo de negura vazduhului, arta razbate din cenusa plapanda a sperantei, asemeni nemuritoarei paseri Phoenix.


Poate ca Daniel Lacatus a murit odata cu orasul natal, mai bine zis odata cu durerea inchisa intre ruinele furnalelor, inima i-a fost smulsa din pieptu-I firav de catre hraparetul vulturul al “democratiei noastre autentice’, dar el reinvie asemenea unui Prometeu modern, caci scrierile sale sunt aidoma focului launtric al spiritului, daruit candva de insusi titanul din Olimp, celor hotarati sa paseasca drepti ca falnicul stejar din inima Romaniei.
Robert TRIF

Domnul Daniel Lacatus, mi-a propus sa colaboram in interesul oamenilor de litere din toata tara, astfel incat va participa la proiectul “Terra Nova”, in acest sens domnia sa va pune la dispozitia artistilor, spatiul redactional al revistei “Cuib literar”, unde vor aparea textele, desenele, si alte creatii artistice ale celor implicati in proiect.
Prezint in cele ce urmeaza o biografie a autorului:


Daniel Lacatus

Experienta

Redactor sef, Revista Algoritm Literar (Revistă de cultură şi literatură)
2010-05 - prezent
Fondator, Revista Cuib Literar (Revistă de cultură şi literatură)
2009-05 - prezent
Subredactor, Revista Singur (Revistă de cultură, civilizaţie şi atitudine morală)
2008-10 – prezent
Colaborator ziarul Călăuza (ziar politic şi social.) – 2006 – 2009


Voluntariat
-Editor revista Excelenta
Octombrie 2008-Martie 2009
(Publicatie in domeniul educatiei de excelenta! O revista de specialitate care promoveaza programe de educatie de excelenta, care ajuta copiii si tinerii sa-si dezvolte abilitatile cognitive, sociale, morale si practice)
Studii

Universitatea Lucian Blaga Sibiu
Facultate (in curs), Jurnalism
2010 - In curs
Activitate publicistică
Eminescu luceafărul românilor de pretutindeni, Nova Provincia Corvina, Oglinda Literară, Revista Nouă, Argeş, Cetatea Culturală, Convorbiri Literare, Luceafărul, Familia, Fereastra, Nord Literar, Pro Saeculum, Singur, Caiete Silvane, Cenaclul de la Paltinis, Poezia, Almanah cultural 2010 (Editat de Asociatia Culturala Agatha Grigorescu Bacovia si revista Fereastra), Vatra Veche, Literaria, Apostrof, Cuib Literar, Algoritm Literar, Euphorion, Ziarul Răsunetul, Agora (Spania), Lectorum (Mexic), Isla Negra
VOLUME
*La templul poeziei - Editura Lumen - 2008
*La dictadura del silencio - Editura Mayon - 2009
*în piaţa agroalimentară - Editura Print Atu - 2009
*Preţ de o clipă - Editura Print Atu - 2010
*Să ne cunoaştem istoria (Studiu monografic al oraşului Călan) - Editura Noul Scrib – 2010

ANTOLOGII
*Romeo şi julieta la Mizil I - Editura Universal Dalsi - 2007
*Antologia de poezie, Oglinda Literară 2000-2007 - Editura Domino - 2008
*Mirajele vieţii - Editura Lidana - 2008
*Vara visurilor mele - Editura Amurg Sentimental - 2009
*Romeo si Julieta la Mizil II - Editura Universal Dalsi - 2009
*O mie de cocori - Antologie de poezie haiku - Editura Pim, Iaşi - 2009
*Agatha Grigorescu Bacovia", ediţia a III a - volum tipărit de Asociaţia Culturală "Agatha Grigorescu Bacovia", octombrie 2010.
*Antologia vinovatelor placeri - Volum editat de Asociatia Culturala Maria Domina, Octombrie 2010

PREMII LITERARE

*Premiul III la concursul Vara visurilor mele, ediţia a VII a 2008
*Premiul literar pentru poezie 2008, acordat de Liga Scriitorilor din România, filiala judeţului Hunedoara
*Premiul II la concursul literar „TIMPUL IUBIRII”, prima editie: „Prieteni de suflet” 2010
*Premiul II la Concursul literar "Visul", secțiunea
„Volume publicate” (Haiku), ediţia a V a 2010

REFERINTE CRITICE:
Petre Andrei Flueraşu, Valentina Becart, Mihnea Voicu Şimăndan, Menuţ Maximinian, Elena M Câmpan, Melania Cuc, Constantin Secu, George Bădărău, Miron Ţic, Al Florin Ţene
Date contact:
Tel: 0767400798
Email: lacatus.daniel@gmail.com
YM: daniel.lacatus88


Daniel Lacatus
Note de lectura
Algoritm Literar
Revista Cuib de literatura

1 comments:

Fulgul de nea devine bulgare...apoi urmeaza avalansa...pazea!!! Maria

Trimiteți un comentariu

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More