Recent Posts

joi, 28 octombrie 2010

Sergiu Gabureac – File de jurnal parizian paranormal (II)

5 ZILE si 4 JUMATATI de NOAPTE

Atentie ! Lecturarea textului poate cauza !
O zi buna !
Sergiu Gabureac

5 ZILE si 4 JUMATATI de NOAPTE

File de jurnal parizian paranormal (2)

Expliquez moi, s’il vous plait !

Duminica e simpla la parizieni. Dreapta merge la biserica, stanga pe Campul lui Marte, la greva i greve. Pe sub ferestrele hotelului trec, randuri-randuri, sute, mii de grevisti.
E plin, uriasul parc, de sunete stridente si lozinci scandate.
Tehnologia face ca sunetele emise de vorbitori sa fie foarte clare, la fel ca la filmele proiectate in prag de noapte. La problème ? Pensionarea la 60 sau la ... 62 de ani ! Scandalul e monstruos ! Insa daca treci linia zonei de greva iei niste bastoane de nu te vezi !
La romani s-a trecut direct la 65, desi speranta de viata la noi, dupa pensionare, este la o treime fata de cei din hexagon ! N-a iesit niciun dambovitean la tepe in Piata Victoriei ! Tot de prin provincie au venit. Ma intreb tot mai mult: A cui Victorie ?
Noroc cu spectrul suspendarii, si Base a facut doi pasi inapoi. Mai era unul prin istorie, cu un kazacioc, asemanator. Abia daca mai retin il chema. Ilici !? Daca o fi fost numele lui real ?
In timp ce cuplu Sarkozy isi cauta stramosii prin pestera de la Lascaux, unii se intrebau, pe la tv, daca tiganii din Romania, sunt cu adevarat un peril? Unde or fi fost S’il vous plait, pentru ca, practic, nu am vazut niciunul. Erau multi inchisi la culoare cu supermarketurile pe trotuare, dar nu umblau cu S’il vous plait ! Asta timp de cinci zile si patru jumatati de noapte traite pe malurile Senei, cu trecere temporara prin cochetul hotel? Hotel de doar **, dar care fac vreo **** pe la noi, aflat prin zona pilonului estic al celebrei hidosenii ridicate acum 120 de ani, ajunsa brand al Parisului, al Frantei, al Terrei !...
Dar nu acest lucru ma preocupa prea mult. Cu alde Jenel nu mi-e rusine in Europa! L-am gasit, de altfel, clonat si pe la Madrid, la Roma sau la Viena ...
Canta baietii, de-ti vine sa-i chemi pe orice mare scena a lumii! Si multi chiar ii cheama!
Altceva ma framanta. Nu am vazut in tot Parisul un ambuteiaj. Macar, unul mic, mic! Masinile, si ele mici, mici, nici nu respira. Trec pas-pas, din stop in stop, intr-un flux perfect coordonat.
N-am auzit o alarma de politie! Culmea, doar doua salvari, in cinci zile si patru jumatati ..., in care tot umblat pe strazi, cu niste sirene anemice, de parca isi cereau scuze pentru ca trebuiau sa treaca prin zona si sa strice bucuria oamenilor. Parisul mi s-a parut chiar gol de autoturisme, desi les grandes vacances se terminasera demultisor !
*
Va veti intreba, paranormalul ? Ei bine, exista ! Era dimineata, chiar pe Champs Elysée in preajma locului de munca al presedintelui. Frantei. Parizienii erau deja la munca. Deodata, 2 (doua) masini insotite de doar 2 (doi) politisti motociclisti, fac dreapta, fara pic de zgomot. Se deschid lin usile masive de fier forjat ale gradinii palatului si apuc sa-l vad, cateva clipe doar, pe insusi cel care ne-a trimis compatriotii romi acasa. Pe anumiti romi.
Nu era deloc incruntat. Chiar mi s-a parut vesel. Incearca si piratul nostru ceva in sensul asta, dar prin gesturi marlanesti. Nelalocul lor, intr-o Europa civilizata. Si imitatorul boc, tot dupa el ! Cum se face Ardealul de tot rasul cu un asemenea doctor in constitutional !
Alt fapt paranormal. Pe strazi erau de cateva ori mai multi pietoni decat masini !?! Nu e vorba de turisti. La orele intrarii / iesirii la / de la munca, sutele de metrouri, care vin intr-o cadenta de unul la doua minute, sunt usor aglomerate. Am auzit ca parizienii, care circula singuri in propria masina, platesc o piparata taxa de confort. La avaritia lor vestita, ar putea sa fie asta explicatie numarului redus de automobile, la orice ora din zi si noapte! Nu am vazut niciun paysan parizian dandu-si ifose becaliene, cu vreun mastodont de jeep, pe bulevardele orasului-lumina. N-au trolee, n-au tramvaie! Sa nu mint, exista o linie prin josul Parisului. Si nu pot spune ca m-am invartit doar prin centrul istoric.
O usoara satisfactie. Autobuzele lor sunt mai putin frumoase ca ale noastre! Dar si aici alt paranormal. In statiile, unde autobuzele o iau in directii diferite, soferii se asteapta, unii pe altii, pentru a prelua calatorii ce coboara pentru a merge in acea directie.

Profesionistilor nostri de la RATB, nici prin cap nu le trece asa ceva. Din contra, li se citeste pe chip satisfactia inchiderii usii in nas si pierderea legaturii cu un alt autobuz. Merde!
Voiaj asigurat de doua cabinete de avocatura bucurestene, cu prilejul zilei aniversare. Le multumim si pe aceasta cale.

Sergiu Gabureac

0 comments:

Trimiteți un comentariu

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More