Bizarele secvente de simboluri, diagrame si figuri au intrigat lumea oamenilor de stiinta timp de 100 de ani. Insa acum, gratie tehnicii de datare cu ajutorul carbonului, cercetatorii au inceput sa decripteze misterul din manuscrisul Voynich, cel mai de neinteles artefact de acest fel din lume.

Oamenii de stiinta au reusit sa determine pentru prima data, ca acest manuscris a fost realizat la inceputul secolului 15, cu 100 de ani mai devreme decat se credea initial. Si in timp ce intelesul textului ramane o necunoscuta, datarea acestui document este un mare pas inainte pentru a descoperi cu adevarat ce ascunde in spatele semnelor si simbolurilor.

Manuscrisul a fost descoperit de un colectionar de carti vechi, Wilfrid Voynich in Vila Mondragone langa Roma, in 1912 in timp ce cauta intr-un cufar cu carti. El si-a petrecut restul de 18 ani din viata, incercand sa descifreze acest ciudat manuscris, amestec curios de plante, cercuri si figurine umane rugandu-se la fantana tineretii vesnice, dar a murit inainte de-asi finaliza munca.

Manuscrisul a trecut de-a lungul timpului prin mana mai multor generatii de oameni de stiinta, toti au concluzionat ca acesta este un fel de limbaj, chiar daca nu au reusit niciodata sa-l descifreze. Recent un grup de cercetatori de la Universitatea din Arizona, au raspuns acestei provocari, au prevalat patru mostre de 1/4 mm din manuscrisul depozitat la Biblioteca de la Universitatea Yale, pentru datarea cu carbon C14 in scopul aflarii vechimii manuscrisului.

voynich2

Alti experti au studiat natura vopselei si a cernelurilor, care au fost folosite de catre misteriosul autor al manuscrisului Voynich. Dr. Greg Hodgins, un cercetator si profesor asistent in cadrul departamentului UA de fizica, cel care de fapt a condus intregul proiect, a declarat ca au fost gasite unele culori care au fost in concordanta cu cele folosite in timpul renasterii. Se pare ca toate datele conduc undeva spre secolul 15.

“ Mi se pare ca acest manuscris este absolut fascinant, asemeni unei ferestre deschise intr-o minte interesanta. Este un mare Puzzle care nu a putut fi decriptat de nimeni, si cine nu iubeste puzzle-ul? Este un fel de cod sau cifru care foloseste de asemenea si elemente de alchimie, botanica si astrologie.”

Sursa: DailyMail