In urma cu 4 luni am initiat proiectul “Terra Nova”, prin care incercam sa promovez tot ce inseamna valoare spirituala, artisti, oameni de stiinta, copii sau simpli pasionati de frumos. A fost un vis frumos, care a prins intre timp aripi si cu toate greutatile vietii va trece dincolo de hotarele potrivnicei lumi in care ne ostenim cu totii.

Zilele acestea am reusit sa inchei un parteneriat, cu un post de radio care emite pe internet, este vorba de Radio Unyson. Este un post de radio deosebit, rodul unui colectiv ambitios care pune multa pasiune in tot ceea ce face, cu muzica pentru suflet si emisiuni dedicate spiritualului.

Ideile mele au fost primite cu bucurie si incepand de maine, odata cu ziua de Dragobete, voi deveni redactor al postului de Radio Unyson, dar inainte de a va prezenta scopul acestui parteneriat cultural si obiectivele urmarite, vreau sa-mi aduc aminte cu drag de copilarie.

In anii copilariei, printre multele carti citite cu nerabdare si curiozitate, o carte minunata avea sa-mi modeleze caracterul. Povestiri despre cutezatori, exploratori, temerari si descoperitori de lumi noi, pe care le-am sorbit dintr-o suflare si cu mare emotie in suflet.

Dintre toate povestile extraordinare, doua mi-au atras atentia in mod deosebit, si le port cu mine mereu, au ramas in amintirea mea pentru totdeauna, foarte probabil ele au prins viata in mine, asa precum evanghelia lui Cristos avea sa ramana incrustata cu litere de aur in inima si cugetul sfintilor sihastri.

Le reciteam iara si iar la nesfarsit, fara sa ma satur de extraordinarele peripetii ale eroilor mei preferati, legendarul erou al marilor – Jean Bart si exploratorul britanic Robert Scott. L-am indragit pe matelotul francez pentru incapatanarea cu care sfida obisnuinta, pentru eterna sa lupta cu viata si necunoscutul, pentru curajul nebun si dragostea de libertate, spiritul sau cutezator pluteste si azi pe apele involburate ale marilor de pretutindeni. Iar pentru Robert Scott am nascut o pasiune, uimit fiind de curajul, rabdarea si credinta in visul sau, de-asemenea pentru seninatatea sa in fata mortii, si hotararea de-a merge pina la capat pe drumul ales, chiar daca invins fiind de Amundsen, pentru mine infrangerea sa a devenit infinit mai pretioasa decat victoria exploratorului norvegian.

Iata ca dupa multi ani, am pornit si eu asemeni dragilor mei prieteni pe un drum la fel de abrupt, dar abia zilele trecute mi-am dat seama cu placuta surpriza ca denumirea proiectului meu indraznet se trage tot de la ei. “Terra Nova” era numele ales de mine pentru promovarea fenomenului cultural, ma atragea demult acest nume ca un magnet, abia pe urma mi-am adus aminte de unde venea aceasta nebanuita chemare, era numele navei cu care isi incepea exploratorul englez Robert Falcon Scott, celebra expeditie spre Polul Sud.

Nimic in viata nu pare a fi intamplator, iata de ce proiectul Terra Nova nu poate fi decat o reusita deplina, indiferent de aparente, dincolo de neimpliniri si regrete ma voi reintalni mereu cu visul, purtat fiind pe valurile vietii de nemuritorii  si dragii mei eroi.

Dincolo de melancolie si amintiri sa vedem ce-si propune noul cilcu de emisiuni, iata mai jos prezentarea proiectului cultural Terra Nova, asa cum l-am conceput si inaintat spre aprobare colectivului postului de radio Unyson:

Vreau sa pornesc un proiect de anvergura, tinand cont de diversitatea tematicii abordate, incercand sa analizez un spectru larg de cunostinte ce au drept liant spiritualitatea.

Sunt constient de riscul asumat, deoarece este vorba de o munca de pionierat in domeniu, dar tocmai de aceea consider ca ar fi o oportunitate imensa pentru postul de radio Unyson, sa fie deschizator de drumuri pe aceasta nisa indelung ocolita de mass media.

Cu totii stim ca sentimental religios exista din toate timpurile, inca de la oamenii preistorici, si totusi este ocolita sensisbilitatea omului in detrimentul unor false valori impuse de mersul societatii de consum.

Cred ca a venit timpul sa ne asumam un rol important, care ar trebui sa fie in prim planul activitatilor oricarui reprezentant media, acela de cultivare a sentimentelor care ne definesc ca fiinte umane, inzestrate cu intelect si suflet, intr-un cuvant constiinta.

M-am gandit la un ciclu de emisiuni cu caracter spiritual, tinand cont de faptul ca acest subiect este in general ocolit de realizatorii de emisiuni radio. Asadar, in primul rand sa umplem acest imens gol care exista in mass media, in al doilea rand sa venim in intampinarea tuturor celor care doresc sa cerceteze, sa cunoasca si sa-si extinda orizontul ideatic si sufletesc. In al treilea rand este un mod onorant de promovare a valorilor umane, si nu in ultimul rand o incercare de evaluare si introspectie a propriului eu.

Acum ceva timp am pornit pe blogul personal, un proiect cultural cu acelasi nume, Terra Nova, proiect care are menirea de a promova artistii din toate domeniile, scriitori, pictori, graficieni, interpreti de muzica, precum si copiii talentati. Inspirat de aceasta idee, am crezut de cuviinta sa imprumut denumirea si pentru ciclul nostru de emisiuni radiofonice.

Am hotarat sa impart emisiunea Terra Nova in patru parti distincte, dupa cum urmeaza:

Luni am stabilit sa incepem tocmai de la aceasta idee, promovarea artistilor, sa prezint noile aparitii editoriale care au ca punct comun fenomenul cultural-artistic, carti sau reviste din domeniu. Apoi, dupa o scurta trecere in revista a noilor aparitii editoriale, sa prezint un scriitor cu un scurt CV si cateva cuvinte despre personalitatea sa, si bineinteles cateva texte literare ale acestuia.

Exista deja pe blog mai multi artisti prezentati, ei vor fi promovati acum si cu ajutorul acestei emisiuni radio, urmand ca ei sa devina potentiali ascultatori ai radioului Unyson, sau chiar colaboaratori in cadrul emisiunii.

Evident, vor fi promovati si ascultatorii postului de radio, toti cei care au un cuvant de spus pe taram literar si nu numai. De asemenea, ei vor fi promovati si pe blogul personal “Dezvatatorul”, iar pe viitor vom putea edita chiar o revista electronica online care sa cuprinda creatiile lor literar-artistice.

Marti, voi incerca sa realizez o emisiune care sa trateze domenii ca filosofia, istoria religiilor, ezoterism si maestri spirituali.

Miercuri, voi prezenta aspecte legate de fenomenele inexplicabile, asa numitele fenomene paranormale, experiente la limita cunoasterii, dincolo de moarte, precum si mistere si enigme.

Joi, realizez o emisiune care sa ingemaneze intr-un tot unitar tot ce tine de mituri stravechi, legende si elemente de folclor.

Emisiunile vor avea un caracater interactiv, in sensul ca fiecare ascultator va putea emite pareri, judecati de valoare, idei sau aspect personale, legate de continutul emisiunii respective. Fiecare ascultator care doreste, poate participa la emisiune prin intermediul messengerului, eu voi primi mesajele lor si in functie de posibilitati voi raspunde sau voi prezenta problemele propuse de ei, urmand ca intr-o emisiune viitoare sa poate fi dezbatuta o tema propusa de unul dintre ascultatori.

De asemnea, emisiunea este deschisa tuturor, astept idei, sfaturi, critici, si chiar implicare directa, toti cei care vor dori sa comunice o intamplare personala, sau vor sa le fie promovate ideile, sunt asteptate sa ma contacteze. Ar fi chiar imbucurator ca ascultatorii postului de radio, sa se implice activ in realizarea emisiunilor. Ideile, cunostiintele si intamplarile lor vor fi promovate atat in emisiuni cat si pe blog, poate chiar unii dintre ei sa devina colaboratori ai blogului si/sau al emisiunilor radiofonice.

Vad prezentul proiect constituindu-se asemeni unui parteneriat media intre mine si postul dvs de radio. Specific in mod clar ca nu sunt interesat de nici un aspect material, atat momentan cat si pe viitor in cazul unui succes mediatic, nu voi emite nici o pretentie material-financiara. Totul e facut din pasiune, din proprie initiativa si nu reprezint nici un cult religios, nici o miscare sau asociatie politica, culturala, artistica sau spirituala. Cred ca toti cei implicati vor avea doar de castigat, in ce ma priveste poate fi un bun prilej de implinire si satisfactie personala, pentru ascultatorii postului ar putea devein un punct de sprijin emotional-afectiv, iar pentru postul de radio ar fi un mod placut si onorant de crestere a audientei si de promovare in mass media.

Postul de radio Unyson poate fi ascultat online, la adresa http://radiounyson.webgarden.ro/, de asemenea, el poate fi ascultat pe calculatorul personal folosind programul Winamp, daca dati click pe urmatorul link: http://89.46.62.19:8888/listen.pls

Emisiunea Terra Nova se va difuza dupa urmatorul orar:

In zilele de Luni, Marti, Miercuri si Joi in intervalul 20-22 (ora Romaniei).

Robert TRIF – scriitor, promotor cultural si realizatorul blogului “Dezvatatorul”