1 MARTIE

Prima zi de primăvară geroasă, mai friguroasă ca cea de anul trecut, când ghioceii unul câte unul îşi ridicau timid privirile spre cer, a venit în sfârşit.

Prin geamul deschis, primăvara intră prietenoasă, învingându-mă. Floarea de mălin căpătă înzecit culoarea albastră a speranţei deoarece ninge ca în lumea Lizucăi iar eu culeg ghiocei şi împart vise celor care cred că şi mâine mai este o zi.

O dată am crezut în lacrima primăverii ce înflorise lăcrămioare înainte de vreme,am înţeles şi tristeţea fulgului ce se topeste abia la atingere, şi sper să fie întâiul martie când sufletul, devenit curcubeu, învaţă alfabetul iubirii.

Amândoi vom porni printre flori şi vise, iar ceasornicul în al zecelea ceas, va face din toamnă, primăvară şi cireşele de mai ce se vor coace pe bătrâna uitare, vor lăcrima.
Cine va avea tăria să-i spună primăverii să aducă raze de soare şi multe flori adunate într-un mănunchi de stele? Cine va arunca într-o simfonie de culori pe tărâmul făgăduinţei visele ce se vor materializa peste ani şi vor avea culoarea primăverii?

E o nouă primăvară! Plouă cu stele şi ochii lunii devin cocori, semn a unei chemări... Voi mângâia ghioceii, încercând să reiau cântecul pe care ciocârlia, la miez de noapte, îl duce spre alte timpuri. „Primăvara, cu primăvara în suflet!”, vrea să-mi spună , dar nimeni nu-i înţelege mesajul...

Primăvara e doar un capăt al începutului pe care doresc să-l dăltuiesc după bunul meu plac. Sunt Demiurgul ce încearcă să dea viaţă naturii, să-i imprumut trăiri înmugurite ca şi zarzării.
Un zâmbet, o privire, multe flori, raze de soare – Primavara (Lucretia Ionescu Buiciuc)
                      
Robert TRIF - Terra Nova - Despre martisor si Tacere

Asculta mai multe audio podcast

Colectia ArtMedia (stiri cultural-artistice)

Aparitiii editoriale saptamana 24.02-4.03-2011:

Miercuri, 2 MARTIE apare al doilea volum al romanului „Doamna de Monsoreau“, de Alexandre Dumas, va fi distribuit impreuna cu ziarul „Adevărul“, la preţul de 13,99 lei.

Astăzi puteţi cumpăra primul volum al romanului. Nu rataţi, miercurea viitoare, continuarea unei poveşti fascinante, din colecţia „Alexandre Dumas“.

Al patrulea DVD al colecţiei "Looney Tunes" se distribui de luni cu "Adevărul", la preţul de 11,99 lei.

Azi, 1 MARTIE, volumul „Robin Hood“ va fi distribuit marţi, numai împreună cu ziarul „Adevărul“, la preţul de 13,99 lei. În cartea apărută în colecţia „Marile Legende ale Lumii“, cititorii îl vor descoperi pe justiţiarul care îşi riscă viaţa pentru drepturile celor săraci.

O antologie cu "Cele mai frumoase poezii de dragoste" ale lui Adrian Păunescu o veţi găsi miercuri, 2 martie, împreună cu Jurnalul Naţional.
Marţi, 1 martie, Jurnalul Naţional şi Rea­d­er’s Digest îţi aduc cel de-al patrulea volum din colecţia "Porţia de sănătate".

Humanitas Fiction lanseaza trei romane cu si despre femei

Editura Humanitas Fiction lanseaza joi, 3 martie, ora 18.00, la Libraria Carturesti, in Ceainarie (str. Arthur Verona 13-15), trei noi romane cu trei personaje feminine fascinante, aparute in colectia Raftul Denisei - “Cazul Jane Eyre” de Jasper Fforde, “Femeia din amiaza” de Julia Franck, “Tanara in coma” de Douglas Coupland.
Vor vorbi Simona Kessler, Florin Iaru, Cristian Teodorescu si Denisa Comanescu, iar invitatul special al evenimentului este Maia Morgenstern.


Procesul lui Iisus a aparut la Editura Herald

La editura Herald, in cadrul colectiei Logos, a aparut de curand lucrarea, Procesul lui Iisus de Mircea Dutu.
”Acum 2000 de ani, intreaga viata capata o noua dimensiune prin procesul unui singur om. Trimis in lume pentru a o mantui, Fiul Omului aduce un mesaj puternic revelator si datator de viata vesnica, pentru care este acuzat si rastignit. Lumea este absolvita de pacate, iar in urma suferintelor indurate, Iisus devine prototipul condamnatului nevinovat si judecarea sa, simbol al erorii judiciare.”

Walkiriile de Paulo Coelho, o poveste magica despre Dragoste si Cunoastere

Paulo Coelho, scriitorul brazilian care a vandut 115 milioane de exemplare din cartile sale (peste un milion doar in Romania) si care a intrat in 2009 in Guiness Book drept autorul celei mai traduse carti, Alchimistul, a publicat in 1992 una dintre cele mai importante scrieri ale sale: Walkiriile, o odisee spirituala in care iertarea trecutului vindeca ranile prezentului si deschide o usa sperantei.


Walkiriile, roman aparut la Editura Humanitas Fiction, in traducerea Gabrielei Banu, graviteaza in jurul unui om care vrea sa-si schimbe viata si sa-si implineasca un vis: va merge in desertul Mojave, unde spera sa-si intalneasca ingerul calauzitor, reusind astfel sa se cunoasca pe sine si sa inteleaga lumea.

De la Maestrul lui spiritual, J., Paulo stie ca desertul nu este un loc pustiu, ci ascunde sansa unor intalniri neasteptate. Acolo, departe de valtoarea vietii de zi cu zi, se afla un tanar Maestru al Traditiei si un grup de femei razboinice, walkiriile, care cutreiera calare desertul.

Paulo si femeia iubita, Chris, strabat intinderile de nisip, intr-un periplu ce se va dovedi, mai presus de toate, o calatorie interioara care le va pune la incercare sentimentele si credinta, dar ii va calauzi spre adevarata Dragoste si Cunoastere.

Walkiriile evoca o uluitoare experienta umana si spirituala survenita in viata autorului la scurt timp dupa ce Alchimistul a vazut lumina tiparului.”


Stiri filmoteca:

Oscar 2011: The King's speech, laureatul anului

Academia Americană de film şi-a desemnat caştigătorii celei de-a 83-a ediţii a Premiilor Oscar.

Cel mai bun film a fost votat "The King's speech", regizat de către Tom Hooper, avându-i ca protagonişti pe Colin Firth, Geoffrey Rush şi Helena Bonham Carter, devansând astfel producţii ca “Black Swan", “The Fighter", “Inception" sau “The Social Network". "The King's Speech" şi "Inception" au fost filmele care au obţinut cele mai multe statuete, câte patru de fiecare.

Cel mai bun actor într-un rol principal a fost ales
Colin Firth, interpretul rolului Regelui George al VI-lea din filmul "The King's Speech", iar cea mai bună actriţă într-un rol principal a fost numită Natalie Portman pentru evoluţia din pelicula "Black Swan". Conform Academei Americane de Film, cele mai bune roluri secundare au fost jucate de către Christian Bale şi Mellisa Leo în flimul "The fighter".

"Oameni şi zei" a câştigat premiul César pentru Cel mai bun film

Pelicula "Des hommes et des dieux (Oameni şi zei)" şi-a adjudecat, vineri seara, trofeul pentru Cel mai bun film, în cadrul galei Premiilor César, decernate de Académie des Arts et Techniques du Cinéma, potrivit informaţiilor publicate pe site-ul academiei, informează NewsIn.

Filmul, regizat de Xavier Beauvois, a câştigat premiul César şi pentru Cea mai bună imagine, dar şi pentru Cel mai bun actor într-un rol secundar, pentru interpretarea lui Michael Lonsdale. "Des hommes et des dieux" este, de altfel, nominalizat şi la categoria Cel mai bun film străin a premiilor Oscar.

Totodată, trofeul pentru Cea mai bună regie a fost adjudecat de Roman Polanski, pentru "The gost writer (Marioneta)", peliculă care a câştigat şi Ursul de Argint la această categorie, dar şi premiul corespondent al Academiei Europene de Film. De altfel, în cadrul galei premiilor César, filmul a fost premiat şi la categoriile Cel mai bun montaj, Cea mai bună muzică şi Cea mai bună adaptare.

Pelicula americană "The Social Network (Reţeaua de socializare)", unul dintre favoritele la Oscar, şi-a adjudecat trofeul pentru Cel mai bun film străin.

Actorul puşcăriaş din ''Eu când vreau să fluier, fluier'', suspect de leucemie

Actorul puşcăriaş din filmul ''Eu când vreau să fluier, fluier'' Papan Chilibar (21 de ani) este internat la Institutul Clinic Fundeni - Clinica de Hematologie, suspect de leucemie.

''Acesta a ajuns aici în urmă cu câteva zile cu febră şi o scădere drastică a globulelor albe şi roşii'', a declarat pentru Agerpres, prof. dr. Dan Coliţă. Medicul a precizat că se aşteaptă rezultatul celei de-a treia biopsii de măduvă care s-a făcut joia trecută, pentru a avea un diagnostic. În prezent, starea de sănătate a lui Chilibar este bună a precizat prof. dr. Coliţă.

Papan Chilibar a devenit cunoscut după ce a interpretat personajul Ursu în pelicula ''Eu când vreau să fluier, fluier'', câştigătoarea premiului Ursul de Argint la Berlin şi propunerea României pentru premiile Oscar. Actorul amator a fost închis din nou, pentru furt, la scurt timp după lansarea filmului la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin.

Ewan McGregor şi vrejul de fasole

Ewan McGregor se afla în discutii avansate pentru un rol într-o adaptare a clasicului "Jack si vrejul de fasole". Pelicula se va numi "Jack, ucigaş de uriaşi", iar povestea se va axa în jurul unui băiat de fermă - jucat de Nicholas Hoult - care încearcă să salveze o prinţesă răpită de un uriaş şi care, în cursul acţiunii, readuce pacea între oameni şi uriasi.

McGregor, care nu a mai apărut într-un film de acţiune de la The Island, va juca în acest basm rolul unui soldat din garda regelui care ajută şi el în lupta cu uriaşii.
Întoarcerea la postura de razboinic fantasy va aminti multora, cu siguranţă, de partitura sa emblematică din STAR WARS, memorabilul maestru jedi
Obi-Wan Kenobi.

Comedia romantica  "Buna! Ce faci?"

Comedia romantica  "Buna! Ce faci?", care se lanseaza in cinematografele din Romania pe 4 martie, a fost inspirata de una dintre cele mai "nastrusnice" stiri din 2005. Povestea celor doi soti care isi cauta dragostea pe Internet, fara sa banuiasca vreo clipa ca sunt mai aproape ca niciodata unul de celalalt are la baza un scurt articol publicat in "Dilema veche", la inceputul anului 2006, la rubrica "Cu ochii in 3,14".

 Rolurile celor doi soti sunt interpretate de Ionel Mihailescu si Dana Voicu, iar cel al fiului intrigat de secretele parintilor lui - de Paul Diaconescu, student la actorie. In roluri secundare apar Ana Popescu, Adrian Paduraru, Antoaneta Cojocaru, Ioan Andrei Ionescu, Ioana Abur, Adriana Trandafir sau Sabina Iaschevici. Muzica originala este compusa de Dragos Alexandru.

A murit actrita Annie Girardot, una dintre stelele cinematografului francez

Actrita Annie Girardot, una dintre cele mai apreciate si iubite vedete ale cinematografiei franceze, a încetat din viata, luni, la vârsta de 79 de ani, anunta presa internationala.

Decesul s-a produs la Paris, oraşul natal al actriţei. În 2006, familia ei a dezvăluit că Girardot suferă de maladia Alzheimer.

Câştigătoare a trei premii César şi a altor nouă distincţii ale filmului mondial, Annie Girardot a jucat, începând din 1955, în 160 de filme. Printre cele mai cunoscute pelicule în care a fost distribuită se numără "Rocco e i suoi fratelli", "Vivre pour vivre", "Docteur Françoise Gailland ", "Les Misérables" şi "La pianiste".
Girardot a făcut roluri antologice şi în comedii ca "La zizanie", în care l-a avut partener pe Louis de Funes, sau "Souvenirs souvenirs".


Stiri mondene:

Horia Brenciu se dăruieşte 150%

"E formidabil! Am un sentiment că nu e adevărat ce mi se întâmplă... Cu un an în urmă n-aş fi crezut c-o să fiu pe afişe sau pe site-urile de specialitate, cu bilete la vânzare pentru concertul meu, alături de spectacolele altora ca Ştefan Bănică Jr sau de Bon Jovi... Însăşi alăturarea, pentru mine, e ireală!" Această declaraţie sinceră îi aparţine lui Horia Brenciu. Da, acel Horia Brenciu pe care îl ştiţi de la Robingo, de la "Neaţa" sau pe care l-aţi văzut în pielea personajului Titi Prodan din "Om bogat, om sărac".   
Chiar dacă nici lui nu-i vine a cre­de, pe 25 martie, chiar de Buna Ves­ti­re, Horia Brenciu se prezintă, însoţit de HB Orchestra, la Sala Pa­la­tu­lui cu spectacolul "Fac ce-mi spune... INIMA".

Ferestre spre viitor (prezentare artisti)
Patricia Lidia

Scurta biografie:
Patricia Lidia s-a născut la 19.05.1987 în Oradea. Deşi a devenit în 2010 inginer în electronică şi telecomunicaţii în cadrul Universităţii Politehnica Timişoara, are o activitate literară considerabilă, debutând literar în revista „Ateneu”, Bacău, şi în antologia Editurii Fundaţiei Culturale Cancicov, cu ocazia câştigării premiului oferit de revistă în cadrul Festivalului-Concurs Naţional de Poezie „Avangarda XXII“, ed. a VI-a, Bacău, 22-23 sept. 2006. Până la ora actuală a publicat 4 volume personale (3 de poezie - „Realitate prematură”, „Nu închide ochii, Tatiana!”, „Tăceri în doi: tăceri în noi!”, una de teatru - “Dialog cu sufletul”) şi i-au apărut texte şi recenzii în peste 20 de volume colective. În 2009 a scris poezii pentru copii pentru completarea imaginilor în 10 cărţi de colorat (texte diferite pentru format A4 şi A5).

Blog personal: http://patricialidia.wordpress.com

Din prefata volumului “Taceri in doi: taceri in noi!

Să vorbim despre tăcere…
Într-o lume plină de zgomote, bezmetică, în care fiecare aleargă după foloase  materiale,  după  faimă  şi recunoaşteri derizorii, Patricia Lidia, tânăra cu suflet de copil, are răgaz să asculte tăcerile. Scopul ei este să pătrundă cu inima neînţelesurile la care mintea nu are acces. “Tăceri în doi: tăceri în noi!” este volumul de poezie în care orice om atins de fiorul iubirii,  de  crudă dezamăgire sau măcinat de misterul tăcerilor în dragoste, se va recunoaşte. Toţi am trăit sau vom trăi, mai devreme sau mai târziu, tăcerea în doi, tăcerea în noi, dar nu toţi avem harul Patriciei Lidia de a vorbi despre ea atât de sensibil şi emoţionant, de a înşira cuvintele ca pe nişte pietre
preţioase care să înfrumuseţeze sufletul şi să-l facă să strălucească chiar şi atunci când totul în jur e… tăcere.
Nouria Nouri


Din volumul “Taceri in doi: taceri in noi!” de Patricia Lidia


În căutarea paşilor tăi
Îţi caut azi paşii pierduţi
prin versuri şi rime,
prin rânduri de proză,
în lung de veşnicie.
Ce contează
că ţi-au adus eternitatea?
Îi vreau pentru mine
paşii tăi nemărginiţi,
îi vreau pentru mine
să mi-i fac brăţări,
cătuşe de flori
la tălpile ostenite
de-atâtea căutări.
Am uitat să mai cuget
timpul,
să mai ţin seama
universului.
Nu mă întreba cât timp a trecut!
Prea mult... Prea mult...


Mai avem atât de multe să ne spunem...
Surâsul tău îmi curgea prin gând liniştit
ca şi cum aş fi avut toată lumea la picioare...
La marginea timpului,
Dumnezeu îmi dădea sfaturi
unde să te caut...
Era un gând ca toate celelalte,
în mintea mea alergai neîncetat,
de mă miram că nu ai febră musculară.
Îngenuncheam undeva la un colţ de univers,
tu îmi puneai o floare în păr,
soarele îţi apunea în ochi,
iar noi...
noi mai avem atât de multe să ne spunem...


Contrasens
Viaţa s-a oprit undeva între mine şi tine,
amintirile tac dumnezeieşte,
ai uitat să îmi vorbeşti,
dar nu mai contează,
încă te mai rog:
învaţă-mă să te găsesc
în tâmpla dreaptă,
în ochiul stâng,
în ambele palme
şi minte-mă frumos
că nu mi-ai dăruit aripile unei alteia...
Mi le uitasem grăbită
când timpul ne-a găsit goi
printre cearşafuri...


Tăcerea din noi
Nu ştiu să mă port cu tine,
e prea târziu să te păstrez
sau să te pierd.
timpul meu e o fâstâceală aiuritoare,
nu ţi-am spus niciodată pe nume,
căci nu existam cu adevărat,
eram doar o himeră amândoi,
cele mai frumoase poezii de dragoste
uitate de vreme.
Miercurea asta fără tine e doar o tinereţe
tenace
care ne îmbătrâneşte enorm,
nu ştiu ce să îţi spun,
dar nici nu tac,
deşi ar trebui,
mi-e teamă că m-ai uitat...
Linişte!
Ascultă gândul gândului meu
cum numele-ţi cântă...

Îţi sărut visele pe nerăsuflate,
deşi ar trebui să le savurez pe îndelete,
dar nu am răbdare,
vise din care nu fac parte
şi în care nu am ce căuta,
şi îmi promit,
vis după vis,
că te voi uita
înainte ca tu să bagi de seamă.

Mesaje ascultatori:

Luminita din Vulcan:
“Se intampla tot mai des  sa nu poti rosti cuvinte …desi ai  mutle de spus… dar in graba celor de langa noi,cine isi face timp sa te asculte?…si singur ramas, te retragi in tacere si-asezi ganduri  pe o foaie de hartie “

“Ca un paienjenis tacerea se intinde prin unghere Cateva raze mai clipesc stinghere prin unghere Si iata, visul vine pe furis si intra in odaia mea tiptil ca un copil. pe la fereastra, ca un batran cantand din flaut, Trece vantul rece cu-atatea vise-n traista lui albastra Tacere... ochii zilei s-au inchis In seara asta ce-mi mai spui tu, vis? Te-ascult, vorbeste-mi, dar incet, incet si mult, Si vorba ta sa semene tacerii”

“tacerea in doi poate insemna implinire, s-a ajuns la cea dimensiune de maxima intensitate intre doua perosane ce se iubesc, incat nimic nu a mai ramsa de spus...dar tacere in doi, poate insemna si dezamagire incat nimic din ceea ce isi spun unii celorlalti, nu mai este auzit si ascultat”

“cred ca desi tacerea este surda, ecoul ei poate ajunge la cei ce  vad cu ochii mintii, la cei care simt mai presus de cuvinte”

“singura tacere care are glas, este tacerea naturii...frumosul si viul desprins de acolo nu-ti poate vorbi dar prin glas de pasare, de rauri, de fosnet”

“Uneori, cuvintele se-ngramadesc sa iasa. Si  din invalmaseala de-a fi spuse, Se-npotmolesc, opridu-se  pe buze. Si-n neputinta mea de ati vorbi, am inceput sa scriu…pe intuneric… De teama, ca lumina, Vise-mi  va orbi”


“primavara ramane tacere pentru tot mai multi barbati…se pare ca martisorul ,este o moda trecatoare”

“Tot mai putini simt primavara, de ce doar o parte din noi renasc cand avem nevoie unii de altii??
E greu sa-ti faci timp pentru anotimpuri, de orice fel ar fi ele, poarta atata frumos???
trecem prin acelasi timp, minut si secunda dar putin vad si aud, frumosul din jur
si cu atatea intrebari fara raspunsi, ne retragem in tacere

Porti cu tine un suflet  atat de  frumos,  incat, de mult  nu mi-a mai placut intr-atat ceva, cineva. Si  ma-ntreb  daca  stralucirea ta, Va  dura ca orice minune, trei  zile mi-e teama … ca  timpul  ne-ar  transforma  in scuza,  ca ceasul ce bate-n perete, te va duce tot mai departe de mine

Si lacrimi curg de parca te-am pierdut desi  tacerea ta-mi vorbeste continua… si spune-mi… ca esti rasaritul, ce vei ramane spune-mi…
ca-n lumina alba a  lunii,   vei continua  mersul si vei veni tot mai grabit catre mine  spune-mi …ca vrei sa te astept. si voi numara, pasii ce calca zapezi, privind  prin sticla clepsidrei ce scurge nisip de secunde

Cand vei sosi, voi  intelege ca plansul meu a  fost doar o ploaie trecatoare de vara Tu,vei  fi  imbracat in  mantie de curcubeu si parfumul tau, va fi cel al ploii  ce  de curand a incetat  sa curga, din  cerurile mele Surasul ce-l  vei starni va fi precum un soare ce creste flori de implinire si-nmugureste   ramuri,
si-nmugureste   ramuri, si-prospetimea lor se vor uni  intr-o profunda-mbratisare spune-mi… ca aceste ramuri  poarta un  cant, un cant pe care putini  pot sa-l auda
spune-mi …ca exista iubiri si nemurire ca sunt sentimente ce ating orizontul si -n infinitul sufletului tau… sunt… exist  si eu…cel putin azi cel tarziu maine… “


Lucretia Ionescu-Buiciuc
“O R E  D E  M A R T I E   
Era prima seară de martie  am sosit c-un ghiocel-n suflet, speriată de zăpada ce se anunţase.
Râdeai de schimbarea nefirească a sufletului vremii, Acoperindu-mi cu petale de flori iubirea Ce căpătase de mult  culoarea nopţii.
Era prima nopate de martie când m-ai rugat  să-ţi scriu câteva rânduri  pe un colţ de zăpadă lunatic de pe cealaltă parte a paralelei.
Clipele au inceput să ofeteze dezamăgite. eu visam pe-o picătură de rouă cum infloresc ghioceii in drum spre tine.
Era ultima noapte de martie când mi-am întors sufletul spre ziua de mâine, ghiocelul şi visul albise de mult. “