Singurătatea este o conştientizare dureroasă a faptului că nu avem un contact semnificativ cu cei din jur. Este o stare de goliciune interioară care poate să fie acompaniată de tristeţe, de descurajare, de un sentiment de izolare, lipsa odihnei, de anxietate şi de o dorinţă aprigă de a fi dorit de cineva.

Sunt trei feluri de singurătate. Prima este singurătatea emoţională. Este rezultatul pierderii unei relaţii intime. Adolescentul are nevoie de a clădi o altă relaţie inimă. Al doilea fel de singurătate este cea socială. Este rezultatul sentimentului că tânărul nu este o parte activă a vieţii. Adolescentul are nevoie de a face parte dintr-un grup de prieteni. Al treilea tip de singurătate este cea existenţială. Este rezultatul sentimentului de separare de Dumnezeu. Adolescentul simte că nu are nici un scop în viaţă. Ei au nevoie de a clădi o relaţie cu Dumnezeu şi cu o comunitate de credincioşi.

Robert TRIF - Terra Nova - Despre Singuratate

Asculta mai multe audio podcast

Mesajul Emisiunii:

Oamenii se tem sa iubeasca! Se tem de fericire! Prefera sa traiasca singuri si desi au nevoie de ajutor, prefera sa nu ceara nimanui! Prefera sa traiasca intr-o lume goala, singura, rece, o lume trista!!! Oamenii nu inteleg ca fara iubire se acresc, devin niste masinarii, niste mecanisme...
Imi vine sa strig si sa le spun sa-si deschida sufletul, sa vada ca viata trebuie si merita traita, si mai ales ca NU POTI TRAI FARA OAMENI PRINTRE OAMENI!!!

in lumea in care traim, oamenii uita sa fie oameni. Uita ca au sentimente, uita ca au nevoi, uita ca toate lucrurile mici care ii inconjoara si le aduc bucurii sunt cele care le condimenteaza viata! Uita de tot si de toate, in goana asta absurda dupa... cariera, bani, putere... Si se trezesc la un moment dat si realizeaza ca tot zbuciumul lor n-a produs decat lucruri materiale, lucruri trecatoare de altfel, lucruri care desi le-au adus bucurie pentru moment, au trecut, s-au dus...

As vrea ca fiecare dintre voi sa se trezeasca intr-o zi si sa se gandeasca ca viata e scurta si merita traita!! Fara compromisuri, fara regrete, fara teama..VIATA E NUMAI UNA!!
Gandeste-te ca poate ca pentru lume esti doar o singura persoana, dar pentru o anumita persoana esti intreaga lume! Nu-ti fie teama sa iubesti!

Mesaje ascultatori:

Ionut Caragea

“ Când eram mic… voiam să mă fac Dumnezeu. Dar nu realizam cât de greu este să iubeşti şi să fii întotdeauna singur.

Numai singurătatea îţi poate aduce profund împlinirea.

Lumânarea îmi rămâne cel mai fidel dintre cititori.

Un pahar face cât mai multe guri de femeie.

Am învăţat să iau totul de la început. Primul cuvânt a fost
amintire.

În fiecare om este captivă o fiară care se hrăneşte cu gânduri.

Întunericul nu este decât un paradis cu luminile stinse în care oamenii-şi strigă pe nedrept izgonirea.

Scormonesc pământul cu un baston. Poate-mi voi găsi liniştea.

Dumnezeu nu tace niciodată, se face că plouă.

Mintea este uneori trădătoare de suflet.

O să-mi adun singurătatea din jur într-o lacrimă şi am s-o plâng peste lume.

Spune-mi, ce mai spui când nu mai e nimic de spus?”

Lucretia Ionescu Buiciuc

“ Prin singurătate se înţelege acea stare psihosocială în care cercul de relaţii al unei persoane este mai mic sau mai puţin satisfăcător decât îşi doreşte. În funcţie de natura sentimentelor care însoţesc starea de singurătate, se poate face distincţia între izolarea emoţională şi izolarea socială...

Factorii care generează starea de singurătate pot fi identificaţi atât în plan sociocultural, cât şi psihosocial sau psihoindividual. Fragilitatea sentimentelor şi relaţiilor interpersonale, pe de o parte, caracteristicile societăţii moderne hipertehnologizate şi informatizate, pe de altă parte, pe fondul lipsei unor proiecte sociale coerente de asistenţă socială şi psihologică pentru multiplele situaţii generatoare de singurătate – iată coordonatele generale ale acestui fenomen psihosocial care a luat o amploare îngrijorătoare în toate straturile societăţii contemporane.

Despre singuratate am putea vorbi in fiecare secunda, etapa a existentei noastre. Este o contopire dintre asteptarile noastre de la ceilalti si valorizare. Acum cativa ani f multe persoane ma numeau 'prietena mea', imi placea cum suna si nu o data ma intrebam de ce ma numesc astfel. Atenta la nevoile celorlalti, cu mult bun simt, mereu ,acolo',eram cautata in cele mai diverse situatii de viata. A intervenit insa o schimbare de atitudine in momentul in care am cautat un prieten sau o persoana pe care sa o pot numi "prietena sau prietenul meu"

A intervenit acea selectie rationala pe care o aduce maturitatea. M-am trezit cu un singur prieten sau doi, adevarati. Da, multumitor pot spune unii. Dar iarasi s-a ridicat o dilema...Sunt ei cei care ma pot reprezenta?...ma oglindesc eu in aceste persoane?... si am ramas astfel cu un singur prieten. Dar si aici este o problema, aceea ca este la sute de km de mine, impune aceasta serviciul, necesitatea de a trai decent. Imi spune mereu" nu esti singura" si cuvintele lui ma alina, imi dau forta pentru a doua zi dar...toate celelalte necesitati sunt satisfacute partial sau cu persoane pe care nu le pot numi prieteni ci numai amici, cunostinte, contacte..

Uneori ma intreb daca am o problema si...chiar si acum zambesc. Da, aceea ca nivelul la care pot incadra o persoana in tiparul 'prieten' este cu totul altul fata de acum cativa ani. Aduce maturitatea, trecerea timpului un alt mod de a vedea lucrurile? Sigur! Am toate armele necesare pentru a lupta impotriva singuratatii si... desi stiu ca am invins-o de de cele mai multe ori, exista momente in care ea ma arunca intr-o grea simtire.

Nu e problema psihologica, cred eu ca totul depinde de modul in care o abordam zi de zi. Pentru ca azi nu am vrut sa ies nicaieri m-am simtit singura... dar stiti de ce?...pentru ca, cu putin timp in urma am avut o perioada plina de intalniri si un tumult emotional.Era firesc, prin comparatie, sa am sentimentul asta. Imi pare rau doar de trecerea timpului. Imbatranim si...e clar, ne retragem treptat fara sa simtim si fara sa recunoastem cauza...obosim. Nu ma mai simt singura, sunteti aici, cei care ati refuzat azi orice iesire, cei care ati vrut sa va convingeti ca nu sunteti singurii. Va doresc momente mai bune si o atitudine blanda fata de singuratate!!! .”

“ Singuratatea e semn de aristocraţie launtrica şi de libertate spirituală. Cine nu ştie să fie singur nu are viaţă interioară. Tonusul psihic al unui om depinde de cât de inclinat este să-şi petreacă singur cât mai mult timp.

E o dramă să nu ai posibilitatea de a te retrage din mijlocul semenilor pentru a rămâne tu cu tine insuţi. E o nenorocire tot atât de mare ca neputinţa de a-ţi alege anturajul, fiind silit sa stai lângă cine se nimereşte.

Mai există o singurătate in doi, car este cea mai dureroasă ”.

“ Pescuiam la întâmplare, la ore târzii

o floare, o pasăre, o iubire amăgitorae, un vis

ce se târau zadarnic pe trupul rece al  stelelor.

                                            ***

Pe umăr s-a lăsat amurgul într-un somn zbuciumat

sufletul cobora sângeriu spre umbra durerii

amestecându-se  cu ţipătul păsării

                                         ***

Frunze şi lacrimi foşnesc pe gura tăcută a timpului

nesigure şi depărtate, regăsind in uitare, taina,

în pliscul alb, ciocârlia duce dor de dor.

                                       ***

Clopotul vieţii se aude mai tare,

e ceasul cel sfânt – să fie chemare, uitare,  iertare?

şi inima bate incet, mai încet,

clopotul iubirii se-opreşte – eu plec

Cine nu are puterea singuratatii nu are capacitatea de a clădi vise care nu mor, vise care dor…”

Iulian din Braila

“ In fond singuratatea este pretul platit de om pt a evolua, asta daca dam credit psihologiei evolutioniste. Paler spunea "te resemnezi la nevoie cu singuratatea, dar nu vrei sa te resemnezi cu desavarsirea ei", afirmatie exponentiala a faptului ca inca n`am dobandit capacitatea de a trai absurdul vietii fara a ne creea o proiectie, individuala sau colectiva, ideala si anume speranta.

Speranta ca apartinem unui plan care trancede impotenta de a ne complini in actul unificator al creatiei, al originii noastre, asta parca era una din legile lui murphy :-?

Serios, nu trebuie sa le citesti neaparat, oricum subiectul e vast si are implicatii cu specific in gandirea duala, comparativa, ar trebui sa analizam factorul determinant ce formeaza viziunea lui cv in detrimeniul nimicului, incognoscibilului, defapt al versatilitatii noastre de a adapta chiar si cele mai proaste modele, care se dovedesc ulterior.

Acel cv fiind in genere primordiul, ( "dati`mi un punct si rastorn universul" asa cum constata Platon ca orice singularitate dintr`un plan e o proiectie a sa prin relativitate, practic cunoscand toate proprietatile unei entitati particulare putem conkide functiile intregului sistem) .

Primordiul, primul, unicul, reductibil doar siesi anihilandu`se, deci raportarea la sine e fatidica, "noi" fiind compusi din corelativitatea altor entitati asemenea, cauzale aceluiasi primordial. Rezida deci intrebarea, avem un sine comun?, e materialul o bariera? sau e doar speranta desarta a incapacitatii mentinoate anterior.

Expunerea mea de mai sus se bazeaza pe toria carteziana conform careia constiinta incepe cu sinele, fiind un "dar" natural al mintii umane si poate animale, insa in celasi timp contine si reciproca sa, a cunoasterii de sine prin constiinta altor minti care astfel precede formarea tezei iluministe, a repozitionarii omului din statura minoritara, a unui simplu animal ganditor, incurajandu`l sa uzeze de propria inteligenta..

Poate ca aparent n`are legatura cu singuratatea pt ca nu prea am folosit cuvantul cu pricina, insa trebuie extrapolat, dizertat pt a`i intelege cauza.

Acum sigur, pt radiodifuzare e mai usor ca auditoriul sa inteleaga un mesaj prin intermediul alegoriilor, insa asta creeaza mediu propice speculatiilor, a sitatiilor de facto aparent paradoxale.

Si ca sa ma dezic de propria teorie (ca asa`i sade bine omului modern si care intelege tot dar mai putin pe sine), si a demonstra ca nu ma voi anihila dupa ce ma voi raporta siesi prin autoironie… Nu mai stiu exact cum era formularea insa Paler spunea aproximativ, despre tendinta izolationista a individului contemporan "omul sta in fata calculatorului crezand ca vorbeste cu lumea, cand defapt el e singur ".

Decalogul lui Paler:

1.Să aştepţi oricât.
2. Să aştepţi orice.
3. Să nu-ţi aminteşti, în schimb, orice. Nu sunt bune decât amintirile care te ajută să trăieşti în prezent.
4. Să nu numeri zilele.
5. Să nu uiţi că orice aşteptare e provizorie, chiar dacă durează toată viaţa.
6. Repetă că nu există pustiu. Există doar incapacitatea noastră de a umple golul în care trăim.
7. Nu pune în aceeaşi oală şi rugăciunea şi pe Dumnezeu. Rugăciunea este uneori o formă de a spera a celui ce nu îndrăzneşte să spere singur.
8. Dacă gândul ăsta te ajută, nu evita să recunoşti că speri neavând altceva mai bun de făcut sau chiar pentru a te feri de urmările faptului că nu faci nimic.
9. Binecuvântează ocazia de a-ţi aparţine în întregime. Singurătatea e o târfă care nu te învinuieşte că eşti egoist.
10. Aminteşte-ţi că paradisul a fost, aproape sigur, într-o grotă.

Colectia ArtMedia (stiri cultural-artistice)

Aparitiii editoriale saptamana 14-20 martie-2011:

Vineri, 18 martie - Penultimul DVD din Colecţia „Alfred Hitchcock" poate fi achiziţionat, împreună cu „Adevărul", la preţul de 12,99 lei. DVD-ul conţine filmele „Agentul secret" şi „Tânăr şi nevinovat".

Sâmbătă, 19 martie - DVD-ul numărul 8 din Colecţia „Seinfeld"  va fi distribuit, împreună cu ziarul, la preţul de 10,99 lei. Cei care vor cumpăra DVD-ul pot vedea patru episoade din Sezonul 3 şi vor primi şi un bonus.

Duminică, 20 martie - Al şaptelea DVD din Colecţia „Tom şi Jerry"  va fi oferit, împreună cu ziarul, la preţul de 9,99 lei. Printre cele opt episoade pe care le conţine DVD-ul se numără „La pescuit", „Prieten cu normă redusă" şi „Un şoarece în casă".

Marţi, 15 martie, Jurnalul Naţional şi Reader’s Digest îţi aduc cel de-al şaselea volum  din colecţia "Porţia de sănătate”. Tot in 15 martie  apare volumul al nouălea din colecţia „Marile Legende ale Lumii“ va fi  distribuit cu ziarul„Adevărul“ la preţul de 13,99 lei.

Miercuri, 16 martie, apare în colecţia "Biblioteca pentru toţi”, primul volum al romanului Feţele tăcerii. "Feţele tăcerii este o mărturie că nu toţi am fost laşi sau ticăloşi" ne spune autorul romanului, academicianul Augustin Buzura. Tot miercuri poţi achiziţiona primul volum din „Cei Patruzeci şi Cinci“, de Alexandre Dumas, la preţul de 13,99 lei, 

Joi  va fi distribuit volumul „Douăsprezece scaune“, de Ilf şi Petrov, la preţul de 12,99 lei.

Dan C. Mihailescu lanseaza “Si asa mai departe?”

Editura Humanitas va invita marti, 15 martie, ora 18.00, la libraria Humanitas Kretzulescu (Calea Victoriei 45), la lansarea volumului “Si asa mai departe?” de Dan C. Mihailescu. Vor vorbi Dan C. Mihailescu si Gabriel Liiceanu.

Ce continut acopera sintagma “viata literara” in regim de libertate, fata de boema (ghidusa sau crancena, salvatoare ori sinucigasa, dupa caz) din ceausism? Cat resentiment hartuitor si ce resorturi de concurenta fatisa a declansat optzecismul in cuprinsul “douamiismului”? Suferim intr-adevar de saracie narativa? Cum poti prezenta publicului polonez evolutia literaturii romane de dupa 1989? Patru ani membru in juriul Uniunii Scriitorilor.

Cat de obsedata este Provincia de omnipotenta Capitalei? Istoria critica… a lui Nicolae Manolescu, memoriile lui Adrian Marino, corespondenta familiei Pillat, cazurile Petru Romosan si Silviu Craciunas. Toate acestea – plus Nae Ionescu si C. Noica in arhivele CNSAS, arhitectura catastrofala a Bucurestilor de azi, performantele Institutului Cultural Roman din 2005 incoace, invazia uratului si exasperarea criticului literar – condimenteaza lecturile si verdictele “Omului care aduce cartea”. Un meniu incitant, care incanta si enerveaza, impaca si provoaca in egala masura.

Intra pe Strada Fictiunii la Editura ALLFA

Editura ALLFA, parte a Grupului Editorial ALL, va lansa, la sfarsitul lunii martie, o noua colectie de literatura - Strada Fictiunii. Lansarea noii colectii face parte din programul de rebranding al editurii, care urmareste reimprospatarea imaginii si consolidarea pozitiei pe piata de carte din Romania. O colectie urbana, cosmopolita, eterogena, perfect racordata la prezent, Strada Fictiunii are trei sectiuni: Clasic, Contemporan si Bestseller.

Sectiunea Clasic ofera iubitorilor de literatura carti uitate sau neglijate, traduse pentru prima oara in limba romana sau repuse in drepturi prin noi traduceri. Autorii tintiti sunt clasicii secolului XX ale caror texte rezista unei lecturi contemporane prin stil, tematica si dinamism. Scopul acestei sectiuni este umplerea unor goluri ramase in peisajul literaturii clasice traduse la noi (ca in cazul capodoperei lui Ralph Ellison, “Omul invizibil”) sau repunerea pe piata a unor romane extrem de actuale (Italo Calvino, “Orasele invizibile”).

Sectiunea Contemporan isi propune sa le aduca cititorilor romani atat debutanti valorosi, cat si scriitori deja lansati. Cuvintele-cheie sunt “sincronicitate” – unii dintre acesti scriitori fiind publicati simultan in Romania si pe scena internationala – si “valoare literara” – autori care au primit distinctii prestigioase si recunoasterea criticilor si a publicului deopotriva.

Sectiunea Bestseller cuprinde romane aflate in cele mai fierbinti topuri ale lumii, traduse in zeci de tari, iubite de mii de cititori. Editura ALLFA isi propune sa-i conecteze pe cititorii romani la aceasta retea internationala in timp real.

“Ucideti generalul” de Bogdan Hrib intra maine in librarii

Volumul “Ucideti generalul” de Bogdan Hrib, editat de Tritonic, intra din 16 martie in librarii. Autorul de romane politiste Mike Phillips spune ca “Ucideti generalul” este un thriller captivant, plin de suspans si un studiu de personaj – amanuntit si complex – prin care cititorul este transportat intr-o adevarata calatorie palpitanta prin tranzitia continua a ultimelelor decade din istoria Romaniei.

Stiri filmoteca:

Ion Besoiu va lua Premiul Gopo pentru Intreaga Cariera

Unul dintre cei mai apreciati actori romani ai ultimelor decenii, Ion Besoiu, va fi recompensat cu Premiul Gopo pentru Intreaga Cariera in cadrul celei de-a cincea editii a Galei Premiilor Gopo, programate pe 28 martie la Bucuresti.

Nascut pe 11 martie 1931 la Sibiu, Ion Besoiu a absolvit cursurile Academiei de Teatru si Muzica din orasul natal. Are o cariera impresionanta, ce se desfasoara pe parcursul a peste 50 de ani, perioada in care a incantat publicul cu roluri memorabile in peste 100 de productii cinematografice si TV precum si in piese de teatru.

Printre titlurile care l-au propulsat pe Ion Besoiu in randul celor mai talentati si iubiti actori romani ai generatiei sale se numara “Furtuna” (r. Andrei Blaier, Sinisa Ivetici); “Neamul Soimarestilor” (r. Mircea Dragan); “Haiducii” (r. Dinu Cocea); “Rascoala” (r. Mircea Muresan), recompensat la Cannes in 1966 cu Premiul pentru Debut; “Mihai Viteazul” (r. Sergiu Nicolaescu); “Ciprian Porumbescu” (r. Gheorghe Vitanidis), sau celebra serie “Toate panzele sus” (r. Mircea Muresan).

“Matinal cu scandal” are premiera in Romania pe 18 martie

Comedia romantica “Matinal cu scandal/Mornig Glory”, distribuita de Ro Image, va avea premiera in cinematografele din Romania pe 18 martie.
Regia este semnata de Roger Michell, iar printre actori ii veti vedea pe Rachel MacAdams, Harrison Ford si Diane Keaton. Cea mai delicata parte a dezvoltarii proiectului “Matinal cu scandal” a fost cea a gasirii actritei potrivite pentru rolul lui Becky Fuller, personajul principal, care trebuia sa fie vulnerabila, vivace, dar si suficient de smechera si de descurcareata pentru a reusi acolo si atunci cand nimeni nu credea in ea. “Aveam nevoie de cineva care sa se potriveasca perfect”, spunea producatorul J. J. Abrams. “Trebuia sa fie plina de verva si nostima, dar sa aiba si o parte de profunzime si sofisticare. Rachel McAdams le avea pe toate.”

Cand Becky Fuller, o producatoare de televiziune pasionata de meseria ei, este concediata de la programul de stiri locale, cariera ei arata la fel de dezolanta precum ii este si viata amoroasa. Dupa acest esec ajunge sa lucreze pentru emisiunea “Daybreak”, un show matinal local aflat pe ultimul loc ca audienta. Ambitioasa din fire, Becky isi pune in minte sa revigoreze emisiunea, asa ca gaseste solutia pe care ea o crede ideala: sa-l aduca pe sticla pe legendarul prezentator Mike Pomeroy (Harrison Ford).

Din nefericire, infumuratul Pomeroy refuza cu incapatanare sa prezinte stiri pe care le considera sub nivelul lui – barfe despre vedete, vremea, moda, si altele asemenea… Ca si cum asta nu era de ajuns, nu vrea deloc sa lucreze alaturi de colega lui de studio, Colleen Peck (Diane Keaton), o fosta regina a frumusetii si prezentatoare-vedeta de emisiuni matinale, care acum e mai mult decat fericita ca i s-au alocat calupurile de stiri.

“Maria Ta” intra in cinematografe pe 8 aprilie

Filmul “Maria Ta/Your Highness”, distribuit de Ro Image, va avea premiera in Romania (ca, de altfel, si premiera internationala) pe 8 aprilie. Pelicula este regizata de David Gordon Green si ii are in rolurile principale pe Danny McBride, James Franco, Natalie Portman si Zooey Deschanel.

De-a lungul istoriei, legendele cu cavaleri au consacrat acte de vitejie infaptuite de cavaleri aratosi care salveaza fecioare in pericol, hacuiesc dragoni si inving raul. Dar in spatele multor eroi se afla uneori cate un frate mai mic si bun de nimic, ale carui unice fapte de bravura sunt sa nu-si incurce fratele viteaz, sa se fereasca de dragoni sau de rau, in general.

Danny McBride si James Franco fac echipa in “Your Highness”, unde aventurile sunt extrem de comice si unde fantasticul unei lumi de poveste este ingredientul principal al unor fapte nerusinat de curajoase. Este povestea a doi printi cu o misiune: ca sa-si salveze regatul, trebuie mai intai s-o salveze pe logodnica aceluia dintre ei care urmeaza sa urce pe tron.

Filmul "Somewhere", premiat cu Leul de Aur 2010, prezentat la Bucharest IFF

"Somewhere", cel mai recent film al Sofiei Coppola, câştigător al Leului de Aur pentru Cel mai bun film la ediţia din 2010 a Festivalului Internaţional de Film de la Veneţia, va fi prezentat, în premieră absolută în România şi în exclusivitate, în cadrul Festivalului Internaţional de Film "Bucureşti", ce se va desfăşura în perioada 11 - 17 aprilie la Cinema Studio, Noul Cinematograf al Regizorului Român (NCRR) din incinta Muzeului Ţăranului Român (MŢR) şi Sala "Elvira Popescu" a Institutului Francez din Bucureşti.

Stiri diverse:

Manuscrisele lui Cioran: un verdict fericit pentru posesoarea lor

Curtea de apel din Paris a confirmat vineri, 11 martie, că Simone Baulez, care face comerţ cu obiecte vechi, este proprietara manuscriselor lui Cioran (1911-1995), găsite în februarie 1998 în pivniţa casei scriitorului, scrie Le Monde, citat de Agerpres.

Curtea de apel dispune, de asemenea, că Simone Baulez poate să vândă manuscrisele. 'Justiţia a recunoscut nu numai că ea a salvat manuscrisele lui Cioran, dar şi că a respectat valoarea lor literară', a afirmat avocata acesteia.

De cinci ani de zile, faimoasele manuscrise au fost ţinute într-un seif. De atunci, valoarea lor a crescut de la 150.000 de euro la peste un milion de euro. La 8 aprilie se sărbătoreşte centenarul naşterii lui Cioran, aminteşte Le Monde.