Despre eternul feminin au cantat poetii in imnurile lor nemuritoare, s-au scris mii e pagini in toata literatura, cu toate acestea femeia ramane un mister neegalat si de nedezlegat, tocmai acest farmec inepuizabil fiind cel care mentine suspansul, enigma si misterul.

Fara-ndoială că femeia are o fineţe intelectuală prin care ea întrece pe bărbat. Un bărbat niciodată n-are să ghiceasă cu atâta siguranţă şi repreziciune, într-un moment dat, ceea ce se petrece în sufletul altui om, mai ales în sufletul femeii.

E greu s-ascunzi ceea ce simţi şi ce gândeşti în faţa unei femei, mai ales atunci când ea e interesată în cauză. Un bărbat, din acest punct de vedere, e dezarmat. Parcă ar fi de sticlă. Pe când femeia, pentru el rămâne veşnic o enigmă -- de aici reputaţia femeii de mister indescifrabil.

Toate femeile ştiu să tacă ori să ascundă. Şi o femeie, cu cât e mai femeie, cu atâta posedă mai mult acest caracter şi deci cu atât e mai enigmatică, ori cu atâta e toate acestea, cu cât e mai femeie.

Robert TRIF - Terra Nova - Eternul feminin


Asculta mai multe audio podcast

Femei celebre in istorie:

Ce-ar fi fost istoria si lumea de astazi fara femei? Fara contributia lor la scena deschisa sau in spatele unor evenimente marcante, cu siguranta unele evenimente nu ar fi avut loc intr-un mod atat de hotarator pentru istoria lumii. Femei misterioase, regine, oameni de stiinta, razboinice sau pacifiste, unele din ele nu vor mai putea fi uitate niciodata – faptele lor au surprins si vor uimi lumea si de-acum incolo.

Cleopatra, faimoasa regina a Egiptului, este unul din cele mai controversate personaje din lumea antica. Ca avea sau nu nasul mare sau alte defecte fizice, asta nu a impiedicat-o sa vada in primul rand interesul poporului sau, sa evite cucerirea romana si sa prinda in mrejele sale pe doi dintre barabtii cei mai puternici de atunci: Cezar si Marc Antoniu. Desi a ajuns la putere la doar 18 ani, se spune ca regina Cleopatra avea un bun simt politic si destul farmec incat sa cucereasca barbatii influenti. Lui Cezar i-a nascut si un fiu, iar cu generalul Marc Antoniu, pornit sa cucereasca Egiptul, si cu mult mai tanar, a trait o romantica poveste de dragoste, ba chiar au fost inmormantati unul langa altul.

Ioana d'Arc este o personalitate feminina marcanta in istoria Frantei. Potrivit tuturor datelor istorice, desi pare incredibil, Ioana l-a convins pe urmatorul rege al Frantei, Carol al VII-lea, se se incoroneze si sa uneasca armata pentru a-i alunga pe englezi de pe teritoriul francez in timpul razboiului de 100 de ani. La 13 ani, Ioana aude voci din cer care-i spun sa mearga la curtea regala de la Chinon si sa-l incoroneze pe viitorul rege. Acesta se supune si, ulterior, ii incredinteaza Ioanei armata, cu care ii infrange de nenumarate ori pe englezi si elibereaza orasul Orléans. Insa regele se teme de influenta ei asupra poporului si o vinde englezilor, care o condamna la moarte prin ardere pe rug. De-abia in 1921 fecioara Ioana d'Arc este sanctificata si trecuta in calendarul catolic.

In sfera stiintelor, cea mai cunoscuta femeie-savant a fost Marie Curie. De origine poloneza, insa casatorita cu savantul francez Pierre Curie, Marie Curie si-a dedicat viata cercetarii in domeniul radioactivitatii si chimiei si este personalitatea feminina care a descoperit un nou metal: poloniul si, mai apoi, radiul. Laureata a doua premii Nobel, Marie Curie s-a stins din viata diagnosticata cu cancer. Fiica ei si sotul acesteia au continuat munca sotilor Curie si au descoperit radiatiile artificiale.

Un alt mister a facut ca o alta femeie sa ocupe un loc important in topul personalitatilor feminine: cel din jurul lui Mata Hari. Ceea ce opinia publica stie despre ea este faptul ca era banuita de spionaj sau ca intr-adevar era considerata un spion. Margaretha Geertrude Zelle, de origine olandeza, duce o viata destul de scandaloasa pana in 1902, cand, dupa un mariaj esuat, se angajeaza ca dansatoare orientala la circ, aparand in spectacole socante pentru acea perioada prin nuditatea trupului. Tot atunci isi ia pseudonimul de Mata Hari (spunand ca mama ei fusese indianca) si traieste ca prostituata de lux. Se spune ca Mata Hari a fost personalitatea feminina care a inventat striptease-ul. Legaturile sale cu ofiteri germani si francezi conduc autoritatile de la Paris la concluzia ca ea ar fi fost vinovata de scufundarea flotei franceze din Marea Mediterana de catre submarinele nemtesti. Acum se crede ca de fapt francezii au cautat un tap ispasitor pentru a acoperi incompetenta autoritatilor la acea vreme.

Si alte personalitati feminine si-au gasit locul in topul femeilor celebre, mai ales cele din sfera artistica (Marylin Monroe, Madonna, Edith Piaf, care au impresionat datorita fizicului sau vocii) sau politica, acolo unde au ajuns cu greu. O personalitate feminina marcanta in politica secolului XX a fost Margaret Tatcher, prim-ministru al Angliei, prima femeie premier din Europa. Este supranumita "Doamna de fier", desi s-a retras din viata politica. Alte doua personalitati feminine marcante in politica secolului XX au fost Indira Gandhi (in cazul careia exista doar o coincidenta de nume cu Mahatma Gandhi) - prim-ministru al Indiei din 1966 si pana in 1977- si Benazir Butto, prima femeie premier intr-o tara islamica (Pakistan), asasinata de curand intr-un atentat.

Femei celebre din Romania:

Romania este vestita in lume nu doar prin prisma jucatorilor mari de fotbal sau a unor pictori celebri, ci si a unor femei care au stiut sa se impuna in galeria celebritatilor, prin munca lor. Ele sunt considerate pioniere in multe domenii "dedicate", in general, barbatilor.

Sarmiza Bilcescu - prima femeie doctor in drept din lume

Sarmiza Bilcescu

Sarmiza Bilcescu s-a nascut in data de 25 aprilie 1867. Pozitia sociala ii permite sa se inscrie la Facultate de Drept din Paris. In demersul sau, Sarmiza intampina opozitie, insa dupa numeroase dezbateri este inscrisa la facultatea mult visata. Ea a fost prima studenta a Facultatii de Drept din Paris, iar in anul 1890 ajunge cunoscuta drept prima femeie care isi sustine teza de doctorat. Sarmiza Bilcescu elaboreaza o teorie a feminismului.

Ana Aslan este cunoscuta drept "Savanta care a invins batranetea"

Ana Aslan

Ana Aslan

Ana Aslan s-a nascut in anul 1897, la Braila. In 1915, se inscrie la Facultatea de Medicina din Bucuresti, iar in 1949 isi incepe cariera in gerontologie. In anul 1951, devine directorul primului Institut de Gerontologie din Lume. Ana Aslan elaboreaza Gerovital H3, medicament cu efecte curative asupra imbatranirii premature, si a bolilor legate de varsta

O alta marca Ana Aslan este Aslavital. Metoda de tratament Doctor Aslan si medicamentele brevetate de ea aduceau un profit statului de 17 milioane de dolari pe an.

Printre pacientii importanti care au trecut pe la Ana Aslan se numara : Pablo Neruda, Salvador Dali, Charlie Chaplin, Aristotel Onassis, Charles de Gaulle, Marlene Dietrich.

Elena Caragiani-Stoenescu a fost prima aviatoare din Romania

Elena Caragiani-Stoenescu

Elena Caragiani-Stoenescu

Elena Caragiani s-a nascut pe 13 mai 1887, la Tecuci. Fascinata de aviatie, este martora la zborul istoric realizat de Aurel Vlaicu. Ea ajunge prima femeie din tara noastra licentiata in stiinte juridice si prima femeie inscrisa la scoala de pilotaj. Autoritatile romane au refuzat sistematic sa ii acorde brevetul de pilot, insa reuseste sa il obtina la varsta de 27 de ani. In timpul razboiului este infirmiera voluntara la Crucea Rosie, iar intre anii 1917 - 1929, profeseaza jurnalismul in SUA, Mexic si Africa.

Elena Vacarescu, laureata a Academiei Franceze

Elena Vacarescu

Elena Vacarescu

Elena Vacarescu s-a nascut in toamna anului 1864, in Bucuresti, si provenea dintr-o familie de vechi boieri. Studiaza la Paris si isi desavarseste arta poetica sub indrumarea poetului Sully Prudhomme. Devine apropiata reginei Elisabeta (Carmen Sylva). Despre viata sa intima, se cunoaste faptul ca i-a fost interzisa casatoria cu Ferdinand, printul mostenitor al Coroanei.

In exil, la Paris, are o bogata activitate literara, dar si politica. In anul 1920 face parte din delegatia Romaniei la Societatea Natiunilor, iar in 1925 este membru de onoare al Academiei Romane. Elena Vacarescu moare in Capitala Frantei, in anul 1947.

Elisa Leonida Zamfirescu este prima femeie inginer din Europa

Elisa Leonida

Elisa Leonida Zamfirescu

Elisa Leonida Zamfirescu s-a nascut la 10 noiembrie 1887. Ea nu este admisa la Scoala de Poduri si Sosele din Bucuresti, din cauza prejudecatilor din epoca.

In anul 1909 devine prima femeie studenta de la Academia Regala Tehnica din Germania, iar dupa absolvire este angajata la Institutul Geologic din Bucuresti.

In timpul razboiului conduce un spital de campanie. De-a lungul timpului, Elisa Leonida a obtinut rezultate deosebite in stiinta si tehnica

Elisabeta Rizea este cunoscuta drept si Eroina Rezistentei

Elisabeta Rizea

Elisabeta Rizea

Elisabeta Rizea s-a nascut la 28 iulie 1912. Ii este marcata rezistenta in urma intalnirii cu regele Mihai.

Dupa 1947 se alatura impreuna cu sotul ei Rezistentei din munti, condusa de fratii Arnautoiu. Viata ei a fost una grea: a infruntat tortura si anii grei de inchisoare, fara sa tradeze cauza pentru care a luptat. Elisabeta Rizea a fost condamnata la munca silnica pe viata de comunisti.

Ella Negruzzi - Prima femeie avocat din Romania

Ella Negruzzi

Ella Negruzzi

Ella Negruzzi s-a nascut la 11 septembrie 1876. Familia Negruzzi a jucat un rol primordial in viata politica romaneasca (secolele XIX si XX). Ea este cunoscuta drept prima femeie avocat din Romania si din Estul Europei. De-a lungul vremii, Ella a avut de suferit din cauza discriminarilor din propria bransa, dar a sustinut mereu emanciparea femeii. In anul, 1930 a aparat-o pe Ana Pauker intr-un proces politic.

Elvira Popescu (Popesco) - Vedeta a scenei si a ecranului

Elvira Popescu

Elvira Popescu

Elvira Popescu s-a nascut la 10 mai 1894, in Bucuresti. Ea urmeaza cursurile Conservatorului de Arta, pentru ca la 16 ani sa debuteze pe scena Teatrului National, unde este angajata dupa absolvire. Elvira este remarcata la Paris, avand un succes urias si este numita "cea mai aristocratica dintre actrite". Elvira Popescu este supranumita de francezi "Notre - Dame de Theatre".

In anul 1931, joaca in filmele "Sa meilleure cliente", "Austerlitz" , "Pleine soleil". Elvira Popescu a avut sansa sa joace alaturi de actori mari ai peliculei: de Claudia Cardinale, Jean Marais, Alain Delon, Orson Welles.

Prin casatorie, a devenit contesa De Foy.

Florica Bagdasar

Florica Bagdasar

Florica Bagdasar

Dupa casatoria cu Dumitru Bagdasar, in 1927, pleaca impreuna la specializare profesionala în America.

In anul 1946, pune bazele Centrului pentru Igiena Mintala, unde trata copii retardati sau cu probleme de comportament. Ea este marginalizata si denigrata in regimul comunist. Dupa 1956, este reabilitata si devine vicepresedinte al Crucii Rosii.

Fiica sa, Alexandra, a fost casatorita cu scriitorul american Saul Bellow, laureat al premiului Nobel Pentru Literatura. Romanul "Iarna Decanului", este inspirat de vizita scriitorului si a sotiei sale la Bucuresti, la moartea Floricai Bagdasar in 1977.

Hariclea Darclee - O soprana preferata de cei mai mari compozitori ai lumii

Hariclea Darclee

Hariclea Darclee

Hariclea Darclee s-a nascut la 10 iunie 1860, in Braila. Ea studiaza la Viena, iar in 1888 este descoperita de Pierre Gaillard, unul din directorii Operei Mari din Paris care a recomanda compozitorului Charles Gounod.

"Are in gat o privighetoare", avea sa spuna el despre vocea cu un ambitus de trei octave a cantaretei. Presa franceza o omagiaza pentru debutul cu rolul Margareta din "Faust".

Hariclea este angajata la Scala din Milano fiind admirata de marele Verdi. Darclee devine una dintre cele mai mari artiste lirice, prezenta ei pe scenele fiind un triumf romanesc in constiinta opiniei publice mondiale.

Se intoarce in Romania, in 1936, si moare doi ani mai tarziu fara a avea parte de funeralii nationale.

Soprana Mariana Nicolesco a creat - la Braila - Festivalul International de Canto "Hariclea Darclee", pentru a onora numele marii soprane.

Maria Cutarida Cratunescu - Prima femeie medic din Romania

Maria Cutarida Cratunescu

Maria Cutarida Cratunescu

Maria Cutarida Cratunescu s-a nascut in 1857, la Calarasi. Este descendenta a celebrului doctor Carol Davila.

Maria studiaza medicina la Montpellier si la Paris, rezultatele ei exceptionale fiind intens mediatizate.

In Romania, conduce Sectia de Ginecologie a Spitalului Filantropia. Maria Cutarida Cratunescu infiinteaza primele crese si camine pentru copii, pune bazele Societatii Materna care are ca scop ingrijirea copiilor. Este mobilizata ca medic primar in timpul razboiului.

Maria Rosetti- Prima femeie ziarist din Romania

Maria Rosetti

Maria Rosetti

Maria Rosetti s-a nascut in anul 1820, in Guernesey, Anglia.

A fost sotia lui C.A. Rosetti, important publicist, om politic si scriitor roman. Maria Rosetti a luat parte activa la Revolutia din Tara Romaneasca, de la 1848, si a fost o luptatoare pentru drepturile romanilor si o feminista inflacarata.

De asemenea, Maria Rosetti a fost model pentru pictorul pasoptist Daniel C. Rosenthal, in lucrarile "Romania Revolutionara" si "Romania descatusandu-si lanturile pe Campia Libertatii".

Dupa 9 ani de exil, se intoarce in Romania si impreuna cu C. A. Rosetti scoate ziarul "Romanul", ce a servit la sustinerea ideilor revolutionare. In 1887, cand trupele romane conduse de Carol I trec Dunarea, Maria va conduce un spital de campanie.

Marina Stirbei - Printesa aviatiei romane

Marina Stirbei

Marina Stirbei

Marina Stirbei s-a nascut la 19 martie 1912, la Viena, si este nepoata printului Barbu Stirbei. Invata sa piloteze la Scoala "Mircea Cantacuzino", participa la mitinguri aviatice si face acrobatii aeriene. Ea se ocupa de infiintarea aviatiei sanitare, in anul 1939, denumita si "Escadrila Alba".

Marina Stirbei este prima si singura romanca pilot militar. Ea a intretinut un sanatoriu destinat refacerii aviatorilor raniti pe front.

Stirbei a contribuit la emanciparea femeii si la asezarea ei pe un picior de egalitate, intru-un domeniu greu accesibil, cel al aviatiei.

Smaranda Braescu - Prima femeie parasutist din Romania

Smaranda Braescu

Smaranda Braescu

Smaranda Braescu provine dintr-o familie de razesi. La 18 ani face primul zbor de agrement. Ea este prima femeie cu brevet de parasutism din Romania, brevet international obtinut in Germania. Romania a devenit a patra tara din Europa cu o parasutista brevetata.

Smaranda doboara recordul mondial feminin la saritura cu parasuta - 6. 200 metri. A fost decorata cu ordinul "Virtutea aeronautica, clasa Crucea de Aur". In SUA, la Sacramento, bate toate recordurile mondiale la parasutism, inclusiv cel masculin - 7.233 metri.

Ea primeste titlul de campioana mondiala absoluta, si sportiva numarul 1 a lumii. Este si prima femeie din Europa brevetata ca pilot in SUA.

In anul 1936, Smaranda Braescu traverseaza Mediterana in premiera mondiala feminina. In cadrul escadrilei sanitare participa la luptele de pe frontul de est.

Smaranda Gheorghiu a fost prima femeie exploratoare a Polului Nord

Smaranda Gheorghiu

"Maica Smara"

Smaranda Gheorghiu, nepoata lui Grigore Alexandrescu, s-a nascut la data de 18 septembrie 1857. Studiaza la Scoala Centrala de fete din Bucuresti, scrie proza satirica si sociala, schite umoristice si versuri, face traduceri.

In anul 1902, Smaranda ajunge la Polul Nord. Ea este un promotor al miscarii feministe romanesti. Smaranda este aleasa vicepresedinte al Aliantei Universale a Femeilor pentru Pace.

Ea a fost si prima profesoara din Romania care a sustinut conferinte in Occident. Veronica Micle a poreclit-o "Maica Smara", iar in parcul Cismigiu din Capitala troneaza o statuie in amintirea sa.

Sofia Ionescu - Prima femeie neurochirurg din lume

Sofia Ionescu

Sofia Ionescu - prima femeie neurochirurg

S-a nascut in 1920, la Falticeni, in judetul Suceava. A studiat la Facultatea de Medicina din Bucuresti, specialitatea neurochirurghie. In anul 1944, este prima femeie din lume care realizeaza o operatie pe creier. Pe masa ei de operatie au urcat numeroase personalitati ale vremii.

Sofia Ionescu ajunge profesor universitar si membru emerit al Academiei de Stiinte Medicale.

Virginia Andreescu-Haret - Prima femeie arhitect din lume

Biserica "Sf. Treime" din Bucuresti, arhitect Virginia Andreescu-Haret

Biserica "Sf. Treime" din Bucuresti, arhitect Virginia Andreescu-Haret

S-a nascut la 21 iunie 1894 si este nepoata marelui pictor peisagist Ioan Andreescu. Studiaza la Scoala Superioara de Arhitectura si Belle - Arte, devenind prima femeie care a ajuns la gradul de arhitect inspector general. A reprezentat Romania la numeroase congrese internationale.

Printre proiectele sale arhitecturale se numara: Palatul Tinerimea Romana, Liceele Dimitrie Cantemir si Gheorghe Sincai, Biserica "Sf. Treime", una din cele mai mari din Bucuresti, primele blocuri din beton armat , cinematograful Parc din statiunea Govora.

Alexandra Nechita, cunoscuta si "Micuta Picasso"

Alexandra Nechita

Alexandra Nechita

Alexandra Nechita s-a nascut la 27 august 1985, in Vaslui. Parintii emigreaza in SUA, inainte ca ea sa implineasca un an. De la varsta de 4 ani, Alexandra incepe sa picteze in acuarele.

In 1994, adica la varsta de 8 ani, Nechita are prima expozitie. Un copil minune, la 12 a vernisat expozitii in SUA, Noua Zeelanda, Australia, Japonia.

Alexandra Nechita a fost numita Ambasador al Pacii in numele Natiunilor Unite. Lucrarile ei se gasesc in colectii publice si particulare.

Nadia Comaneci - Cea mai cunoscuta romanca de pe Planeta

Nadia Comaneci

Nadia Comaneci

Nadia Comaneci s-a nascut la 12 noiembrie 1961, in Onesti - judetul Bacau. Viata sa este una plina de reusite, datorita sportului si perseverentei:

1970 - participa la Campionatele Nationale ale Romaniei

1972 - campioana absoluta a Romaniei

1975 - campioana europeana, trei medalii de aur la aparate (Skien)

La Olimpiada de la Montreal (1976), obtine prima nota de 10 din istoria Jocurilor Olimpice, la paralele

Obtine de 5 ori nota 10, si trei medalii de aur

1977 - campioana europeana, la Praga

1979 - campioana europeana absoluta la Copenhaga

1979 - campioana mondiala cu echipa(SUA)

1980 - Olimpiada de la Moscova(2 medalii de aur, 3 de argint, 1 de bronz)

1984 - i se acorda Ordinul Olimpic si in acelasi an se retrage din orice competitie sportiva

Angela Gheorghiu - Una din cele mai renumite cantarete de opera din lume

Angela Gheorghiu

Angela Gheorghiu

Angela Gheorghiu s-a nascut la 7 septembrie 1965, in Adjud - judetul Vrancea. Studiaza la Conservatorul din Bucuresti, iar in anul 1992 debuteaza la Royal House Opera, in opera Don Giovani

Canta pe marile scene ale lumii, Metropolitan Opera, Covent Garden, Scala. In anul 2001 interpreteaza rolul Floriei Tosca alaturi de sotul sau tenorul Roberto Alagna, in filmul opera Tosca.

Vocea ei este considerata de critica internationala o combinatie intre vocile a doua soprane celebre Maria Callas si Renata Tebaldi.

Este premiata cu "La Medaille Vermeille de la Ville de Paris" si devine "Officier de l'Ordre des Arts et Lettres".

Mesaje Ascultatori:

Luminita din Vulcan

“Te-ai  intrebat vreodata –n tacere…cine sau ce este femeia? …datatoare de viata, inzestrata  cu multa daruire …te-nvata sa faci primii pasi, te hraneste, transforma  ganguritul in cuvinte, te-nvata sa iubesti, sa zambesti, sa faci bine sa observi frumosul…te-ajuta sa cresti, sa cunosti lumea, sa -nvingi…EA aduce armonie, te face sa vibrezi, femeia este dans si poezie, este muzica pe care o asculti sau o canti, este modul tau ales de a trai… “

“D-zeu a oferit  femeii sensibilitatea florilor finete, rafinament, eleganta, culoare, parfum, dar pentru a-si pastra tot acest farmec…trebuie sa o ingrijesti si sa se-ngrijeasca…Apa si lumina ce o infloresc, nu vin din munte, nici din lunile calduroase de vara ci din adancul sufletului tau…si se numesc respect si tandrete...”

“Tu poti fi soare sau furtuna pentru femeie de langa tine, poti fi izvorul sau seceta pentru ea…Nu e usor sa te pastrezi a fi femeie… din pacate depinde de vremea celui de langa tine, el iti poate fi invelis cald sau rece, el te inalta sau el te striveste...Fii chiar tu  gradinarul cel mai desavarsit pentru floarea ce s-analtat din samanta de om …si-ti va bucura viata si-ti va minuna sufletul… Iar tu femeie cu plete din petale, de se-intampla ca gradinarul tau sa nu fie om bun, nu dispera… invata sa prinzi radacini in stanca precum  floarea salbatica iar  frumusetea ta va fi cu atat mai rara, pretioasa, uimitoare, asemeni  florii de colt…”

Surse: Info Ghid, Apropo.ro, Transmix.ro