Spiritul liber este precum vântul: se strecoara pretutindeni. El poate fi oprit sa intre într-un loc, dar nu poate fi împiedicat sa ajunga acolo unde inima îi cere.
 
Spiritul liber e precum apa: blând prin prezenta, destoinic prin rabdare, puternic prin forta interioara, tacut în marea-i trecere.
 
Spiritul liber este precum gândul: nu sta o clipa locului. Pentru el miscarea înseamna viata, iar viata – esenta progresului: sa ajungi de unde esti acolo unde trebuie sa fii.
 
Spiritul liber este statornic în marea-i decizie precum muntele în taina proprie-i maretii : te poti baza pe sprijinul sau la orice pas, dar nu-l poti lua cu tine decât în amintire.
 
Spiritul liber este precum orice copac rodnic: îti daruieste la fel fructele sale, indiferent daca esti un sfânt sau un tâlhar. La fel face umbra si la fel înfloreste fie ca lumea este în vreme de razboi sau de pace.
 
Spiritul liber este precum timpul: trebuie sa pretuiesti fiecare clipa petrecuta cu el pentru ca fiecare clipa este deopotriva intensa si valoroasa. El trece cu fiecare graunte din clepsidra gândului si nu mai revine niciodata acolo. Altfel n-ar mai fi spirit liber.
 
Spiritul liber este precum anotimpurile: te poti bucura de prezenta si roadele lor, însa nu le poti nici chema, nici alunga; dar mai ales nu le poti opri trecerea peste sufletul lumii atunci când glasul timpului se face din nou auzit.
 
Spiritul liber este precum o femeie frumoasa: ademeneste toate sufletele dar nu se daruieste decât celui ce-si pune viata la picioarele ei.
 
Spiritul liber este precum sabia: chemarea sa este sa lupte nu sa rugineasca în teaca.
 
Spiritul liber este ca o corabie: nu poate fi tinuta în port, menirea ei este sa strabata mari si sa uneasca lumi.
 
Spiritul liber este ca orice suflet de copil: nu stie sa urasca, dar stie sa ierte. Nu se teme sa plânga si poate sa râda din toata inima. Se rusineaza de greselile proprii, dar niciodata de prietenul sau. Regreta amintirile si îsi doreste viitorul. Se bucura de fiecare clipa dar nu detesta trecutul. Viseaza mult si iubeste si mai mult. 
 
Spiritul liber este precum lama plugului: chiar daca nu imediat, de pe urma trecerii lui prin lume, mai devreme sau mai târziu, vor rasari roadele unei noi recolte.
 
Spiritul liber este ca orice prunc: se naste fara a se îngrijora ca pe lume sunt unii care nu-l doresc. 
 
Spiritul liber este asemeni florilor câmpului: deschide ochii si zâmbeste larg soarelui în fiecare dimineata, fara a se teme ca cineva îi va rapi la prânz zâmbetul iar spre seara puterea de a mai privi.
 
Spiritul liber este precum stelele cerului: lumineaza calea corabierului numai atunci când soarele sperantelor acestuia a cazut în orizontul pustiirii de sine. 
 
Spiritul liber este precum ziua si noaptea: face ca raul si binele sa se succeada dupa masura lor eterna, pentru ca el sa ramâna dincolo de acestea, însa mereu aproape de ambele.
 
Spiritul liber iubeste schimbarea: el însusi se schimba cu fiecare anotimp si se reânnoieste cu fiecare suflet re-nascut. 

 
Spiritul liber este precum norii: daruieste din seva sufetului sau de fiecare data când arsita vietii apasa greu peste desertaciunea lumii.
 
Spiritul liber este asemeni vulturului: desi îsi poarta zborul în boltile cerului, privirea lui nu scapa nici o clipa din viata pamântului.
 
Spiritul liber nu are o casa a lui, pentru ca totdeauna când a dorit s-au gasit pelerini ai destinului care sa-l gazduiasca în inima lor.
 
Spiritul liber nu are un nume al lui, însa istoria sa sta scrisa pe toate statuile lumii.
 
Spiritul liber nu se grabeste niciodata, caci timpul este fratele sau cel mai bun.
 
Spiritul liber nu traieste printre oameni, dar poti vedea icoana lui în ochii fiecarui copil de îndata ce vine pe lume.
 
Spiritul liber se ascunde privirilor celor ce cauta sa-l vada, dar se daruieste bucuros celor ce decid sa-l urmeze.
 
Spiritul liber nu vorbeste limba oamenilor, dar exista oameni care i-au deprins graiul, iar prefacerile lor în aceasta lume sunt cea mai buna dovada.
 
Spiritul liber nu vrea comorile lumii, dar lumea s-a razboit mereu pentru comorile sale.
 
Spiritul liber trece din când în când pe la poarta sufleului tuturor, fara sa se anunte, dar nu zaboveste decât acolo unde gaseste candela aprinsa si usa deschisa în asteptare.
 
Spiritul liber se joaca mereu pe pajisti cu copiii, si vitele, si florile câmpului, dar niciodata nu vine la banchetele lumii. 
 
Spiritul liber îndrageste mai mult un suflet ranit decât o inima vesela, pentru ca primul este mai aproape de libertatea sa.
 
Spiritul liber nu munceste niciodata, pentru ca însesi existenta sa este cea mai deplina munca a universului.
 
Spiritul liber cugeta mai mult prin sufletul ierbii si ochii pruncilor, decât prin mintea oamenilor si scolile lumii.
 
Spiritul liber iubeste mai mult prin valurile marii si zborul gâzelor, decât prin inima omului si dragostea lumii.
 
Spiritul liber crede mai mult prin suflul vântului si pacea muntilor decât prin templele oamenilor si riturile lumii.
 
Spiritul liber nu cauta zei în aceasta lume pentru ca el însusi este trimisul lor si nici nu le ridica temple, pentru ca zeii l-au facut singurul lor templu. 
 
Spiritul liber nu se întristeaza niciodata, pentru ca bucuria lui este lumina lumii.
 
Spiritul liber nu face daruri si nici milostenie, dar totdeauna dupa dreptate fapta rasplateste.
 
Spiriul liber nu are nici un moment de ragaz, atâta timp cât sufletul lumii este înca în leaganul sau.
 
Spiritul liber îndrageste ziua, dar întelege ca ea urmeaza de fiecare data noptii; de aceea el adora noaptea.
 
Spiritul liber iubeste lucrul bine facut, dar stie ca nu e bine facut decât un lucru care a fost mai întâi gresit. De aceea îndrageste greseala si pe cel ce greseste, caci acesta, prin libertatea lui, scurteaza altora calea suferintei spre fericirea lor.
 
Spiritul liber iubeste si sufera la fel ca toti oamenii, numai ca din iubirea lui se naste zborul fluturilor, iar din propria suferinta realizarile lumii.
 
Spiritului liber nu-i plac drumurile drepte si nici credintele unice, fiindca nici o haina nu se tese într-un singur fir si nici o simfonie nu s-a scris cu o singura nota.
 
Spiritul liber rodeste pentru foamea întregii lumi, dar înfloreste numai pentru dorul celor ce pot sa vada.
 
Spiritul liber nu are frati, dar el însusi este fratele tuturor celor nascuti; asteapta numai ca ei sa se trezeasca.
 
Spiritul liber zboara în înaltul cerului, dar urmele pasilor sai ramân în prefacerile pamântului.

Azir – Spiritul Liber (Maxime si aforisme - Fundaţia Cultural-
Știinţifică *Mercur* Cluj-Napoca 2006)