Recent Posts

vineri, 18 mai 2012

Sergiu Gabureac - File de jurnal parizian paranormal (V)

5 ZILE şi 4 JUMĂTĂŢI de NOAPTE

File de jurnal parizian paranormal (V)

PARISUL, Micul Paris şi ceva sfaturi

Sergiu-Marian Găbureac

gsm_as@yahoo.com

clip_image002Când proiectul Vedem Parisul ?!?! a căpătat substanţă (bilete de avion, cazare hotel, asigurări de toate felurile, inclusiv meteo ...) începi documentarea. Am vrut să aflu câteva lucruri esenţiale pentru un sejur reuşit la Paris. Unii mi-au spus să vezi aia, alţii să nu cumva să nu te duci la ..., să nu ratezi ... , acolo, degeaba te duci … Unul nu mi-a atras atenţia asupra unor lucruri mărunte, care pot duce la ratarea unor obiective planificate. Spre exemplu, că la Paris, timpul curge cu totul şi cu totul altă viteză decât în oricare altă metropolă de pe Terra. Trebuie să înţelegi, de la bun început, ce vrei să faci. Pe ore.

În primul rând, îţi faci un plan riguros de acasă şi, mai ales, să te ţii, mort-copt, de el. La Paris poţi merge la orice bibliotecă publică şi vei găsi un modul de informare turistică, dotat cu ce vrei şi ce nu vrei. Pliante, oferte, fluturaşi, reviste, ghiduri, hărţi, albume ... La aeroport şi în câteva locuri din Paris vei vedea chioşcuri de informare turistică, tot ale Primăriei, cel de la Notre Dame fiind extrem de accesibil. Peste tot informaţia turistică e gratuită. Şi la Bucureşti e la fel. E drept, lipsesc din peisaj vreo 40 de biblioteci-filială la Metropolitana noastră dragă, dar celelalte îţi pot satisface, acum, orice cerere de informaţie. Mai puţin dotarea cu pliante, hărţi, oferte … Cei direct interesaţi, beneficiari ai fluxului de turişti (primărie, teatre, muzee, agenţii de turism, restaurante, baruri, cluburi, hipermarketuri, ong-uri) ar trebui să le aducă în aceste instituţii, abilitate oficial, cu informarea şi lectura din orice domeniu …

clip_image004Planul oraşului să-ţi fie permanent la îndemână cu traseul propus pentru acea zi. Îmbrăcămintea cât mai comodă. Nu prezinţi moda la Paris ! Nu te vede nimeni ! Încălţămintea la fel. Trotuarele sunt retro cu piatră cubică spartă sau de râu. Nu te duci în cluburi, baruri şi restaurante cu program ... locuri captive, care îţi rad şi câte un sfert din timp. Nici la cinema, teatru, nu intri în librării … Ştiu că sună ciudat. Cinematografele sunt extrem de proaspete şi ispititoare iar marile librăriile sunt ca-n Kafka. Ai intrat, eşti pierdut ! Poate cu a doua ocazie. La prima, nu ! S-ar putea să fie şi ultima ! Teatrele, Opera, Filarmonica, cabaretele îţi propun, discret, o întâlnire de neuitat. E greu să rezişti tentaţiei ! În Micul Paris, la relansarea, de la Capşa, a Moftului român, am văzut noua firmă a primului teatru de revistă al României (proaspăt renovat) de peste drum. Cred că marelui Tănase nu-i vine a crede ochilorm când îşi vede scris numele său. Mare. Cu portocaliu. Deh, altă politichie !

Foloseşti reţeaua metroului sau cea pentru autobuze doar pentru distanţe mari. Parisul e una dintre puţinele metropole văzute, cu o semnalizarea atât de bună. Şi la suprafaţă şi în subteran. Unui călător străin, la Bucureşti, i se arată cu insistenţă, unde este Republica (bineînţeles, undeva la margine Bucureşti, ca şi str. Democraţiei), dar nu i se pune vizibil, la intrare, staţia care urmează.

Atenţie ! Prin sutele de tuneluri, ale metroului parizian, e bine să ştii, tot timpul, în ce direcţie o iei. Datorită reţelei extrem de dense, tunelurile de intrare, pentru diferite linii, sunt foarte apropiate şi uşor o poţi lua greşit.

Apropo de denumirile staţiilor. Faci o adevărată incursiune în cultura franceză, doar citind numele staţiilor prin care treci. În Micul Paris, aflăm că nu este loc pentru staţia Eminescu. Există numai o stradă de doi lei. În schimb avem staţia Muncii, într-o ţară unde piaţa muncii este o altă fata morgana postdecembristă ! Paranormalul, la el acasă ! Şi tot în Micul Paris, există Bd. Ferdinand I, deşi istoria românilor nu l-a consemnat, vreodată, pe un al II-lea ! Marele om politic liberal Take Ionescu a devenit, peste noapte, Str. Tache Ionescu iar prenumele (pre numele) multor personalităţi apare după nume (Str. Arghezi Tudor sau Creangă Ion). Numele unor străzi emană un cult postdecembrist, în exces, cu personalităţi de mâna a treia, a patra. Şi când te gândeşti că există atâtea cuvinte frumoase şi plăcute auzului. Pe ce stradă stai, puiului ? Pe Strada sld. erou Ion Ion ! Săracu Ion, ajuns erou fără voia lui !?!

O situaţie paranormală, în Micul Paris, e cu denumirile unor staţii la suprafaţă. În loc să fie reper pentru zonă, s-au dat, de multe ori, nume fără nici o implicare în orientarea rapidă a cetăţeanului sau care măcar să aibă o valoare culturală deosebită ... Ni se povesteşte de staţia Viitorului (?!?) în loc de Biserica Precupeţii Vechi, de Şcoala Tunari în loc de Teatrul Metropolis, de Şos. Mihai Bravu 86, în loc de Liceul Iulia Hasdeu, de dr. Grozovici (personalitate, fără îndoială), în loc de Spitalul Colentina. Repere mult mai cunoscute şi, mai ales, utile tuturor. Se vede că primarii noştri, postdecembrişti, au avut consilieri culturali de primă mână !!! Care, tot timpul, au fost preocupaţi doar de a crea imagine Bucureştilor şi a fi în slujba cetăţeanului. Scuze, m-a cam luat valul !

La prânz, te retragi, la hotel, pentru un duş şi înapoi în marele furnicar. Nu pierde timpul cu hrana ! La Paris, mănânci (ca să trăieşti) dimineaţa la hotel, apoi, seara, într-unul din celebrele cartiere, cu sute de oferte culinare, 5-10 euro, în preţ fiind inclus şi mirificul spectacol al străzii. La închiderea muzeelor, multe biserici îţi oferă, în fapt de seară, emoţionante concerte de orgă (de cca 30’), după care oraşul începe să-şi dezvăluie parte din celebrele sale mistere.

Turnul Eiffel aruncă raza laser la fiecare sfert de oră. La fiecare 40’ se aprinde, ca un rug imens, timp de zece minute, din care sar miliarde de scântei. De la Trocadero se vede ca-n palmă. Zeci de acoperişuri ard feeric în noapte !

clip_image006Poţi circula, ca pieton (na, era cât pe ce să zic ca şi – vezi ce fac tembeliziunile mioritice, cu vedetele lor isterico-agresivo-apocaliptice ?), până la miezul nopţii fără nicio oprelişte. La ora unu, e bine să fii prin preajma hotelului. Duş fierbinte. Frecţii, aspirină şi culcarea. Trezirea la 6 şi treci la îndeplinirea planului fixat, şi aprobat de ştim noi cine, pentru ziua ce mijeşte..

Dacă ai pierdut un obiectiv nu te mai întorci la el !

A bientôt !

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More