Recent Posts

vineri, 25 mai 2012

Sergiu Gabureac - File de jurnal parizian paranormal (VI)

5 ZILE şi 4 JUMĂTĂŢI de NOAPTE

File de jurnal parizian paranormal (VI)

Sergiu Găbureac

gsm_as@yahoo.com

Parisul şi ... Micul Paris (2)

clip_image002Nu prea am văzut săli de jocuri de noroc prin Parisul cel de toate zilele. În Micul Paris sunt peste 200. Ungurii au 7 cazinouri în toată ţara ! Putin a desfiinţat două mii de cazinouri la Moscova, spaţiile fiind date bibliotecii publice moscovite şi altor instituţii de cultură ! La Paris sălile de acest gen sunt însă amplasate, marea majoritate, ca şi sex-shop-urile, precum şi alte minuni de mare efect şi atracţie, într-un singur cartier. Numai pe o singură stradă, celebră, ce duce spre Place Pigale am numărat peste 30 de asemenea stabilimente de isterizare a fiinţelor dominate de instincte animalice. Până şi ciudaţii lor aveau un comportament decent, în acel fapt de seară, când abia se aprinseseră luminile. Moulin Rouge e luminată strident. Ca o prostituată rujată în exces. Oricum, în Montmartre, a fost şi singurul loc unde am văzut mulţi poliţişti. Ba, mint. Am mai văzut la spectacolul Greva. Poate, mult mai mulţi ! Dar nu cred că ăia erau poliţişti. Prea semănau a Robocop ! Apropos, greva pensia la 62 de ani s-a terminat cu demisia, în direct, în aceeași seară a unui înalt funcţionar. De stat. Ce-a urmat ştiți. Sau ați ghicit. Guvernul și-a dat demisia ! Cum nu știați ?! E Franța, doamnelor și domnilor ! O amică dâmboviţeană, mi-a spus că la Paris, c’est à dire în Franţa, e dictatură curată ! Înclin să cred că aşa e ! E dictatura bunului simţ, a conştientizării responsabilităţii liber asumate şi a comportamentului civilizat.

clip_image004Barul, restaurantul, alimentara, tutungeria, în care se vând băuturi alcoolice sau ţigări minorilor, are, automat, retrasă autorizaţia de funcţionare. Simplu ! E foarte grea democraţia franceză ! La americani, în unele state, se merge cu interdicţia până la 23 de ani !?!

Nu am văzut, nici la tv sau în altă parte mârlani băsescueni şi nici mârlandeze udreniene spunând că sunt de neînlocuit., Ironiile parizienilorș invitați la emsiunile în direct sunt supertăioase, spuse cu zâmbetul pe buze în faţă. Fără menajamente. De-ţi vine să te ascunzi în gaură de şarpe, când eşti vizat. Arma de apărare cea mai eficientă: DEMISIA. Zilnic, am asistat la acest exerciţiu democratic. Ba pe la Guvern, ba pe la Parlament, ba pe la Primărie. Fără nici o îndoială, e vorba de Franţa !

clip_image006Şi pe la vecinii hexagonului am sesizat exerciţii de voinţă unilaterală. Fără oi pe dealuri, tras de şireturi cu Mondialu sau gogoriţe în direct , la oră de vârf ! Una la prânz, alta seara !

Mi s-a tot spus că Parisul e un oraş scump. Nimic mai neadevărat, dacă elimini magazinele de lux pentru turiştii snobi, precum şi anumite zone fierbinţi de distracţie (!?).

În rest, preţuri obişnuite pentru o capitală europeană. Şi, de nu de puţine ori, mai mici decât în Micul Paris ! Am constatat că analiștii noștri economici știu câte ceva. De un singur lucru am rămas intrigat. Corcoduşele coanei mari de la Bârlad, costau la Paris 4,50 euro/kg, pe când merele 1,50 ! Ce afacere ar putea deschide, mama, la Paris !!! 100 kg = 450, o mie ... ! De 18.000 de ori pensia ei anuală !

Cum nu ştiu, unii, să facă afaceri ?!

O seară în vulcanicul Cartier Latin sau în liniştitul Montparnase e mult mai ieftină decât orice zonă de fiţe dâmboviţenă. Distracţia e asigurată la tot pasul. Gratis. Spectacolul străzii, repet, e demenţial. Fără piţipoance sau vedete fără susţinere neuronală, ci artişti autentici. De toate naţiile.

Nu prea ştiam ce înseamnă clasa de mijloc. Aveam o cu totul altă percepţie de tip: Mă urc zilnic pe uşa din mijloc a autobuzului, deci fac parte ...

La ei am aflat. Un parizian cu salar mediu, poate economisi, leger, jumătate din banii cu care este răsplătită munca lui pentru o lună ! Nu dau cifre, ca să nu aveţi coşmaruri. Vorbesc, bien sur, de bugetari. De stat (naţionali) sau comunitari (locali). Aici nu funcţionează principiul de la Madrid pentru bugetari, dar sunt pe undeva pe aproape. Ca să înţeleagă toate javrele decizionale postdecembriste ! Vopsite, revopsite şi tot mai jigărite.

Eşti angajat al primăriei madrielene cu studii superioare !?! Tânăr, bătrân, doctor, profesor, inginer, nu are importanţă ! Pleci, automat, de la dublul salariului pe economie. Ai studii medii = salariul mediu pe economie. Salariul mediu pe economie era de cca 1.800 de euro ! În rest, faceţi Dumneavoastră câteva calcule. Ai călcat strâmb, nu te mai învârţi prin zona bugetară cât trăiești ! Puţini calcă strâmb. Au nişte birouri ca-n palmă, cu camere video și microfoane de mare definiţie.

E clar ! Şi la Paris, atât instituţiile civilizatoare (biserică, şcoală, biblioteca publică, medic de familie, poliţist, justiţie...), cât şi serviciile publice administrative (transport, domeniul public, iluminat stradal, salubritate, gaze, apă ...) funcţionează la nivel profesionist.

Sunt servicii cu adevărat în în slujba parizianului ! Deși există și cârcotași parizieni !

La Paris, are dreptate amica, este dictatură ! A legii !

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More