Specialistii TIGHAR – The International Group for Historic Aircraft Recovery au realizat inregistrari subacvatice care ar arata ca, pe fundul Oceanului Pacific, langa insula Nikumaroro, s-ar gasi fragmente ce par a fi ale avionului celebrei Amelia Earhart, disparuta misterios in 1937 in cursul unei tentative de a inconjura Pamantul in zbor. Unul dintre cele mai mari mistere din istoria aviatiei isi gaseste, in sfarsit, dezlegarea?

O echipă de cercetători care încearcă să rezolve misterul din jurul dispariţiei aviatoarei Amelia Earhart, în 1937, a anunţat că a descoperit ceea ce ar putea fi rămăşiţe din avionul acesteia, lângă o insulă din Pacific.

La începutul lunii iulie, cercetătorii au plecat în expediţie, din Hawaii, pe urmele Ameliei Earhart, la 75 de ani de la dispariţia în Oceanul Pacific a celebrei aviatoare americane, care încerca în acel moment să înconjoare Pământul, plecând spre est şi urmând linia Ecuatorului.

Ei au avut ca scop să ajungă pe Insula Nikumaroro din Arhipelagul Kiribati, pentru a încerca să îşi probeze teoria potrivit căreia aviatoarea americană a supravieţuit o anumită perioadă de timp accidentului de avion pe care l-a suferit.

Pe 2 iulie 1937, Amelia Earhart, în vârstă de 39 de ani, însoţită de navigatorul Fred Noonan, se afla în ultima etapă din tentativa ei de survolare a lumii la bordul unui bimotor Lockheed Electra, încercând să ajungă în California, după ce decolase din Noua Guinee.

Ea prevăzuse să aterizeze pe Insula Howland pentru a se aproviziona cu carburant. La câteva ore de la decolare, aviatoarea americană anunţa în ultimul ei mesaj radio că nu reuşea să localizeze insula şi că “indicatorul pentru carburant începea să scadă”.

În ciuda operaţiunilor de căutare lansate de preşedintele Franklin D. Roosevelt, nicio urmă a avionului nu a fost descoperită, iar cei doi aviatori au fost consideraţi dispăruţi în mare.

video platformvideo managementvideo solutionsvideo player

Amelia Earhart s-a născut pe 24 iulie 1897, în Atchison, Kansas. Ea a devenit o celebritate de talie mondială la începutul anilor 1930, când a stabilit mai multe recorduri în domeniul aviaţiei, cu ajutorul unui model de avion Lockheed Vega vopsit în roşu, pe care îl numea “micul ei autobuz roşu”. În 1932, ea a fost prima femeie care a zburat singură deasupra Oceanului Atlantic şi prima femeie care a traversat Statele Unite ale Americii în timpul unui zbor fără oprire.

Ameliei Earhart pornise sa faca ocolul globului, intr-un zbor totalizand 47.000 de kilometri. Disparitia sa, la bordul unui Lockheed Electra 10E, dupa ce zburase deja 35.000 de kilometri, a dat nastere la o gramada de ipoteze. Una din teorii, arata ca celebra aviatoare, insotita in acel zbor de navigatorul Fred Noonan, a ramas fara carburant, dupa ce n-a reusit sa gaseasca prin radionavigatie Howland Island, spre care se indrepta, prabusindu-se in valurile oceanului.

Sursa: ABC News