Corabia care a transportat expediţia britanicului Robert Scott în Antarctica, în urmă cu 100 de ani, Terra Nova, a fost descoperită de o echipă de cercetători americani de la Schmidt Ocean Institute în largul coastelor Groenlandei, informează bbc.co.uk.

În 1910, Robert Scott şi echipa sa formată din alţi patru exploratori au plecat din portul Cardiff la bordul corabiei Terra Nova, cu scopul de a deveni prima expediţie umană care va ajunge la Polul Sud,

Continuând să funcționeze și după eșecul acelei expediții polare, corabia s-a scufundat abia în 1943, în largul coastelor Groenlandei, în timp ce se afla  într-o călătorie organizată cu scopul de a aproviziona cu alimente bazele ştiinţifice din zona Arcticii. Prinsă de ghețuri, corabia a naufragiat, echipajul fiind salvat de spărgătorul de gheaţă Southwind din Marina de coastă americană.

Terra Nova a ajuns la Polul Sud geografic, în ianuarie 1912, însă Scott şi echipajul său au descoperit că au fost înfrânţi în această cursă de cucerire a Polului Sud de o echipă norvegiană, condusă de Roald Amundsen.

Întreg echipajul de pe Terra Nova a murit pe drumul de întoarcere de la Polul Sud. Trupurile lor neînsufleţite au fost găsite după opt luni de un echipaj trimis într-o misiune de cercetare.

Expeditia exploratorilor britanici condusa de capitanul Robert Scott, a devenit ulterior cunoscută sub denumirea “expediţia Terra Nova”.

In timp ce echipa de cercetători de la Schmidt Ocean Institute îşi testau radarul cu ultrasunete instalat la bordul ambarcaţiunii lor, nava R/V Falkor, ei au remarcat epava unei nave care avea aceleați dimensiuni ca și Terra Nova.

“Este incredibil că una din navele cele mai renumite din istoria sa a fost găsită după 100 de ani de la cursa spre Polul Sud și în anul în care are loc comemorarea evenimentului”, a declarat Brian Kelly, de la Discovery Point Museum.

Sursa: BBC News