Delfinii ar putea utiliza matematica neliniară atunci când vânează, susţine un nou studiu care sugerează că aceste mamifere marine ar putea fi mult mai iscusite în ale matematicii decât am crede noi.

Coordonatorul studiului, Tim Leighton, a fost inspirat de un documentar în care a observat că delfinii crează bule mici în jurul prăzii atunci când vânează. "Imaginile m-au atras imediat pentru că mi-am dat seama că niciun sonar creat de om nu ar fi putut funcţiona într-un mediu acvatic cu atât de multe bule. Aceşti delfini fie vor să îşi orbească cel mai spectaculos aparat senzorial atunci când vânează (ceea ce ar fi ciudat), fie ei au un sonar mult mai bun decât cel creat de oameni", a explicat Leighton, profesor de ultrasunete şi acustică subacvatică la Universitatea din Southampton.

Papagali, cimpanzeii şi chiar porumbei s-au dovedit a avea o înţelegere avansată a conceptelor numerice.

Pentru a afla ce capacităţi uimitoare mai au delfinii, oamenii de ştiinţă au început să modeleze tipurile de impulsuri de ecolocaţie pe care le emit delfinii. Următorul pas a fost să le proceseze folosind matematica neliniară în locul tehnicilor standard de procesare a impulsurilor. Metoda a funcţionat şi a putut explica modul în care delfinii reuşesc să vâneze cu succes printre bule.

Operaţiile matematice implicate par destul de complicate. În principiu, procesul se bazează pe eliberarea unor impulsuri care variază în amplitudine. Primul poate avea o valoare de 1, în timp ce al doilea poate reprezenta doar ⅓ din impulsul iniţil. Prin urmare, delfinii îşi amintesc care au fost rapoartele dintre cele două impulsuri, putând să multiplice al doilea ecou cu încă atât şi chiar să emită ecourile împreună, lucru care le permite să identifice peştele cu ajutorul propriului sonar.

A doua parte a vânătorii presupune preluarea ecourilor de la un delfin la altul. În acelaşi timp, mamiferele se asigură că ecoul produs de al doilea impuls este multiplicat cu trei. Procesul este de scurtă durată şi după ce peştele a fost văzut el trebuie să devină invizibil pentru a confirma că este o ţintă adevărată.

Biologul marin Laela Sayigh de la Institutul Oceanografic Woods Hole, spune, "In salbaticie, ar fi foarte util (pentru delfini), pentru a urmări care sunt zonele mai bogate in surse de hrana."

Dacă sonarul delfinilor va putea fi copiat pentru uz uman, acesta ar aduce un beneficiu enorm. Cu ajutorul unui astfel de dispozitiv am putea detecta circuite ascunse în pereţi, pietre etc. Mai mult, acesta ar putea îmbunătăţi cu mult detectarea minelor marine.

Sursa: ABC Sience