Foarte probabil că una din fanteziile lui Arthur Clarke va deveni, în curînd, realitate, la fel cum a devenit realitate submarinul lui Jules Verne. Compania japoneză “Obayashi Corp.” a declarat că intenţionează să realizeze un proiect extrem de ambiţios – să construiască un ascensor cosmic.

Este vorba de un ascensor care va ridica mărfuri şi, posibil, oameni de pe Pămînt pe orbită. Construcţia va fi bazată pe un cablu special din nanoţevi subţiri şi extrem de rezistente din carbon. Cablul va avea o lungime de 96 de mii de kilometri.

În conformitate cu legile fizicii, puterea centrifugă de rotaţie nu va permite cablului să cadă. În caz de succes, ascensorul se va putea deplasa cu o viteză de 200 km/oară şi să transporte pînă la 30 de persoane. Se preconizează că la înălţimea de 36 mii de km, care va fi atinsă într-o săptămînă, ascensorul va face o escală. La această înălţime vor fi ridicaţi turiştii, în timp ce specialiştii vor putea urca pînă sus.

Însă pentru a vedea această construcţie şi a putea călători cu ea va trebuie de aşteptat, deoarece ascensorul urmează să fie dat în exploatare în anul 2050.

Sursa: 3dnews.ru