Oamenii de stiinta avertizeaza ca Soarele va ajunge in punctul maxim al ciclului sau de 10 ani.

Furtunile solare anuntate in perioada urmatoare ar putea provoca haos la nivel mondial.

Oamenii de stiinta avertizeaza ca Soarele va ajunge in punctul maxim al ciclului sau de 10 ani si va pune astfel Pamantul intr-un mare pericol din pricina furtunilor solare.

Potrivit expertilor, retelele electrice, de comunicatii si satelitii ar putea fi afectati de o eruptie solara masiva in urmatorii doi ani.

“Guvernele trebuie sa ia in serios aceste lucruri. Ele pot fi foarte rare, dar atunci cand se intampla, consecintele pot fi catastrofale”, a spus Mike Hapgood, specialist in domeniul vremii spatiale de la Rutherford Appleton Laboratory din Marea Britanie, informeaza Sky News.

Acesta a avertizat ca furtunile solarear trebui sa fie trecute in categoria riscurilor nationale, folosindu-se planuri in caz de dezastru.

Ultima eurptie solara de mari proportii s-a petrecut in urma cu 150 de ani. Exista 12% sanse ca o furtuna solara majora sa se produca la fiecare deceniu, iar una catastrofala la fiecare 100 de ani.

In anul 1989, o furtuna solara a distrus intreaga retea de energie electrica din Quebec, Canada, lasand milioane de oameni fara curent electric, timp de aproximativ 10 ore.

Cel mai mare eveniment produs pe Soare a avut loc in 1859, cand astronomul britanic Richard Carrington a observat o eruptie solara, ce a fost resimtita pe Pamant dupa doar 17 ore.

Sursa: SkyNews