George Ivanovitch Gurdjieff (1877-1949) s-a născut în oraşul Alexandropol, în apropierea graniţei ruso-persice.
Familia sa, de origine greacă, a locuit o perioadă de timp în Turcia, stabilindu-se ulterior în Armenia.
Tatăl lui Gurdjieff, persoana cu cea mai mare influenţă asupra copilăriei şi adolescenţei lui, era de profesie tâmplar. La atelierul său se strângeau seara nenumăraţi oameni care purtau discuţii despre religie şi, mai ales, povesteau nenumărate legende asiatice. Aceste povestiri l-au impresionat foarte mult pe Gurdjieff şi au făcut ca de la o vârstă foarte fragedă să fie pasionat de fantastic şi supranatural.
Gurdjieff a plecat de acasă când era încă adolescent şi s-a întors după 20 de ani. Se spune că în această perioadă a călătorit în Asia, Europa şi Africa, fiind membrul unui grup ezoteric numit "Căutătorii Adevărului", ce aveau ca scop găsirea Adevărului Ultim.
A cunoscut fachiri şi dervişi, autentici maeştri spirituali, a studiat practicile yoghine, a vizitat celebrele mănăstiri tibetane. Conducătorii grupului din care făcea parte îl trimiteau de la un maestru la altul, fiecare dintre aceştia dăruindu-i o parte din cunoştinţele sale, precum şi meseria lor. Astfel, el a învăţat arta ţesutului, caligrafia, prelucrarea aramei, tehnici respiratorii, dansurile dervişilor, muzica sufită şi tehnici yoghine de evoluţie rapidă.
Cine a fost George Ivanovitch Gurdjieff? Scriitor? Coregraf? Psihiatru? Muzician? Doctor? Maestru bucătar? El sfidează clasificările: deşi este clar că a reunit segmente ale cunoaşterii acromatice adunate de-a lungul unei cercetări de 20 de ani în Asia; şi a adus în Vest o metodologie pentru posibila evoluţie a conştienţei, în cadrul unei cosmologii uimitoare. Chemarea lui a fost radicală. Treziţi-vă! Treziţi-vă din nebănuitul vostru somn hipnotic, treziţi-vă la conştienţă şi conştiinţă.
La baza sistemului predat de Gurdjieff se află următoarele idei:
- omul este într-o stare de adormire, în care nu-şi foloseşte decât o infimă parte a forţei sale afective, mentale şi spirituale;
- omul este atât de condiţionat de obiceiurile şi de prejudecăţile sale încât toate reacţiile sale îi sunt total previzibile, el funcţionând la fel ca o maşină, ceea ce l-a determinat pe Gurdjieff să introducă conceptul de om-maşină;
- omul-maşină este supus unei multitudini de legi ce-i determină existenţa;
- omul trebuie să ajungă să devină propriul stăpân folosindu-şi liberul arbitru şi aceasta nu se poate realiza decât printr-un proces de auto-observare şi de conştientizare;
Această înţelegere a existenţei are la bază două legi fundamentale ale Universului: Legea lui Trei şi Legea lui Şapte. Legea lui Trei susţine că orice există în manifestare este rezultatul interacţiunii a trei forţe numite pozitiv-activ, negativ-pasiv şi neutru. Cel mai adesea omul este conştient doar de existenţa forţelor pozitiv şi negativ şi ignorăm existenţa celei de-a treia. Legea lui Şapte demonstrează că nu există proces care să decurgă fără întreruperi. La fel cum în gama muzicală există două semitonuri sau hiatusuri, tot astfel, orice proces început va fi deviat de la scopul urmărit, dacă nu i se va furniza energie suplimentară suficientă pentru a "umple" cele două hiatusuri.
O altă idee de bază a sistemului lui Gurdjieff este eneagrama. Eneagrama este un simbol fundamental care condensează într-o formă sintetică legile fundamentale ale Universului, Legea lui Trei şi Legea lui Şapte. Este constituită dintr-un cerc împărţit în 9 părţi egale şi o serie de linii. Aceste linii formează un triunghi echilateral cu vârful în sus, expresie a Legii lui Trei, iar cele şase puncte se constituie într-o expresie dinamică, procesuală, a Legii lui Şapte. Eneagrama a fost revelată în Occident pentru prima oară de către Gurdjieff, care a aplicat foarte des această diagramă în cadrul metodelor sale de trezire spirituală.
Gurdjieff a numit sistemul său "a patra cale" ca să-l diferenţieze de primele trei căi de evoluţie pe care el le lua în consideraţie: calea fachirului, a călugărului şi a yoghinului.
Surse : YogaEsoteric
Pentru a intelege mai bine viata si opera lui Gurdjieff, acest ciudat maestru modern, cuvintele sunt prea sarace pentru a putea oferi o panorama cat mai completa a sistemului sau de gandire si traire spirituala; astfel ca mult mai graitoare decat predicile despre invatatura sa, este pelicula intitulata : “Meetings with Remarkable Man”, realizata dupa cartea scrisa chiar de maestrul insusi : “Intalniri cu oameni remarcabili”.
Va invit asadar, sa urmariti in premiera nationala, filmul despre viata si invataturile maestrului Gurdjieff :
“Intalniri cu oameni remarcabili” (subtitrare in romana).
5 Comentarii
Copyright?
RăspundețiȘtergereReferitor la film: subtitrare foarte slaba calitativ, drepturi de autor neonorate, premiera nu e deloc nationala, iar titlul a 4-a dimensiune nu are nimic in comun cu Gurdjieff. Va rog, nu distrugeti ceea ce nu intelegeti.
RăspundețiȘtergereComentariul dvs. mi se pare putin rautacios, dar va respect opiniile chiar daca nu sunt de acord cu ele. Se pare ca nu urmariti toata seria, Ouspensky al carui maestru a fost Gurdjieff, are doua lucrari despre dimensiunea a patra, asta e legatura. Subtitrarea filmului este intr-adevar de slaba calitate, dar nu-mi apartine, deci nu pot fi invinuit pentru asta, alta mai buna nu am gasit. Era in premiera nationala, pentru ca nu am gasit nici un site romanesc cu filmul respectiv la acea data, probabil nici acum nu exista, daca este ar fi bine sa-mi precizati linkul.
RăspundețiȘtergereNu am sustinut niciunde ca sunt un initiat in tainele lui Gurdjieff, nu am avut nici o clipa intentia de a distruge, daca am gresit cu ceva imi cer iertare pentru nestinta mea.
Referitor la drepturile de autor, ar insemna ca 99% din blogurile existente sa se inchida, iar dvs. sa va uitati in liniste la televizor. Fisierul video este gazduit pe site-ul Google, subtitrarea am gasit-o in alta parte, iar eu doar am realizat mixajul intre film si subtitrare. Nu castig absolut nimic din postarea acestui material sau al altuia, si nu cred ca pun in pericol siguranta nationala si economia tarii.
Va multumesc pentru postare!
RăspundețiȘtergereVa multumesc!
RăspundețiȘtergereAceste carti se gasesc traduse la noi?
Ganduri bune,
Laila.
Trimiteți un comentariu