Michio Kaku (nascut pe 24 ianuarie 1947 la SanJose, California), este un celebru fizician teoretician de origine japoneza, specializat in teoria stringurilor, si un cunoscut futurist.
Michio Kaku este considerat de majoritatea oamenilor de stiinta, Einstein-ul zilelor noastre, in afara faptului ca este un geniu, se exprima in termeni pe care si un om simplu cu un pic de engleza il poate intelege cu usurinta.
„In scurta mea viata am vazut imposibilul transformat in fapte concrete de foarte multe ori, asa ca sunt convins ca totul se poate realiza”, afirma acelasi Michio Kaku. In tratatul lansat recent, omul de stiinta imparte lucrurile care astazi ne par imposibile in trei categorii, fiecare dintre ele urmand sa isi gaseasca rezolvarea in timp.
Clasa I consta in tehnologii care vor deveni „posibile” chiar in secolul XXI, aici numarandu-se teleportarea, generatorul de antimaterie, telepatia, psihokinezia si chiar invizibilitatea. Clasa II a „imposibilitatilor” isi va gasi rezolvarea in minim un mileniu mergand, in opinia savantului japonez, pana la milioane de ani de cautari si cercetari avansate in domeniu. Din aceasta clasa fac parte masina timpului, calatoriile spatiale prin ipoteticele gauri de vierme si descoperirea altor universuri. Ultima, si poate cea mai greu de realizat este Clasa III, clasa din care fac parte deja celebrul „perpetuum mobile” si precognitia.
„Atunci cand toate aceste lucruri „imposibile” se vor dovedi perfect realizabile, omenirea va cunoaste o schimbare fundamentala in tot ceea ce credea ca stie despre fizica”, concluzioneaza Michio Kaku.
Foarte increzator in viitor, cercetatorul americano-japonez Michio Kaku, unul dintre cei mai buni specialisti in fizica teoretica si teoria corzilor, si-a ales urmatorul titlu pentru cartea sa '”Fizica imposibilului : o explorare stiintifica a lumii fazerelor, campurilor de forta, teleportarii si calatoriilor in timp”.
Cea mai recentă noţiune introdusă de cercetători este cea a universului multiplu – „multiverse”. Acesta „ar putea conţine un număr infinit de universuri, fiecare cu legi diferite ale fizicii. Probabil că în fiecare moment au loc Big Bang-uri. Universul nostru coexistă cu alte membrane, alte universuri care sunt de asemenea în expansiune. S-ar putea ca universul nostru să nu fie decât un balon plutind într-un ocean de alte baloane.” (Michio Kaku).
Burt Ovrut, profesor la Universitatea din Pennsylvania: „S-a crezut încă de când a luat naştere fizica că materia este făcută din particule. Acum ne-am schimbat acest punct de vedere. Acum credem că materia este făcută din corzi mici.” Aşa a apărut teoria stringurilor care spune că particulele sunt de fapt corzi mici invizibile, din care emană materia precum muzica din corzi: „dacă o ciupeşti (coarda) într-un anumit fel, obţii o frecvenţă anume, dar dacă o ciupeşti în alt fel, poţi obţine mai multe frecvenţe, aşa ai note diferite.”(Burt Ovrut) Michio Kaku, profesor la City University din New York spune că „universul este o simfonie, iar legile fizicii sunt armonii ale unei super-corzi.”
O alta idee de natura futurista enuntata de Michio Kaku, este aceea conform careia, gradul de evolutie al unei civilizatii poate fi calculat pe baza legilor termodinamicii, in alte cuvinte cata energie consuma civilizatia respectiva.
3 Comentarii
Un om remarcabil :)
RăspundețiȘtergereTeoria string-urilor ar parea cea mai plauzibila teorie despre natura (materie) , crearea ei in special , dar daca si-ar pune cineva mintea la contributie si ar citi putin din cartea Genesei ar intelege multe , asta depinde de "intelegerea" fiecaruia IMO...
RăspundețiȘtergeredaca asta ar fi profu meu de fizica cre' ca l-as intreba tot desrpe universe teleportari...etc. pentru ca el are raspunsurile la toate intrebarile mele! chiar daca am 14 ani sunt foarte interesat de aceste lucruri.
RăspundețiȘtergereTrimiteți un comentariu