Zona ce constituie în prezent Transilvania a fost locuită în mileniul I îHr de un popor de origine indo-europeană, cunoscut sub denumirea de daci – preponderent în izvoarele latine. Va constitui nucleul statului dac în tot timpul existenţei acestuia, respectiv de începutul domniei lui Burebista (82 îHr) până la cucerirea romană din anul 106. Capitala statului dac a fost la Sarmizegetusa Regia, în munţii Orăştiei, şi era înconjurată de un sistem exterior de fortificaţii: Costeşti, Blidaru, Piatra Roşie, Băniţa etc. Decebal (87-106) este cel care asigură regiunii o notorietate în lumea antică datorită războaielor cu Imperiul Roman.
Triburile maghiare au intrat în Bazinul Carpaţilor spre sfârşitul secolului IX, în anul 896, când s-au stabilit în câmpia Panoniei. Ocuparea Transilvaniei (maghiară: Erdély, germană: Siebenbürgen) a debutat spre mijlocul secolului al X-lea, când două triburi maghiare – Gyula şi Kende -, pătrund, venind dinspre Câmpia Panoniei, pe văile râurilor Mureş şi Someş. Tribul Kende şi-a stabilit centrul de putere în Câmpia Tisei (ung. Alföld). Tribul Gyula şi-a ales ca reşedinţă anticul Apulum, locuit la această dată de slavi şi de români şi denumit Bălgrad (lat. Bellegrad) şi, respectiv, Bălgrad, localitate cunoscută azi sub numele Alba Iulia.
În 1848 ungurii au proclamat unirea Transilvaniei cu Ungaria, promiţând românilor abolirea sclaviei în schimbul sprijinului lor împotriva Austriei. Românii şi saşii au respins oferta şi în schimb s-au ridicat împotriva statului naţional maghiar. În luptele ce au urmat în 1849 între unguri şi forţele austro-ruse (sprijinite de români şi saşi), republica ungară a lui Lajos Kossuth a fost reprimată. Perioada imediat următoare de guvernare militară austriacă (1849-1860) a fost numită neoabsolutismul habsburgic.
În anul 1853 biserica greco-catolică din Transilvania a fost ridicată la rangul de mitropolie, având centrul la Blaj. Activarea se se va face în 1855. Două episcopii au mai fost înfiinţate: Gherla şi Lugoj alături de mai vechea episcopie din Oradea. Prin patentele imperiale din 1853 şi 1854 ţăranii vor fi împroprietăriţi. Biserica ortodoxă a fost ridicată şi ea la rangul de mitropolie în anul 1864, avândul ca mitropolit pe Andrei Şaguna.
Perioada cea mai plină de speranţe pentru populaţia majoritară, adică cea română, a fost cea a fost perioada liberalismului 1860-1867. Prin revenirea la autonomia Transilvaniei şi convocarea unei diete la Sibiu, după secole de la “unirea naţiunilor privilegiate” au fost adoptate legi prin care s-a stabilit egalitatea naţiunii române din Transilvania cu fostele naţiuni privilegiate, iar limba română a devenit limbă oficială a Transilvaniei, alături de germană şi maghiară. Totuşi, în compromisul (Ausgleich) din 1867, care stabilea Monarhia austro-ungară, Transilvania s-a reunit cu Ungaria. (Sursa: Wikipedia)
Transilvania - Istorie, Legenda Si Mister
Film documentar turistic despre istoria Transilvaniei. Filmul prezinta, in context istoric, povestea lui Vlad Tepes - Dracula, ca si a doctorului Honigberger (erou al unei povestiri a lui Mircea Eliade).
Trimiteți un comentariu
Trimiteți un comentariu