Cateodata, la anumite intervale de timp, arheologii fac unele descoperiri remarcabile. Unele sunt atat de uimitoare, incat pana si cei care le-au descoperit sunt pusi in imposibilitatea de a explica obiectele gasite, modul in care au prins viata, precum si valoarea lor arheologica. Iata o lista de asemenea artefacte ciudate, de a caror existenta cei mai multi s-au indoit ca pot exista vreodata, si-asta datorita varstei sau perioadei in care ele au fost create.
1. Ciocanul Londonez – O unealta mai veche decat Istoria
In luna iunie a anului 1934 (dupa unele date 1936), Max Hahn si sotia lui Emma in timp ce erau la o banala plimbare, au observat o roca cu o proeminenta din lemn in interiorul sau. Ei au decis sa ia acasa ciudatenia iar mai tarziu au incercat sa o desfaca cu un ciocan si o dalta. In mod ironic, ceea ce au gasit poate fi socotit cu siguranta un ciocan arhaic. O echipa de arheologi au verificat componenta rocii, si au fost uimiti sa constate ca vechimea acestei roci, in care este incastrat un ciocan metali cu coada de lemn, este de aproximativ 400 de milioane de ani, in timp ce arhaicul ciocan s-a ddovedit a avea o vechime estimata de peste 500 de milioane de ani.
In plus, o sectiune a manerului din lemn a inceput procesul de transformare in carbune, iar capul metalic al ciocanului este confectionat din fier aflat intr-o concentratie de 96%, adica mai pur decat ar fi putut avea in mod natural fara ajutorul tehnologiilor moderne.
2. Mecanismul Antikythera - un calculator al Greciei antice
Mecanismul Antikythera a fost etichetat drept primul calculator mecanic cunoscut in istorie. Gasit in largul insulei grecesti Antikythera, se crede ca ar fi fost proiectat pentru a calcula pozitiile astronomice. Mecanismul este format dintr-o cutie avand in exterior cadrane, iar in interiorul sau avand montat un foarte complex sistem de roti dintate, ansamblu de roti dintate aproape la fel de complex ca un ceas de top din timpul secolului al XVIII-lea.
Nivelul de sofisticare utilizat de catre dispozitiv, a fortat oamenii de stiinta sa accepte ca perceptiile lor despre inginerii Greciei antice pot fi gresite. Nu exista nimic similar cu acest cadran magic in istorie, si nici mentiuni sau referiri asupra unui astfel de mecanism in scrierile cunoscute ale perioadei in care a fost conceput. Bazat pe cunostintele pe care le avem, acest mecanism nu ar trebui nici macar sa existe.
Potrivit Profesorul Michael Edmunds de la Universitatea Cardiff, care a condus echipa ce studiaza mecanismul:
"Acest dispozitiv este pur si simplu extraordinar, singurul lucru de acest gen cunoscut in istorie. Designul este frumos, astronomia este exacta. Modul in care mecanicii l-au concepute te lasa fara cuvinte. . Cine a facut acest lucru a facut-o extrem de atent "El a adaugat:" ... in termeni de valoare istorica, am sa consider acest mecanism ca fiind mai valoros decat Mona Lisa ".
3. Pietrele Dropa
În 1938, o expeditie condusa de arheologul dr. Chi Pu Tei în Baian-Kara-Ula din China a facut o descoperire uimitoare. In apropierea pesterilor din regiune, o cultura antica a lasat uimitoare urme in locurile pe care odata le ocupa. Ingropate de praful timpului, sute de discuri de piatra erau imprastiate in interiorul pesterilor. Nimic spectaculos pina aici, dar discurile s-au dovedit a fi tulburator de asemanatoare cu placile phonografului, iar vechimea lor este considerata a fi mai mult de 10.000 de ani.
Dupa cum s-a dovedit ulterior, discurile cu diametrul de 9 inch formate din cercuri concentrice, avand caneluri sub forma de spirale, contin mici hieroglife care au fost traduse. Cand au fost studiate si traduse, in mod uimitor s-a relevat faptul ca discurile spun povestea unor nave spatiale care s-au prabusit in munti, nave care au fost pilotate de fiinte care s-au numit Dropa.
4. Pasarea Saqqara – un planor egiptean
Descoperita in timpul sapaturilor din 1898, efectuate in mormantul Pa-di-Imen din Saqqara, Egipt, pasarea Saqqara este (asa dupa cum ati putut ghici), un artefact in forma de pasare din lemn de dud (sycamore tree). Avand o greutate de doar aproape 40 grame si cu o anvergura a aripilor nu mai mult de 7 inchi, a fost datata la aproximativ 200 î.Hr. Lipsa unor documentatii aferente precum si a altor date concludente a condus la multe speculatii.
In fond, vechii egipteni cunosteau principiile aviatiei. A fost doar o simpla jucarie a unui copil egiptean? A fost conceputa pentru a servi unui ceromonial? Indiferent de raspuns, obiectul prezinta doar cateva trasaturi ale unuei pasari reale, cu coada sa verticala care seamana mai mult cu forma unui avion sau planor, el nu seamana cu nici o pasare cunoscuta.
Oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca nu ar putea fi efectiv o aeronava, datorita lipsei tehnologiei, dar ar fi putut fi un planor.
5. Bateria din Bagdad – o baterie veche de 2000 de ani
Acest dispozitiv consta dintr-un vas de lut inalt de 5-1/2-inch, in interiorul caruia se gaseste un cilindru de cupru tinut în loc de asfalt. In cilindru, arheologii au descoperit o bara de fier oxidat. In 1940, Wilhelm König (directorul german al Muzeului National din Irak) a sugerat ca acestea ar putea fi celule galvanice, probabil, folosite pentru galvanoplastie.
Nimeni nu a fost in stare sa dovedeasca ca ipoteza lui este gresita, mai ales ca pentru a produce o sarcina electrica, este necesar numai ca vasele sa fie umplute cu o substanta acida sau alcalina.
6. Fosile inexplicabile
Geologia este o stiinta relativ noua, progresele si evolutiile realizate prin experimentare sunt absolut remarcabile, si au ajutat in multe alte domenii. Cu toate acestea, exista inca unele lucruri care nu pot fi explicate. Un asemnea obiect este binecunoscutul Paleodictyon, asa-zisul model al fagurelui de miere, o urma fosila veche de 500 de milioane de ani, realizata de niste creaturi sub forma unor viermi.
Se pare ca modelul hexagoanelor sau fagurilor de miere, reprezinta cea mai buna solutie pentru utilizarea spatiului. Viermele foloseste un fele de sistem chimic de detectie, care sa-i comunice cand sa intre si cand sa astepte sa cada prada in capcanca mucoasa a scorburii. Un sistem foarte sofisticat si inteligent.
Alte exemple de fosile inexplicabile, este amprenta unei maini umane gasita intr-un perete de calcar, si care este estimaa ca vechime la peste 110 milioane ani, un deget de om fosilizat de aceasi vechime, precum si o amprenta umana purtatoare de sandala, veche de peste 300 de miloane de ani.
7. Harta lui Piri Reis
In 1929, un grup de istorici a facut ceea ce poate fi descris doar ca o descoperire uimitoare, o harta veche scrisa pe piele de gazela. Dupa studiu si cercetare, au descoperit ca este o harta autentica intocmit in anul 1513 de catre Piri Reis, un amiral bine documentat din marina turca.
El descrie Europa si Africa de Nord, coasta Braziliei, mai multe insule (Azore, Insulele Canare si insula mitica Antilia), chiar si Antarctica, care avea sa fie descoperita cu peste 300 de ani mai târziu. Lucrul cel mai enigmatic nu este acela care ne arata, ca e nevoie sa regandim cronologia unor descoperiri exploratorii, ci faptul ca harta lui Piri Reis prezinta in detaliu intreaga topografie a Antarcticii, si aceasta nu este acoperita de gheata.
Cum a putut un amiral turc in urma cu jumatate de mileniu, sa realizeze o harta a unui continent care a fost acoperit de gheata in ultimii 6000 de ani? Atunci cand a fost realizata harta ?
8. Desenele de la Nazca
Desenele sau liniile de la Nazca au cu siguranta ceva nelumesc in ele, par a fi venite din alte lumi. Descoperite in 1930 - atunci cand SUA a inaugurat doua noi linii comerciale - desenle de la Nazca acopera 450 km patrati si unele dintre ele masoara mai mult de 200m in lungime.
Ele descriu linii, figuri geometrice, animale si cifre ale caror semnificatie nu a fost inca elucidata (desi multi cred ca ele reprezinta constelatii). Daca au fost facute pentru zei sau din alte motive nu conteaa prea mult, un lucru e insa cert, au fost realizate cu menirea de a fi observate din cer.
Oamenii de stiinta au avut probleme, incercand sa descopere modul în care acestea ar fi fost proiectate si create fara ca cineva din inaltimi sa dirijeze procesul construirii lor. Putem doar sa ne minunam de aceste cifre uimitoare si sa continuam sa ne intrebam cum si de ce au fost create de catre un popor numit Nazca.
9. Orasul misterios din Nan Madol - un oras construit pe coralii
Orasul Nan Madol a fost construit între anii 200 î.Hr. - 800 d.Hr., pe un recif de corali langa Micronezia. Orasul e alcatuit din aproximativ 100 de insule artificiale, realizate din blocuri de bazalt uriase legate intre ele prin viaducte. De la inceput, ne orbeste, cu un amestec de bizar si grandoare, apoi ne izbeste cu privelistea nepotrivita a unor blocuri uriase de 250 miloane de tone, situate in mijlocul pustietatii.
Cum au fost decupate aceste blocuri imense de bazalt, cum au fost transportate si plasate perfect la locul potrivit ? Chiar si dupa standardele de azi, ar fi un efort ingineresc peste masura de complex si greoi. In plus, rationamentul din spatele dezvoltarii sale ramane un mister. Arheologii au putine indicii cu privire la ceea ce sa intamplat cu civilizatia raspunzatoare pentru crearea sa.
10. Peretii Sacsayhuaman
In apropiere de orasul Cuzco, la mai mult de 3500 de metri deasupra nivelului marii, aceste ziduri uimitoare i-au fascinat pentru prima oara pe conchistadorii spanioli. Ei au fost uimiti sa descopere cum acesti oameni care, potrivit lor, erau niste ignoranti, au putut realiza asemnea minuni arhitecturale, in mod normal nu aveau capacitatea de rationament logic necesar pentru a putea construit astfel de minuni.
Trei ziduri concentrice, lungi de 360 de metri si inalte de sase, au fost construite in secolul al XVI-lea, in jurul fortaretei incase Sacsayhuaman din Cuzco, Peru. Ele au fost ridicate din imensi bolovani de calcar, cantarind aproximativ 300 de tone fiecare. Incasii nu au folosit mortar pentru a fixa bolovanii, dar acestia sunt atat de bine asezati unul peste altul, incat nu se poate strecura intre ei nici macar o lama de cutit. Cum au reusit incasii sa construiasca un asemenea ansamblu cu tehnologiile secolului al XVI-lea? – ramane un mister!
Trimiteți un comentariu
Trimiteți un comentariu