- Teoria dvs. este într-adevăr extrem de ispititoare, pot spune că m-a cucerit aproape pe deplin, cu toate acestea mai rămâne ceva de lămurit, cel puţin aşa mi se pare mie, şi anume, dacă Iisus Hristos este în concepţia dvs. filosofică mântuitor sau nu ?. Ori poate nu este decât un învăţător, un creator de noi valori, cum spui dumneata.

- Poate că răspunsul meu o să te mire puţin, dar dacă spui că mi-ai citit lucrările din tinereţe nu ar trebui să te minunezi dacă-ţi voi spune că nu cred despre Iisus că este mântuitor, cel puţin nu în sensul pe care l-a dat biserica. Să fie clar, omul îşi este sieşi propriul mântuitor.

Nimeni nu poate alege în locul lui, el este liber să aleagă între bine şi rău, între păcat şi virtute, aşa încât doar el singur poate să-şi hotărască căderea sau înălţarea.

Acesta este Supremul Adevăr !. Omule, soarta este în mâinile tale !. Nimeni şi nimic nu poate să te abată din drumul tău spre Cer ori tainicul Abis.

De aceea îţi spun ţie, ca această deviză să-ţi lumineze de-a pururi calea, şi anume – Fii tu însuţi !.

În aceasta constă măreţia Omului, şi poate tocmai de aceea omul este fiinţa cea mai singură din univers. Şi totuşi, ce sublim sună aceste două cuvinte : Singurătate şi Destin.

Toată această solitară căutare a omului, toată această fantastică sete de cunoaştere, nu vine decât din conştiinţa măreţiei propriului destin, nu vine decât din voinţa de-a trăi veşnicia din lăuntrul său.

Robert TRIF - Roman - " Jurnalul unui Supraom "