“Visions of the Future”, unul dintre cele mai hot documentare BBC ale momentului, construieşte un viitor destul de apropiat, în care tehnologia aduce schimbări radicale, de la biologie la etică.

 

The Intelligence Revolution


 

Vremea în care androizii erau doar personaje de film şi de benzi desenate manga, în care roboţii erau mai degrabă nişte caricaturi de tinichea din filmele SF alb-negru şi în care Johnny Mnemonic aparţinea exlusiv ficţiunii a devenit, fără îndoială, o amintire inocentă. Lucru pe care îl arată din plin cei de la BBC Four, prin documentarul în trei părţi “Visions of the Future”, realizat la sfârşitul anului trecut, în care Michio Kaku, fizicianul şi futurologul japonez cu aer de apariţie fantasy, uneşte punctele de pe harta unui viitor ultratehnologizat, mereu conectat la Internet, care părăseşte accelerat laboratoarele oamenilor de ştiinţă pentru a deveni cotidian.

Primul episod, “The Intelligence Revolution”, arată cum conceptul uzual de realitate începe să pună din ce în ce mai multe probleme. Astfel încât, pe parcursul celor 58 de minute, Michio Kaku face de mai multe ori distincţia dintre ‘”realitatea reală” şi realitatea virtuală, care se suprapun din ce în ce mai mult, o dată cu apariţia lumilor digitale şi primele naşteri reuşite de holograme. De la robotul Asimo, care aduce deja grijuliu cafelele pe tavă în unele baruri japoneze şi face plecăciuni şi remarce amabile, după tradiţia japoneză, până la concursuri de recunoaştere rapidă a imaginilor, la care câştigătorul a fost, paradoxal, computerul, toate acestea ilustrează felul în care revoluţia tehnologică îşi face loc în structura vieţii de zi cu zi.

Sursa : Cotidianul

 

Din pacate, nu am gasit inca subtitrare in limba romana, poate cine stie, odata cu postarea filmului in engleza, se vor gasi doritori care sa traduca documentarul.