Recent Posts

marți, 4 august 2009

Jurnalul unui Supraom 3.8

- Sunteţi un om deosebit, pur şi simplu m-aţi fermecat de-a binelea, cred că am devenit şi eu un adept al filosofiei tragice nitzscheene. Totuşi, nu ştiu ce să zic, este sau nu omul liber să-şi făurească propriul destin, este sau nu liber să-şi aleagă calea pe care o va urma în scurta sa existenţă terestră ?.

Ori totul nu-i decât o iluzie ce se naşte în el ca urmare a unei supraestimări demonice ?.

- Ce-ar fi să-mi spui părerea ta, Raul, şi abia apoi vom vedea care este punctul meu de vedere, ei ce zici?.

- Eu cred că omul şi-a dorit dintotdeauna cu înverşunare, încă din cele mai vechi timpuri, să-şi depăşească umila condiţie şi să ţintească cât mai departe, cât mai sus; şi mai cred că acest sublim ţel a fost sădit în sufletul său încă de la începuturi, odată cu suflarea dătătoare de viaţă a bunului Demiurg. Problema care se pune în legătură cu destinul omului şi pretinsa sa libertate este următoarea : până unde poate spera omul că-i este permis să ajungă ?.

Nu de alta, dar dorinţa de a transcende condiţia umană s-a constituit în permanenţă pentru om într-o provocare adresată divinităţii, ceea ce l-a condus până la urmă pe om la dorinţa absurdă de-aşi depăşi Creatorul, în fapt tot de aici a pornit şi dorinţa sa de a se substitui lui Dumnezeu.

De aceea, atâta timp cât omul va continua să meargă pe-această cale fantasmagorică, atâta timp cât omul se va încăpăţâna să creadă cu străşnicie în dorinţa lui nebună de-al depăşi pe Creator, omul va eşua lamentabil asemeni Supraomului nietzscheean.

Prin urmare, cred că omul va trebui să aleagă o altă cale în drumul său spre cer, o cale mai bună care să-l conducă acolo unde-i este locul, căci sunt convins că acestei minunate fiinţe create de Dumnezeu i-a fost hărăzit un măreţ destin.

Robert TRIF - Roman - " Jurnalul unui Supraom "

4 comments:

Credeţi că suntem singuri în univers?

CE INSEAMNA CREATIA MINTII?

Singuratatea in Univers este o ineptie, sunt convins ca nu suntem singuri, si de asta sunt convins de peste 30 de ani, de cand eram copil, acum cu noile orizonturi deschise de cuceririle stiintei, cu atat mai mult.

Ca sa raspund la aceasta intrebare e destul de dificil in cateva cuvinte. Ca sa rezum in doar cateva cuvinte, in viziunea mea, creatia mintii inseamna tot ceea ce a imaginat omul de-a lungul veacurilor, mintea creaza continuu, mai departe ajungem la inspiratie care e mai presus de minte.E adevarat insa ca mintea ne poate juca si feste, deoarece ea nascoceste iluzii deosebit de "reale". Dar asta e o alta poveste.

Trimiteți un comentariu

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More