Recent Posts

joi, 3 decembrie 2009

Calatoriile in timp, in curand posibile?

Acceleratorul de particule care va fi pus in functiune in curand in Elvetia ar putea crea gauri negre si gauri de vierme, care creeaza posibilitatea teoretica pentru calatoria in timp.

time-travel.jpgNe vom intalni in curand cu calatori in timp veniti din viitor? Suna ca un scenariu science-fiction, dar 2 matematicieni rusi cred ca acest lucru va fi posibil odata cu punerea in functiune in luna mai a celui mai mare accelerator de particule din lume, Large Hadron Collider (LHC), care apartine CERN, si care este localizat in Elvetia.

LHC este un tunel subteran de 27 km in care particulele sub-atomice sunt accelerate pana la viteze apropiate de cele ale luminii si facute sa se ciocneasca, pentru a studia rezultatul acestor ciocniri, cu speranta dezvaluirii de informatii esentiale pentru functionarea Universului.

Cei 2 matematicieni rusi, Irina Aref’eva si Igor Volovich de la Steklov Mathematical Institute din Moscova, cred ca un efect secundar al acestor experimente va fi crearea de gauri negre si gauri de vierme in spatiu-timp, care ar putea fi esentiale pentru intelegerea de catre generatiile urmatoare a calatoriei in timp si pentru construirea de masini ale timpului care sa poata face acest lucru. De fapt, matematicienii afirma ca astfel de gauri de vierme ar reprezenta primele masini ale timpului.

“Coliziunile proton-proton de la LHC ar putea duce la formarea de masini ale timpului (regiuni in spatiu-timp cu curbe de timp inchise)  care violeaza cauzalitatea [vezi imaginea alaturata]. Un model pentru o astfel de masina a timpului este o gaura de vierme traversabila,” se afirma in lucrarea celor 2.

De aici, speculatia ca cei care vor realiza aceste masini ar putea calatori apoi in timp, pana la momentul in care a inceput totul. Faptul ca pana acum nu am observat calatori in timp veniti din viitor ar putea sublinia doar faptul ca o astfel de calatorie in timp este posibil sa fie facuta in urma doar pana la momentul in care a aparut prima astfel de masina a timpului, adica pana la momentul primelor experimente care incep in luna mai la LHC.

Sansa ca acest lucru sa se intample este totusi infima, avand in vedere ca astfel de gauri de vierme care s-ar putea forma in prima instanta la LHC vor avea dimensiuni de ordinul atomilor, insuficienta pentru a permite trecerea unei persoane.
Faptul ca un astfel de scenariu devine, chiar daca doar teoretic, posibil este insa impresionant, viitorul apropiat putandu-ne rezerva surprize in acest sens.

 Sursa: blitztech

 Technorati Tags: ,

0 comments:

Trimiteți un comentariu

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More