Institutul pentru Medicină Regenerativă al Universităţii Wake Forrest este locul unde oamenii de ştiinţă creează organe care funcţionează întocmai ca cele reale. Cercetători din mai bine de 20 de instituţii vor fi conduşi în acest demers de către Anthony Atala, directorul institutului Universităţii Wake Forrest, alături de colegi din Universitatea Pittsurgh şi de la Clinica din Cleveland. “Suntem pe cale de a demara o nouă generaţie de cercetări care vor redefini armata şi medicina militară aşa cum le ştim noi astăzi”, a declarat Atala.

atala

Doctorul Anthony Atala de la Wake Forest University, este unul dintre cei mai importanti oameni de stiinta ai zilelor noastre. In spatele usilor laboratorului sau de la universitate, se afla cele mai importante descoperiri ale stiintei moderne: vase de sange, valve ale inimii regenerate etc.
De aproape 20 de ani, Atala se ocupa cu perfectionarea stiintei regenerarii tesuturilor umane, si alcatuirea unor noi parti ale corpului uman.

Conceptul se rezuma la utilizarea propriilor celule ale corpului pentru a obtine noi tesuturi si organe pentru pacientii care au nevoie de acestea.
Noutatea consta in aceea ca doctorul Atala foloseste celule existente pentru a da nastere unor solutii practice: inlocuirea fiecarei parti a corpului, de la muschii inimii pana la cartilagii si celule ale rinichilor. Fiecare celula a corpului uman este programata sa indeplineasca o functie, iar ceea ce face medicul Atala este sa plaseze fiecare dintre aceste celule in mediul propice in laborator pentru a le da o intrebuintare.


Exista insa o descoperire care tine de domeniul SF-ului, si anume, prima bio-imprimanta 3D capabila sa printeze tesuturi umane, noua tehnologie revolutionara apartine companiei Organovo, cea care a dezvoltat tehnologia bio-printingului.
Bio-imprimanta 3-D reprezinta o platforma foarte flexibila, putand fi utilizata pentru numeroase tipuri de celule si tesuturi. Un software special permite inginerilor sa construiasca un model tridimensional al structurii tisulare prevazute a fi reconstituita, dupa care tesutul este construit efectiv, celula cu celula, cu ajutorul unor dispozitive automate, calibrate extrem de precis, cu ajutorul laserilor.

Pentru  a va lamuri despre ce este vorba, si cum se lucreaza in domeniul medicinei regenerative, urmariti in premiera, prezentarea video a domnului profesor Atala:



Sursa: Shattwer Limits