Se spune ca in 1963, un locuitor al orasului Derinkuyu (situat in regiunea Capadocia, Anatolia centrala, Turcia) a daramat un perete al casei sale si a dat peste o camera despre care nu stia ca exista. Aceasta camera comunica cu alta si tot asa.
Acesta tocmai descoperise orasul subteran de la Derinkuyu, al carui prim nivel se presupune ca ar fi fost sapat de hittiti in jurul anului 1400 i.e.n.

Arheologii au inceput sa studieze acest oras subteran fascinant. Au reusit sa coboare pana la 40 de metri adancime, dar exista voci care sustin ca tunelurile duc pana la 85 de metri.
Pana acum au fost descoperite 20 de nivele, din care doar 8 pot fi vizitate de turisti. Restul sunt rezervate arheologilor si antropologilor care studiaza in continuare acest oras.

Se presupune ca orasul era folosit ca refugiu de mii de oameni, care locuiau sub pamant, pentru a se apara de invaziile frecvente suferite de Capadocia, de-a lungul a mai multor perioade de ocupatie.

Inamicii, constienti de pericolul reprezentat de orasul subteran, incercau repetitiv sa scoata populatia la suprafata otravindu-le fantanile.
Interiorul este uimitor: galeriile subterane Derinkuyu (unde pot locui cel putin 10.000 de oameni) puteau fi blocate in trei zone strategice cu niste usi circulare din piatra. Acestea erau roci foarte grele care inchideau coridorul si impiedicau trecerea inamicilor.
Rotile aveau intre 1 si 1,5 metri inaltime, 50 de centimetri grosime si aproximativ 500 de kilograme.


Pentru mai multe informatii vizionati materialele de mai jos:


Vezi mai multe din Documentare, Science & Tech pe 220.ro

Sau urmatoarea prezentare de tip Slideshow:
Sursa: Apropo.ro