Interesant ca legendele despre Detunate, apar atat in Moldova la poalele muntelui sfant al Kogaionului (Ceahlaul), cat si in Ardeal, mai precis in judetul Alba in tinutul mirific al motilor. Ceea ce este si mai important, e faptul ca legenda Detunatelor pare a fi aceasi indiferent de locul lor geografic, iata mai jos legenda Detunatelor din Ceahlau.

Daca urci pe Ceahlau urmand traseul marcat cu banda albastra care pleaca de la Cabana Izvorul Muntelui – Curmatura Lutu Rosu pana la Cabana Dochia vei intalni, dupa ce treci de rezervatia “Polita cu Crini”, o frumoasa panorama spre Detunatele, cabana Dochia si Ocolasul Mare. De aici, traseul continua prin padurea de molid, iar dupa cateva serpentine, intr-un urcus tot mai dur se ajunge la baza stancilor numite “Detunate”. Existenta acestor stanci este legata de legendele pe care le povestesc localnicii.


Oamenii de prin partea locului spun că Detunatele ar fi fost, la început, o stâncă îngemănată dar, într-o bună zi de vară, pe o arşiţă înăbuşitoare, s-a pornit din senin un potop ca la începuturile lumii, cu tunete şi fulgere care mai de care mai înspăimântătoare. Şi în toiul furtunii, cu o bubuitură asurzitoare un trăsnet s-a năpustit asupra stâncii, despicând-o şi dându-i numeroase şi felurite înfăţişări. Se spune că de atunci mulţi curioşi vin să vadă stâncile cele detunate de trăsnet şi se adăpostesc pustnicii, cei care vor să îl afle pe Dumnezeu în inima muntelui.

O altă poveste e adesea istorisită ca să le fie învăţătură de minte celor avari şi celor lacomi. Se spune că un rege plin de toate bogăţiile pământului, nevrând să lase moştenire urmaşilor săi, a îngropat sub aceste stânci toată averea sa. Sute şi sute de ani au trecut de atunci până într-o bună zi când Satana s-a apucat să sape sub stânci, cu gândul de a găsi comoara. Înfuriat că nu dă de comoară şi cum toată munca lui se dovedi a fi în zadar, a adus mii de trăsnete deasupra stâncii. Dogoarea iscată de trăsnete a crăpat stânca, şi odată cu ea s-a topit şi întreaga comoară a regelui cel zgârcit. De atunci acelor stânci li se spune Pietrele Detunate.



Este vorba despre zona Muntilor Metaliferi, mai exact Detunatele, pietrele surori.
Ca sa ajungi aici, pornesti din Alba Iulia, Abrud si mergi pana intrun sat, Cerbul, apoi satul Bucium, Bucium Izbita, Bucium Sasa. Sau dinspre satul Poieni (comuna Bucium).

Ce sunt aceste pietre surori, Detunatele?
Una dintre legende spune ca, initial, aici ar fi existat o singura stanca, dar ca, intro zi foarte calduroasa de vara s-ar fi pornit din senin o furtuna ingrozitoare, insotita de fulgere si tunete. La un moment dat se pare ca un trasnet ar fi despicat stanca in doua dandui diferite forme.

O alta legenda povesteste despre un rege avar, care nedorin sa-si lase averea urmasilor a ales sa o ingroape sub o stanca. Dupa sute de ani, Diavolul a dorit sa gaseasca comoara si s-a apucat sa sape. A sapat, a tot sapat, dar in zadar. Furios, a atras cumplite trasnete asupra stancii, care s-a despicat si odata cu ea, comoara s-a topit.

Si mai exista o legenda de pe vremea cand in Ardeal traiau uriasi si zane. Desi intre ei exista un permanent conflict, fiul capeteniei uriasilor s-a indragostit, pe ascuns, de o zana. Tatal sau afland aceasta teribila veste, i-a cautat in padure, a omorat zana, iar el a fost injunghiat de fiul sau. Pe loc s-a deschis pamantul si a scos la iveala uriase limbi de foc care s-au transformat in doua pietre uriase.
De fapt, Detunatele sunt doua formatiuni bazaltice de forma prismatic-hexagonala.
Detunata Flocoasa (1258 m) si detunata Goala (1040 m) sunt declarate monumete ale naturii si reprezinta importante puncte turistice. Peisajul este fabulos.


Numele Detunatei Flocoasa vine de la vesmanatul de verdeata pe care-l poarta (spre deosebire de sora ei Goala). Datorita stratului compact de piatra, nu a fost examinata de catre geologi.
Detunata Goala a fost insa studiata si inclusa pe harta manifestarilor vulcanice din Muntii Apuseni. Ea are la poale paduri de conifer si foioase, iar odata cu cresterea altitudinii, ramane golasa asa cum ii este si numele. Bazaltul formeaza niste spectaculoase coloane asemanate de multi cu tuburile unei orgi.

Sursa: Bejandeea, viziteazaneamt, Sfatulzilei