Recent Posts

marți, 1 iunie 2010

U. G. Krishnamurti - Mintea e un mit - noua aparitie la Editura Herald

Uppaluri Gopala KrishnamurtiImage via Wikipedia


Aparuta la editura Herald, cartea lui U. G Krishnamurti este o invitatie la libertate sub forma abandonarii oricarui gand sau idee preconceputa care ne-ar putea tulbura starea naturala de ne-cunoastere. Iar aceasta stare de libertate pura este cuprinsa atat de simplu in cuvintele sale: "nu exista nimic de inteles" . Cat timp vom accepta ca exista ceva ce trebuie inteles- spune U.G, straduindu-ne sa facem din intelegerea sa un scop bine definit, vom continua sa traim in suferinta si ne va lipsi curajul de a fi ceea ce suntem.

Cautarea unui sens in viata anuleaza trairea in sine; energia pe care o dedicam acestei cautari nu ne mai lasa energie sa traim. De aceea, ne recomanda Krishnamurti, sa nu cautam un sens in viata, ci pur si simplu sa o traim, caci facand aceasta cu siguranta vom implini si sensul ei. Orientarea omului catre orice alta clipa decat prezentul, il face sa piarda trairea clipei si implicit a vietii din care face parte acum. Sensul trebuie trait si nu cautat, pare sa ne spuna U.G.

Acest inamic sau "terorist" al spiritului dupa cum a fost numit U.G Krishnamurti a refuzat sa fie numit "un om iluminat" deoarece acest lucru contravine tocmai iluminarii dobandite si anume ca nu exista iluminare. Nimeni nu s-a facut atat de ascultat in lume spunand ca nu are nimic de spus, nimic de transmis, niciun mesaj de dat omenirii, negand ca vorbele sale au vreo valoare, negand ca el insusi poate ajuta pe cineva. Un astfel de om a fost U.G Krishanmurti, un om brutal de sincer, cu un curaj imens, nemilos cu sine si cu ceilalti. Cartea de fata nu ne promite nicio invatatura, in schimb ea este un manifest de curaj si sinceritate, din partea unui om catre alti oameni.

Spiritualitatea este inventia mintii, iar mintea este un mit.
Traditiile tale te sufoca. Dar, din nefericire, nu faci nimic. De fapt, iti place sa fii sufocat. Iti place povara sacului de gunoi cultural, deseul mort al trecutului. Acesta trebuie sa cada de pe tine in mod natural. Pur si simplu cade. Nu mai depinzi de cunoastere, decat ca de o unealta utila spre a functiona sanatos in aceasta lume.


Vrerea trebuie sa cada. Vrerea de a fi liber de ceva ce nu exista este ceea ce tu numesti"suferinta". Vrerea de a fi liber de suferinta este suferinta. Alta suferinta nu exista. Tu nu vrei sa fii liber de suferinta. Tu doar te gandesti la suferinta, fara sa actionezi. Ganditul tau nesfarsit la a fi liber de suferinta este doar mai multmaterial pentru suferinta. Ganditul nu pune capat suferintei. Suferinta exista atat timp cat gandesti. De fapt nu exista suferinta - de care sa fii liber. Ganditul despre"suferinta" si lupta impotriva"suferintei" este suferinta. Deoarece nu poti opri ganditul, iar ganditul este suferinta, vei suferi mereu. Nu se poate altfel, nu exista scapare...

U. G. Krishnamurti

Catalina Gaidau
PR Executive
------------------------
Aurelian Scrima
Director Editura Herald

Tel: 021.319 40 60, 021.319 40 61
Mob: 0743.050.507, 0744.888.388
E-mail:
office@edituraherald.ro
Website: www.edituraherald.ro
Sursa: webRelease
Reblog this post [with Zemanta]

0 comments:

Trimiteți un comentariu

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More