Recent Posts

luni, 27 iunie 2011

Descoperind secretele Mayasilor

Arheologii mexicani continua să facă descoperiri interesante. Anul trecut, membrii ai INAH (Institutul National de Antropologie) au reusit sa introduca un robot minuscul într-un tunel adânc din interiorul unei piramide din Teotihuacan. Acum, un alt grup de cercetatori a reusit sa capteze imagini dintr-o cameră mortuara situata în capitala Maya din Palenque, sigilata pentru ultimii 1500 de ani, utilizând o cameră video de mici dimensiuni cat o cutie de chibrituri.

Imaginile surprinse în interiorul mormântului vechi de 1.500 de ani relevă nouă desene negre, pictate pe pereţii de un roşu sângeriu.

Mayan Tomb

Încăperea se află într-un complex de piramide avariate, cunoscut sub numele de Acropolele de sud, amplasat în zona Palenque, nu departe de Templul de Inscripţii, unde în 1859 a fost găsit mormîntul conducătorului Pakal.

Mormântul se întinde pe aproape 5 metri pătraţi şi are un acoperiş în arc de tip mayaş, format din pietre suprapuse. Experţii spun că el datează din perioada 431-550 e.n. şi ar putea conşine rămăşiţele lui K'uk' Bahlam I, primul conducător al statului.
Pe de altă parte, David Stuart, specialist în epigrafie Maya de la Universitatea din Texas, susţine că unele dovezi arată că mormântul aparţine unei conducătoare a Palenque, numită Ix Yohl Ik'nal.

Orasul Palenque, situat in sud-estul Mexicului, a captat demult atentia comunitatii internationale, datorita celebrei placi de monolit cu care era acoperit mormantul liderului Mayas Pakal, care in opinia lui Erick von Daniken reprezenta o dovada sigura a existentei extraterestrilor.

Pentru a afla mai multe despre aceasta noua descoperire, puteti viziona urmatorul videoclip:

0 comments:

Trimiteți un comentariu

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More