Cercetatorii de la Universitatea de Stiinta si Tehnologie din Shanghai au reusit sa teleporteze fotoni pe o distanta de circa 100 de kilometri, stabilind astfel un nou record si deschizand calea spre conceperea unor sisteme de comunicatii cuantice prin satelit.

Acest tip de teleportare schimba doar starea cuantica a unui foton si transfera informatiile cu viteza luminii, scrie
inquisitr.com. Prin acest proces, particulele cuantice au o legatura invizibila intre ele, in spatiu.

Acestea isi pot schimba caracteristicile, in functie de situatie. De exemplu, daca una este polarizata vertical, iar cealalta orizontal, mecanica cuantica face posibil ca aceasta caracteristica sa ramana indecisa pana cand una este masurata.

Teleportarea nu mai este doar o posibilitate care exista in filmele SF. Cercetatorii americani au reusit sa teleporteze fotoni pe o distanta echivalenta cu cea dintre orasele New York si Philadelphia.

Astfel, aceste stari se schimba, chiar daca intre particule sunt kilometri intregi. Practic, mutarea unui obiect pe o asemenea distanta nu este inca posibila, procedeul fiind realizat doar la nivel cuantic.

Procesul de teleportare nu este chiar foarte rapid, el nefiind facut instantaneu. Specialistii spera ca descoperirea sa stea la baza unor viitoare calculatoare cuantice, deoarece informatia se transfera la o viteza uimitoare cu ajutorul unor astfel de procedee. Comunicatiile vor fi, astfel, mai sigure, pe distante lungi.

Sursa: ArsTechnica