Micuta tara Tokelau, situata in Pacificul de Sud, mai precis in nord-estul Noii Zeelande, este oficial prima tara din lume alimentata in intregime cu energie solara.

Mai mult de 4.000 de panouri solare sunt amplasate pe cei trei atoli care alcatuiesc micuta tara Tokelau – Fakaofo, Nukunonu si Atafu, astfel incat aceste panouri solare vor furniza toata energia necesara celor 1.400 de locuitori ai micii natiuni.

Tokelau este scaldata in lumina soarelui pe tot parcursul anului, ceea ce a facut sa fie un candidat ideal pentru acest indraznet proiect ce foloseste  in intregime doar energia solara.

 Acest proiect a fost vital pentru Tokelau, deoarece micuta natiune era dependenta in proportie de 95 la suta de petrolul importat pentru nevoile sale energetice, avand nevoie de mai mult de 2.000 de barili de motorina anual.

Intregul consum energetic al populatiei costa aproape 1 milion de dolari New Zealand (US 800.000 dolari) în fiecare an, incluzand aici cheltuielile de transport al combustibililor si mentinerea generatoarele de curent electric.

Trecand la energia solara, nu se vor salva numai aceste costuri, dar se va reduce, de asemenea, emisiile de carbon cu 12.000 tone în următorii 20 de ani.

Sursa: RevModo