Viata noastra pana in anul 2100 a prilejuit renumitului fizician Michio Kaku sa scrie o carte privind previziunile legate de acest secol. 

Previziunile oamenilor de stiinta, desi par la prima vedere de domeniul SF, se implinesc mai repede decat ne dam seama. Cunoscutul fizician Michio Kaku a facut prognoze uimitoare privind viitorul omenirii pana in anul 2100.

In cartea sa, "Fizica viitorului", renumitul fizician Michio Kaku, de la Universitatea City din New York, a facut previziuni despre acest secol, pe baza interviurilor luate la peste 100 de oameni de stiinta importanti din intreaga lume, care inventeaza viitorul in laboratoarele lor, potrivit CNN.

Dintre acestea, amintim stoparea procesului de imbatranire si construirea robotilor cu o inteligenta apropiata oamenilor.

1. Stoparea procesului de imbatranire

De milenii, regi si regine au cautat "fantana tineretii" fara succes. Noi inca nu o avem, dar biotehnologia ne va putea permite sa stopam sau poate sa inversam procesul de imbatranire.
In prezent, stim ca imbatranirea reprezinta acumularea unor erori la nivel molecular, genetic si celular. Dar este posibil sa se creeze mecanisme de corectare a erorilor, care ar putea inversa acest proces.
Nepotii nostri vor avea optiunea sa ajunga la varsta de 30 de ani si apoi sa se opreasca la aceasta varsta, pentru mai multe decenii.

2. Robotii inteligenti

Inteligenta artificiala s-a dovedit a fi mult mai dificil de obtinut decat au crezut oamenii de stiinta in anii '50, atunci cand s-a prezis ca vom avea cameriste, majordomi si insotitori - roboti pana in anul 2000.
In prezent, cel mai avansat robot construit are inteligenta unui gandac, care este capabil doar sa recunoasca si sa mute obiectele dintr-o camera. Dar in urmatoarele decenii, marile progrese vor fi inevitabile.
Robotii nostri vor deveni la fel de destepti ca un soarece, apoi ca un caine sau o pisica si in cele din urma ca o maimuta. Industria robotica s-ar putea sa devina mai mare decat industria de automobile din ziua de astazi.
Nimeni nu stie cand un robot se va apropia de inteligenta umana, dar este posibil ca aceasta sa se intample spre sfarsitul secolului al XXI-lea.

3. Replicatorul

Sfantul Graal al nanotehnologiei este replicatorul, un dispozitiv care poate crea orice din aproape nimic. In viziune SF, acesta este o camera in care punem materiile prime si apoi putem cere orice vrem, fie ca este vorba de o cina, un calculator sau o bijuterie.
Cheia pentru a crea acest replicator este "nanobot"-ul, un robot de dimensiunile unei molecule, care poate taia si rearanja dimensiunile unei molecule, transformandu-le in lucruri valoroase.
Desi acum pare imposibil, nu este exclus a peste un secol sa putem stapani aceasta arta complicata de remodelare a materiei.

4. Energia de fuziune

Deoarece petrolul se va scumpi, iar arderea combustibililor fosili va duce la incalzirea globala, vom avea nevoie de noi forme de energie. pe parcursul unui deceniu, tehnologiile solare, eoliene si regenerabile vor scadea ca pret.

Pana in anul 2019, energia de fuziune va deveni un jucator important pe piata mondiala. Acesta este termenul pana la care reactorul termonuclear experimental international din Franta urmeaza sa devina operational.

Acesta costa peste 10 miliarde de dolari. Fuziunea este sursa de energie emisa de soare, de stele si este cea mai raspandita din Univers. Un deceniu dupa aceasta, centralele in domeniul fuziunii vor prolifera in lume si se va rezolva criza energetica si problema incalzirii globale.

5. Ascensorul spatial

Visele din filmele de la Hollywood de colonizare a Universului se vor reduce la un singur cuvant: cost. Acum pretul unei calatorii in jurul orbitei Pamantului este de 10.000 de dolari pentru un pound (1 pound = 0,45359237 kilograme - n.r).

Pentru a ajunge pe Luna costurile sunt de aproximativ 100.000 de dolari pentru un pound, iar pana pe Marte pretul este estimat la 1.000.000 de dolari pentru un pound. Spre sfarsitul secolului al XXI-lea, insa, ar putea fi construit liftul spatial.

Ascensorul care va urca in spatiul cosmic, precum in cunoscuta poveste "Jack si vrejul de fasole", va putea fi realizabil gratie nanotehnologiei. Cea mai puternica substanta cunoscuta de stiinta, mai puternica decat diamantul, este grafenul, un strat de carbon cu grosimea de un atom.

Acest material este suficient de puternic pentru a sustine un lift spatial, fara sa se distruga.

Puteti vizualiza si alte articole din TOP 10 aici:

TOP 10 Mistere ale Bibliei

TOP 10 Cele mai uimitoare si inexplicabile artefacte